hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elhalasztott záróra
Népszavazás dönt a bulizásról Erzsébet-városban

2017. 11. 07.
Nem szavazta meg a kötelező éjféli zárórát a fővárosi bulinegyed kocsmáiban az erzsébetvárosi önkormányzat, így maradhat a nonstop nyitva tartás és az azzal járó felfordulás. A Fidesz-KDNP-s képviselőcsoport javaslatára ugyanis helyi népszavazásra bocsátják a záróra-kérdést, amire legkorábban egy év múlva kerülhet sor. A kialvatlan lakóknak sovány vigasz, hogy a hatóságok és a vendéglátósok ezentúl többet takarítanak és többen őrzik a rendet.

Mint arról korábban beszámoltunk (Vita a bulinegyed körül – Hetek 2017.09.08.), a romkocsmáiról elhíresült Belső-Erzsébetvárosban egy 2013-ban elfogadott önkormányzati módosító rendelet tette lehetővé a vendéglátó létesítmények non-stop nyitva tartását. (A 7. kerület többi részében – miként minden kerületben – éjféli záróra van érvényben.)

A helyi lakosok beszámolói szerint azóta szabályos ostromállapot alakult ki a negyedben, ahol képtelenség aludni. Hétvégente 150-200 ezer turista is megfordul az alig két négyzetkilométernyi területen, ahol 600 kocsma van, és az egyre fogyatkozó lakosság száma 6-7000 fő. Virágzik az illegális „airbnb” – lakáskiadás, burjánzik a drog és a prostitúció, mindent elönt a szemét és sokak szerint megjelent a vendéglátós alvilág is.

Ellenpontként az NGM közlése szerint az ott működő szálláshely-szolgáltatóktól és a vendéglátósoktól tavaly 6,6 milliárd forint adóbevétel folyt be az államkasszába. A lakosok viszont azzal érvelnek, hogy az egészséges környezethez való alkotmányos jog előbbre való a profitérdekeltségnél.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!