Kereső toggle

Lájkvadász politikusok

Hogyan használják a pártok a közösségi médiát?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Személyes üzenőfalainkat sorra öntik el a politikai tartalmak és hirdetések. Kampányszakértők szerint a 21. században ez a  helyes stratégia, hiszen az igazi verseny jelenleg a web 2.0 világában zajlik. Tudják vajon ezt a pártok is?

A technológiai fejlesztések széleskörű elterjedése alapjaiban változtatta meg a politikai kampányokat, nincs ez másképp a közösségi médiával és internettel sem. Bár egyes nyugati országokhoz képest hazánkban még mindig a hagyományos kampányeszközök túlsúlya jellemző, a pártok és a politikusok kezdik felismerni a közösségi média  erejét. Aki először ébred, az nagyot szakíthat 2018-ban.

Technológia és kampány

A kampánytörténelemben számos példa van arra, hogy technikai újítás használatával (leginkább a mögötte meghúzódó tömegmozgósító erővel) nyert valaki választást. Warren G. Harding 1920-as kampányában például hanglemezen juttatta el üzeneteit az amerikaiak tízezreihez, melynek hatására meg is nyerte az elnökválasztást. Roosevelt korát megelőzve felismerte a rádióban rejlő mozgósítási lehetőségeket: minden háztartásba be tudta csempészni politikai programját, kormányzása alatt pedig rendszeres üzeneteivel összetartotta a támogatóit.

A politikai kampányok professzionalizálódásának időszaka az 1960-as évekre tehető. Kennedy és Nixon az elsők között kezdte el használni a televíziót viták és politikai reklámok sugárzására alkalmas felületként, ami alkalmasnak bizonyult az emberek befolyásolására.

A televízió után a következő forradalmi ugrást az 1980-as években a telemarketing jelentette. Telefonon keresztül képesek voltak személyesen elérni és mozgósítani a választókat, erre ezelőtt semmilyen más eszköz nem volt alkalmas. Majd jött az internet, ami tovább fokozta az azonnaliságot és interaktivitást a kampányban, emellett költség-, idő- és energiatakarékosabb is volt a többi verziónál. A kampány-stratégák igyekeznek a választók és a politikusok közötti távolságot áthidalni a személyes üzenetek és kapcsolatok kialakításával, erre pedig az internet rendkívül alkalmasnak bizonyult.

Az internet megjelenésénél is nagyobb szerepe lett a kampányokban a web2.0 (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter stb.) korszak beköszöntének. Ezeket az eszközöket együttesen először Nicolas Sarkozy használta a 2007-es francia elnökválasztási kampányában (amit meg is nyert). A közösségi média sok tekintetben áttörést jelent a politikai kommunikációban, az egyik legfőbb újítása az, hogy visszaadta a választóknak a közösségi döntés élményét, plusz tökélyre fejlesztette a hálózatépítés és pénzadományozás technikáját.

A szakma szerint ennek mintapéldája a  2008-as Obama-kampány volt, amelynek felelősei a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is felhasználták mint kampányeszközöket – valójában ezek a platformok voltak a kampány legeredményesebb húzóeszközei.        A háttérsztorihoz még annyi hozzátartozik, hogy Obama kampánystábjához csatlakozott Mark Hughes, a Facebook egyik alapítója is 2008-ban.  Hughes tökéletesen felismerte a rendszer politikai lehetőségeit, és belső tapasztalatainak köszönhetően nagyszerűen ki is használta. Milliós nagyságrendben tudták megmozgatni az embereket, minden nap fenntartva a figyelmüket és lelkesedésüket a csepegtetett bennfentes hírekkel.

Az Obama-kampány iskolapéldájából tanulva  világszerte megszaporodtak a politikai tartalmú, Facebookot és Twittert felhasználó kampányok, illetve a kampánystratégák eszköztárában is egyre fontosabb szerepet kapott a napi szintű aktív posztolgatás. Arról a befolyásoló erőről nem is beszélve, amikor az ismerőseink által kiposztolt fényképek között jelenik meg a politikai tartalom a közösségi hírek  között.

De mekkora lehetőség van a közösségi média kampánycélokra való használatára Magyarországon? A magyarok 83 százaléka használja a közösségi oldalakat, továbbá a közösségi hálózatokban való részvétel aránya a lakossághoz viszonyítva is hazánkban a legmagasabb az EU-n belül. A Facebook tehát hatalmas potenciállal bír, így már csak a pártokon múlik, hogy milyen mértékben tudják kihasználni az internetes felület lehetőségeit.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: