Kereső toggle

Összeállni látszik a Simicska–Vona tandem

Harcosok klubja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre több jel mutatja, hogy az Orbán Viktorral látványosan összevesző Simicska Lajos és a Jobbik között szoros érdekszövetség kezd kialakulni. 2018 fő ütközete a Fidesz-Jobbik meccs lehet, aminek előszele, hogy Vona Gábor, a radikális párt elnöke a Parlamentben Orbán Viktor és családja lehetséges ügynöki érintettségét pedzegette, a miniszterelnök pedig csicskapártnak nevezte a Jobbikot.

Sajátos szópárbaj alakult ki hétfőn az Országgyűlésben Vona Gábor és Orbán Viktor között. A Jobbik elnöke a miniszterelnöknek és családjának a Kádár-rendszer állambiztonsági rendszerével kapcsolatos vélt vagy valós együttműködésére célozgatott, amire válaszul Orbán csicskapártnak nevezte a Jobbikot.

Úgy tudjuk, hogy a felszólalást követően Orbán Viktor tágabb csapatában tanácskozást tartottak arról, hogy mire játszhat Vona Gábor. Arról a Fideszben mindenki meg van győződve, hogy Simicska Lajos, aki jelentős szerepet töltött be a párt háromszori hatalomba jutásában, és nem mellesleg a jelenlegi kormányzati rendszer létrehozásában is, ma már a Jobbik mögött áll teljes mellszélességgel.

Orbán Viktor az ügynökkérdést firtató Vonának adott válaszában azt mondta: ő és családja, illetve a Fidesz alapítói az áldozatai voltak az 1990 előtti rezsimnek, nem részei. Emellett pedig csicskapártnak nevezte a Jobbikot azt hangoztatva, hogy eladva a párt lelkét ma már egy oligarcha zsebében csücsülnek, nyilvánvalóan az Orbán által nem néven nevezett Simicskára utalva.

A Jobbik igyekszik a Simicska-kapcsolatot eltolni magától, mert a párt identitásának része a korrupcióellenesség és a „tisztakezűség”, a „huszadik század pártjainak” (Fidesz, MSZP) bűneitől való folyamatos elhatárolódás. Jobbikos forrásaink szerint legfeljebb laza érdekszövetségnek lehet nevezni az óriásvállalkozó és a Jobbik kapcsolatát, ami abban merül ki, hogy mindketten meg akarják dönteni Orbán Viktor hatalmát, de ennél szorosabb kapcsolat (legalábbis hivatalosan) nincs a felek között. Mindenesetre a jelentős médiaháttérrel nem rendelkező Jobbiknak jól jön, hogy a Simicska nevével fémjelzett – tévével, rádióval és országos napilappal rendelkező – sajtóbirodalom úgymond néha megsegíti őket. 

Sokasodó jelek

A Fideszben azonban gyenge magyarázkodásnak tartják a fenti jobbikos narratívát. Szerintük a szoros együttműködés nyilvánvaló jele, hogy a Magyar Nemzet a Jobbikhoz kapcsolódó, politikai elemzéseket végző Iránytű Intézettől rendel újabban közvélemény-kutatásokat. Az Iránytű Intézet kulcsembere pedig az a Forrai Richárd, akit Vona Gábor legszűkebb köréhez sorolnak a Jobbikban. A radikális pártban levő forrásaink elmondása szerint a pártelnök amúgy is nagyon gyanakvó, az elmúlt évek fluktuációjából (bizalmi emberek hagyták el a pártot, mint például Szegedi Csanád) azt a következtetést vonta le, hogy nagyon szűkre húzta bizalmasainak a körét. Vona így az ötleteivel (mint például Novák Előd kiszorítása a vezetésből) még a párttársait is meg tudja lepni. Mindenesetre az Iránytűt vezető Forrai Richárdot (Szabó Gábor pártigazgató mellett) Vona legfontosabb emberei közé sorolják, ezért az intézet és a Magyar Nemzet együttműködése a Simicska Lajos és a Jobbik közötti kapcsolat szorosabbra fűzésének jele lehet.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • Karesz atya megáldott, sosem felejtem

    Óriási kárt okoznak a pécsi katolikus egyházi botrányhoz hasonló esetek: a papok által elkövetett szexuális bűnök nemcsak a közvetlen áldozatokat, de teljes családokat tesznek tönkre, az ügyek és az eltussolásukra tett – többnyire sikeres – kísérletek pedig az egész kereszténység hitelét rombolják...
  • „Édesanyja hibáit nem tárja fel”

    Wildmann János katolikus teológus, az Egyházfórum című lap alapítója néhány évvel ezelőtt több egyházi szexuális visszaélést próbált feltárni, ám mint a Heteknek elmondta, mindig falakba ütközött. Interjú.
  • Kipakolt egy magyar hírszerzőtiszt

    Politikai nyomásra a magyar titkosszolgálatok szemet hunynak az orosz titkosszolgálatok egyre nagyobb magyarországi befolyása felett, ezért egyebek mellett a migránsokról és az Európai Unióról szóló kamuhírekkel és manipulációkkal vezethetik félre a magyar közvéleményt a Kreml ügynökei – állította...