Kereső toggle

Vita a megélhetési minimumról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Baloldali-e Botka ötlete?

Megélhetési minimum garantálását ígérte a munkavállalóknak és a nyugdíjasoknak május 1-jei beszédében Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ez nem azonos a feltétel nélküli alapjövedelemmel.

„Be kell vezetni a megélhetési minimumot, amelyre a magyar állam vállal garanciát mindenkinek, aki ledolgozta a magáét, és akinek legális bejelentett munkája van. Ezen szint alá nem lehet menni sem nyugdíjakban, sem fizetésekben” – jelentette be Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Szeged polgármestere pártja május 1-jei rendezvényén. Botka szerint a munkavállalókat védő intézkedésekre van szükség, csökkenteni kell a vagyoni különbségeket, a luxust meg kell adóztatni, és a kisemberekből erős, széles középosztályt kell létrehozni.

„Állami garanciához kell kötni azt az összeget, ami alá nyugdíjak és fizetések esetében nem szabad menni. Hét év óta változatlan a nyugdíjminimum összege, 28 500 forint, azaz ennyi a legalább 20 ledolgozott év után járó nyugdíj alsó értékhatára (az összeg 2008 óta változatlan – a Szerk.). Szerintünk ezt legalább 50 ezer forintra kellene emelni” – mondta el lapunknak Gúr Nándor, az MSZP alelnöke. Az még bizonytalan, hogy ezzel együtt automatikusan növekedne-e a különféle transzferek összege (gyes, gyermekvédelmi támogatás stb.) is, amiknek a számítási alapját a mindenkori nyugdíjminimum jelenti.

A szocialisták szerint a létminimumot messze meghaladó, egyes elképzelések szerint az átlagkereset 60 százalékát elérő minimálbérre lenne szükség – ez jelenleg nettó 110 ezer forintot jelentene a 84 800 forint helyett. A megélhetési minimum részleteinek kidolgozását a párt őszre ígéri.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: