Kereső toggle

Stop Soros light

Szigorított = enyhített?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Stop Soros-törvénycsomag elfogadása elsők között szerepel a negyedik Orbán-kormány prioritásai között. Bár a Fidesz „szigorítottnak” nevezi a csomagot, a mostani tervezet mégis kevesebb konkrét szankciót tartalmaz, mint az első változata.

A Fidesz kampányígéretéhez híven a kormány ismét benyújtotta a „Stop Soros” néven elhíresült javaslat-csokrot, amely számos törvény változtatásával együtt az Alaptörvényt is több ponton módosítani kívánja, immár hetedszerre (ez közel sem jelent utolsó simítást, hiszen maga a kormányfő mondta, hogy ősztől egy nagyobb lélegzetvételű alkotmányrevíziós időszak veszi kezdetét, amely akár másfél évig is eltarthat).

Az eredeti tervek

A Stop Soros megalkotása mögötti kormányzati célként az ország polgárainak és nemzeti kultúrájának védelme szerepel. Olyan szabályozást akartak, amely elősegíti a migrációt támogató szervezetek azonosítását, és a Magyarország nemzetbiztonságát veszélyeztető személyekkel szembeni fellépést.

Az eredeti javaslatban a kormány tervei négy alapvető pilléren álltak. Ezek közül az első az volt, hogy a tömeges migrációt propagáló, külföldről támogatott szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat a Belügyminisztériumnál, a következő pedig, hogy tevékenységükről, külföldi támogatásaikról és éves költségvetésükről nyilvánosan számot kellett volna adniuk. A harmadik lépcső ezen szervezetek illetékfizetésre kötelezése lett volna. A kormány ezt kiemelten indokoltnak tartotta, hiszen szerintük a migrációt támogató szervezetek számszerűsíthető kárt okoznak a költségvetésnek, az így keletkezett igazságtalanságot pedig úgy lehet kiküszöbölni, ha a külföldről kapott támogatásaik 25 százalékát befizetik az államkasszába. Ezekből az összegekből egy elkülönített alapot hoztak volna létre, amelyet teljes egészében a határvédelemre terveztek fordítani. A javaslat utolsó pillére pedig a bevándorlást szervező személyek határtól való távoltartását, illetve kitiltását célozta volna (külföldiek esetén akár az országból való kitiltás lehetősége is felmerült).

Stop Soros 2.0

Az eredeti tervekhez képest a kormány pont azt a két súlyos elemet húzta ki a Stop Soros  törvényjavaslatból, amely a Velencei Bizottság vizsgálatának fókuszában is állt. Az új tervezetben már nem kötik belügyminiszteri engedélyhez a migrációval foglalkozó civil szervezetek működését, és a 25 százalékos illetékfizetési kötelezettség sem található meg benne.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: