Kereső toggle

A Fidesz és az Önkormányzatok

Lesz-e helyhatósági Reform 2019-ig?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két éve tartja magát az a vélekedés, hogy egy újabb kétharmados kormánypárti győzelem esetén megszüntetnék a kistelepülési önkormányzatokat. A választási eredmény részletes elemzése azonban azt mutatja, ezzel leginkább saját magának ártana a Fidesz.

Nemrég közölte az Állami Számvevőszék, hogy három település esetén az állami támogatások felfüggesztését kezdeményezi különféle szabálytalanságok miatt. Az első hallásra nem túl érdekes hír azért vált mégis jelentőségteljessé, mert ismét lendületet adott egy régóta forgalomban lévő spekulációnak, mely szerint a Fidesz előbb-utóbb kiüresíti az önkormányzatok rendszerét, ezzel tovább növelve befolyását.

Folyosói pletykák nyomában

Két éve tarja magát az a névtelen forrásokra épülő pletyka, hogy újabb kétharmados győzelme esetén a kormánypárt megszüntetné a kétezer főnél kisebb települések önkormányzatát. Hogy a híresztelés valódi félelmeket gerjesztett az érintettekben, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Orbán Viktor négy nappal a választás előtt levélben biztosította a kistelepülési polgármestereket, nem készül ilyesmire: „Magyarország számára különösen fontosak aprófalvaink és kistelepüléseink. Azért dolgozunk, hogy megtarthassák bölcsődéiket, óvodáikat és iskoláikat. Személyesen is fontosnak tartom, hogy minden kistelepülés megőrizze az önállóságát. Ezt támogattam eddig is, és ezt fogom támogatni a jövőben is” – írta a miniszterelnök, hozzátéve: a kistelepülések megerősítése az egész ország érdeke. Az önkormányzatok megszüntetése februárban is országos hírt generált, Orbán már akkor is azt mondta, nincs ilyen terv, a feltételezést pedig fake newsnak, álhírnek minősítette.

De mire alapul egy „álhír”, ami olyan mélyen beivódott az érintettek lelkébe, hogy kétszer is a legmagasabb kormányzati pozícióból kelljen cáfolni a kedélyek megnyugtatása érdekében?

Az első felvetés Berkecz Balázstól, az Együtt baranyai képviselőjétől származik, aki 2016-ban közölt egy, a birtokába jutott titkos háttéranyagot: „Birtokomba került egy Hatékony helyi közigazgatás című, kormányzati háttéranyagnak kinéző 12 oldalas elemzés, amelynek forrása és szerzője nem ismert, de elég erős tartalommal bírt ahhoz, hogy még a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is nyílt választ fogalmazzon meg. A dokumentumban azt írják, hogy olyan informatikai rendszert terveznek építeni, aminek az a célja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek, és ebből a rendszerből közvetlenül bármilyen adat kinyerhető legyen az önkormányzatok tudta és hozzájárulása nélkül.” 

A TÖOSZ a Berkecz által hivatkozott nyílt válaszban azt írta, remélik, hogy az elemzés nem kormányzati megrendelésre készült, és nem kormányzati szándékokat jelenít meg. „Nem fogadható el gondolatkísérletnek sem, hogy a települési önkormányzatok pénzügyi adminisztrációját centralizálják és a helyi döntéshozók befolyásától függetlenítsék. Ezzel az eljárással az önkormányzatok pénzügyi autonómiáját számolnák fel, amely egyet jelentene az önkormányzás felszámolásával”, reagált az önkormányzati szövetség, ami szintén azt mutatja, komolyan vették a megszüntetésről szóló híreket.

Önkormányzatok és választási eredmények

Ha el is vonatkoztatunk Orbán Viktor két friss cáfolatától, illetve ígéretétől, releváns következtetésekre juthatunk a jövőt illetően egészen friss és egzakt adatokból, a választási eredményekből. A Policy Agenda múlt heti elemzésében azt vizsgálta, érdekében állhat-e a Fidesznek a kistelepülési önkormányzatok megszüntetése.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: