Kereső toggle

Megszűnik a Magyar Nemzet?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Simicska Lajos azt állítja, nem képes tovább finanszírozni a nagy múltú lapot, melyet az utóbbi három évben fegyverként használt a miniszterelnök elleni személyes háborújában.

„A fájdalom belső szava most, az utolsó szerkesztőségi munkanapon, mindennél erősebb. Mégsem búcsúzunk. Elhallgatni sem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi »gazdánk« az olvasó. Akit nem hagyhatunk cserben” – írta a Magyar Nemzet szerdai – talán az utolsó – számában Pethő Tibor, a 80 éves napilap alapító-főszerkesztőjének, Pethő Sándornak az unokája. Simicska Lajos, a lap tulajdonosa, a Fidesz korábbi legfőbb gazdasági háttérembere kedden tudatta, hogy nem finanszírozza tovább a patinás lapot, mint ahogy a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ sem. 

Az 1938-ban alapított napilap a rendszerváltás után egy ideig az egyik leghitelesebb jobboldali sajtóorgánum volt. Aztán 2000-ben, az első Fidesz-kormány idején egybevonták a Napi Magyarországgal, és onnantól kezdve a Fidesz érdekeit képviselte. Egészen 2015 februárjáig, az úgynevezett G-napig, amikor a közvélemény is tudomást szerzett Simicska Lajos és Orbán Viktor miniszterelnök szakításáról, majd kettejük fokozatosan durvuló „háborújáról”. Simicska három évvel ezelőtt nyíltan is Orbán ellen fordult, lapjait, valamint televízióját és rádióját fokozatosan kormánykritikus üzemmódba helyezte. Ezzel párhuzamosan a Jobbikot kezdte támogatni, és kijelentette, hogy Vona Gábor pártját tartja az egyedüli esélyesnek a Fidesz leváltására. Tavaly novemberben Schlecht Csabát nevezte ki a lap élére, aki közölte, onnantól a lap is fokozottan figyelembe veszi a Jobbik érdekeit. Ami meg is valósult, mindemellett a Magyar Nemzet számos, a kormányt érintő kínos ügyet is nyilvánosságra hozott. Simicska tehát a 15 évnyi Fidesz-szolgálat után a Fidesz-kormány megdöntésének szolgálatába állította a Magyar Nemzetet. Miután a vállalkozás kudarcba fulladt, az eredményhirdetést követő 35. órában bejelentette a lap megszüntetését.

Még aznap bejelentkezett a lapért Ungár Péter, a frissen parlamenti képviselővé választott LMP-s elnökségi tag (Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum igazgatójának fia), aki apai öröksége révén többmilliárdos vagyonnal rendelkezik. Ungár kedden azt írta, a Magyar Nemzetre, a Heti Válaszra és a Lánchíd Rádióra is vételi ajánlatot tesz.    

„Simicska Lajos a lap működtetésével kapcsolatban előzetesen [mármint az Orbán-Simicska szakításkor] nem ígért semmit” – mondta a Heteknek Lukács Csaba, a Magyar Nemzet főmunkatársa, aki 18 évet töltött a szerkesztőségben.  A tulajdonos – aki azt sem közölte korábban, miként befolyásolja majd a választás eredménye az újság jövőjét, amiben az is benne van, hogy ellenzéki győzelem esetén a lap tovább működhetett volna – most azzal indokolta döntését, hogy elfogyott a pénze. Ugyanakkor minden munkatárs megkap minden, a törvény által előírt juttatást. Ugyanakkor a fentiekből az következik – logikai alapon legalábbis, hogy amennyiben a választók leváltották volna az Orbán-kormányt, Simicska megtalálta volna a Magyar Nemzet működtetésének módját. 

Arra a felvetésre, hogy újraindulhat-e a lap egy új tulajdonossal – például az említett Ungár Péterrel –, Lukács Csaba azt mondta: szerinte üzenetértékű, hogy miközben a szintén bezárásra ítélt Heti Válasz esetében Simicska azt üzente a szerkesztőségnek, hogy keressenek új befektetőt, és ha találtak, folytassák a munkát, a Magyar Nemzet nem kapott ilyen üzenetet. Lukács szerint ez azt jelenti, hogy Simicska nem akarja eladni a Magyar Nemzet brandet, mert attól tart, hogy újabb adás-vételek révén előbb-utóbb visszajut a Fidesz közelébe.

Olvasson tovább: