Kereső toggle

Kiesés előtt a szocialisták?

Orbán a határon túliakkal közösen mérne csapást az MSZP-re

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fél év alatt gyökeresen megváltozott a kormánypárt viszonyulása a baloldal vezető erejéhez – ez derült ki előbb a Fidesz visegrádi frakcióüléséről az atv.hu-hoz kiszivárgott információkból, majd Orbán Viktor évértékelő beszédéből.

A Fideszben – mint arról Csuhaj Ildikó, az ATV főmunkatársa az elmúlt hónapokban naprakészen tájékoztatta az atv.hu olvasóit – Botka László tavaly október eleji bukása óta számolnak az MSZP összeomlásának lehetőségével. Ez korábban a baloldal folyamatos dezintegrációja ellenére is elképzelhetetlen lett volna. Emlékezetes, hogy ősszel a Fidesz kongresszusán Kubatov Gábor, a szervezet befolyásos alelnöke inkább vészjelzést adott le az egykori legnagyobb ellenzéki párt felé, amikor arról beszélt, hogy az MSZP Botka bukása utáni helyzetét látva még az is előfordulhat, hogy „a múltat sikerül végképp eltörölni”, és a szocialisták kieshetnek a parlamentből.

Lélektani fordulat

Kétségtelen tény, hogy a Fidesz hónapokon keresztül mindent megtett azért, hogy a támogatottságából folyamatosan veszítő, „őfelsége ellenzéke” szerepét hosszú időn át kiválóan alakító szocialistákat megmentse.

Ám most egymás után három olyan jelzés is érkezett a Fidesztől, amely egyértelművé tette, hogy a kormánypártnak már nem olyan fontos a szocialisták parlamenti jelenléte, mint korábban volt.

Először a Fidesz múlt heti visegrádi frakcióülésén beszélt Orbán az MSZP jövőjéről. Akkor az atv.hu információi szerint a következőket mondta: az MSZP kieshet a parlamentből a Párbeszéddel együtt, ugyanis (a közös jelöltállítás miatt) 10 százalékot kellene szerezniük. Amennyiben kiesne, az a Fidesznek 3 plusz mandátumot hozna – jegyezte meg a miniszterelnök, aki sem ebben az összefüggésben, sem ezen kívül nem hozta szóba a Fidesz esetleges kétharmados többségét, de – mint látni fogjuk – ennek nagyon is lehet jelentősége.

A frakcióülésen az atv.hu-hoz kiszivárgott információk szerint Orbán beszélt két másik ellenzéki pártról, az LMP-ről és a Jobbikról is. Előbbiről a miniszterelnök azt mondta: a Szél Bernadett által vezetett párt nem köthet szövetséget a Jobbikkal vagy a baloldal erőivel, „mert akkor szét fog esni”. A Jobbikról vagy Vona Gáborról Orbán Viktor egy képviselői kérdésre válaszolva azt érzékeltette: nem tekinti veszélyes riválisnak őket, és bár lehet, hogy jobban szerepelnek, mint amit a közvélemény-kutatások mutatnak, de nem kormányképesek.

Karácsony, a csődgondnok

Az atv.hu információit vaskosan alátámasztotta Orbán vasárnapi évértékelője, amelyben a miniszterelnök – tőle szokatlan módon – sorra foglalkozott a jelentősebb ellenzéki pártokkal: az MSZP-vel, a DK-val, az LMP-vel és a Jobbikkal.

Az MSZP-ről Orbán azt mondta: a párt „idegenlégióst igazolt” miniszterelnök-jelöltnek, ám (a nem nevesített) Karácsony Gergely szerinte csődgondnok lesz, akinek „az jutott feladatul, hogy kivezesse az MSZP-t a parlamentből”. Vagyis Orbán a nyilvánosság előtt is megismételte, amit a zárt frakcióülésen elmondott a szocialistákról.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: