Kereső toggle

Összeállni látszik a Simicska–Vona tandem

Harcosok klubja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre több jel mutatja, hogy az Orbán Viktorral látványosan összevesző Simicska Lajos és a Jobbik között szoros érdekszövetség kezd kialakulni. 2018 fő ütközete a Fidesz-Jobbik meccs lehet, aminek előszele, hogy Vona Gábor, a radikális párt elnöke a Parlamentben Orbán Viktor és családja lehetséges ügynöki érintettségét pedzegette, a miniszterelnök pedig csicskapártnak nevezte a Jobbikot.

Sajátos szópárbaj alakult ki hétfőn az Országgyűlésben Vona Gábor és Orbán Viktor között. A Jobbik elnöke a miniszterelnöknek és családjának a Kádár-rendszer állambiztonsági rendszerével kapcsolatos vélt vagy valós együttműködésére célozgatott, amire válaszul Orbán csicskapártnak nevezte a Jobbikot.

Úgy tudjuk, hogy a felszólalást követően Orbán Viktor tágabb csapatában tanácskozást tartottak arról, hogy mire játszhat Vona Gábor. Arról a Fideszben mindenki meg van győződve, hogy Simicska Lajos, aki jelentős szerepet töltött be a párt háromszori hatalomba jutásában, és nem mellesleg a jelenlegi kormányzati rendszer létrehozásában is, ma már a Jobbik mögött áll teljes mellszélességgel.

Orbán Viktor az ügynökkérdést firtató Vonának adott válaszában azt mondta: ő és családja, illetve a Fidesz alapítói az áldozatai voltak az 1990 előtti rezsimnek, nem részei. Emellett pedig csicskapártnak nevezte a Jobbikot azt hangoztatva, hogy eladva a párt lelkét ma már egy oligarcha zsebében csücsülnek, nyilvánvalóan az Orbán által nem néven nevezett Simicskára utalva.

A Jobbik igyekszik a Simicska-kapcsolatot eltolni magától, mert a párt identitásának része a korrupcióellenesség és a „tisztakezűség”, a „huszadik század pártjainak” (Fidesz, MSZP) bűneitől való folyamatos elhatárolódás. Jobbikos forrásaink szerint legfeljebb laza érdekszövetségnek lehet nevezni az óriásvállalkozó és a Jobbik kapcsolatát, ami abban merül ki, hogy mindketten meg akarják dönteni Orbán Viktor hatalmát, de ennél szorosabb kapcsolat (legalábbis hivatalosan) nincs a felek között. Mindenesetre a jelentős médiaháttérrel nem rendelkező Jobbiknak jól jön, hogy a Simicska nevével fémjelzett – tévével, rádióval és országos napilappal rendelkező – sajtóbirodalom úgymond néha megsegíti őket. 

Sokasodó jelek

A Fideszben azonban gyenge magyarázkodásnak tartják a fenti jobbikos narratívát. Szerintük a szoros együttműködés nyilvánvaló jele, hogy a Magyar Nemzet a Jobbikhoz kapcsolódó, politikai elemzéseket végző Iránytű Intézettől rendel újabban közvélemény-kutatásokat. Az Iránytű Intézet kulcsembere pedig az a Forrai Richárd, akit Vona Gábor legszűkebb köréhez sorolnak a Jobbikban. A radikális pártban levő forrásaink elmondása szerint a pártelnök amúgy is nagyon gyanakvó, az elmúlt évek fluktuációjából (bizalmi emberek hagyták el a pártot, mint például Szegedi Csanád) azt a következtetést vonta le, hogy nagyon szűkre húzta bizalmasainak a körét. Vona így az ötleteivel (mint például Novák Előd kiszorítása a vezetésből) még a párttársait is meg tudja lepni. Mindenesetre az Iránytűt vezető Forrai Richárdot (Szabó Gábor pártigazgató mellett) Vona legfontosabb emberei közé sorolják, ezért az intézet és a Magyar Nemzet együttműködése a Simicska Lajos és a Jobbik közötti kapcsolat szorosabbra fűzésének jele lehet.

Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Magyar Nemzetet a médiavállalkozó fia vezeti mint társügyvezető, a stratégiai döntésekért ő felelhet. Simicska Ádám pedig éppen a minap állt a nyilvánosság elé egy különös interjúval, amit a Zsúrpubi nevű új portálnak adott, amelyet a kormánypárti média Jobbik-közelinek tart (a vezetője Vona Gábor feleségének a munkatársa volt).

Simicska Ádám nyilatkozata azért volt kivételes, mert azt mondta, hogy „a Fidesz meg fog bukni 2018-ban (…) A kormánypárt korántsem olyan erős, és nincs olyan jó pozícióban, mint ahogyan azt próbálja magáról elhitetni. Ez az egész egy Patyomkin-falu, egy politikai blöff, egy egyszerű kamu. A következő választás győztese egészen más lesz. (…) Ez előrevetíti, hogy hatalmas meglepetések lesznek 2018 tavaszán. A Fidesz valódi küzdelme abban merül majd ki, hogy a mandátumok egyharmadát meg tudják-e szerezni. Vona Gábor pedig az egyetlen komolyan vehető jelölt.”

A fiatal ügyvezető mondatait a Fideszhez közeli sajtó a Simicska–Vona szövetség nyílt beismeréseként aposztrofálta, a Hetek forrásai szerint pedig Simicska Ádám mondataiban semmilyen újdonság nincs – pontosan azt az álláspontot képviseli, amit édesapja is.

Simicska Lajos számtalan politikussal, közéleti szereplővel beszél, és a beszélgetésekben – legalábbis egy ezeken részt vevő forrásunk szerint – nem titkolja, hogy szerinte a Jobbik akár kétharmaddal is megnyerheti a 2018-as választást. A politikai elemzők zöme ma kételkedik egy ilyen forgatókönyv lehetséges megvalósulásában.

Simicska egyébként ezeken a beszélgetéseken rendre adomaszerűen elmeséli Orbán Viktorral való szakításának a körülményeit, illetve azt, hogy kötelességének érzi, hogy mindent megtegyen a miniszterelnök megbuktatásáért, és utalgat arra, hogy milyen koncepcióval rendelkezik ennek a kivitelezéséhez. Eszerint a választásokhoz közeledve Orbán Viktorra nézve súlyosan kompromittáló „karaktergyilkos dokumentumokat” hoznának nyilvánosságra, aminek következtében megrendül a Fidesz eddig töretlen népszerűsége. Ennek a politikai „kataklizmának” pedig a Jobbik lesz a haszonélvezője.    

Simicska, az ellenfél

 „Lajos nem tudja megemészteni, hogy Viktor hátrébb szorította. A demokráciáért aggódó szöveg csak mese” – állította a Fidesz egyik vezetője, aki szerint tarthatatlan volt az az állapot, ahogy és amilyen mélységben 2010 és 2014 között Simicska beleszólt a kormányzati politikába. Mindezek fényében Simicska Lajost tartják a Fideszben a legádázabb ellenfelüknek, mert „pénze van, de vesztenivalója nincs”. A kormánypártban két veszélyt látnak a Fidesz 2018-as – jelenleg még simának tűnő – győzelmére nézve. Egyrészt, ha megroppan valamiért a Fidesz támogatottsága, és a belőlük kiábrándult konzervatív szavazók jelentős része az egyetlen másik jobboldali pártra, a Jobbikra szavazna. Másrészt, ha a baloldali szavazók egy része a túlhajtott Orbán-ellenességtől fűtve átszavazna a választás pillanatában esélyesebb Orbán-ellenes erőnek tűnő Jobbikra. Ez utóbbi verziót akaratukon kívül baloldali értelmiségiek is segítették azzal, hogy hónapokig tartó vitát folytattak egymással a választási rendszer megreformálása érdekében a Jobbikkal folytatandó együttműködésről. A vita könnyen sugallhatta, hogy a Jobbik vállalható párt, és nem kizárt, hogy hozzájárult a fal lebontásához a Jobbik és a baloldali szavazók (nem pedig a baloldali pártok) között.

Az elmúlt hetekben a Fidesz politikusai és persze a kormánypárti sajtó egyre nagyobb igyekezettel és Magyarországon korábban nem tapasztalt, morálisan olykor súlyosan vitatható eszközökkel próbált falat építeni a Fidesz szavazótábora és a Jobbik közé, hogy egy esetleges „pánik” esetén se legyen átáramlás a kormánypárt táborából Vona Gáborék mögé (erre használják a Vona Gábort homoszexualitással vádoló, karaktergyilkos támadásokat). Eközben igyekeznek azokra a baloldali értelmiségiekre (mint az ATV-től a Simicska tulajdonában álló HírTV-hez szerződött Kálmán Olgára) figyelni, akik szerintük szerepet játszhatnak a Jobbik elfogadhatóvá tételében a baloldali szavazók szemében.

Felébredt az MSZP?

Érdekes mellékága a küzdelemnek, hogy időközben az MSZP és a DK rájött arra, hogy bármilyen, a Jobbikkal való együttműködésről szóló spekuláció nagyobb veszélyt hordoz magában a számukra, mint amilyen előnyökkel jár. Az erről szóló vita (magát az együttműködést mind a baloldali pártok, mind a Jobbik kizárta) inkább a Jobbikot építené. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László minap a Népszavában egyenesen kirohant a Jobbik ellen: „2017 elejére kezdett egy olyan kép kialakulni, hogy Orbán kihívója nem más, mint Vona Gábor. Ez óriási veszély, mert valójában a Jobbik ugyanolyan, mint a Fidesz. Csak azért tűnik kevésbé veszélyesnek, mert nincs hatalmon. De a Fidesz és a Jobbik egykutya; nincs köztük különbség, az országromboló szándékukban és a hatalmi vágyaikban sem. Már csak ezért is szeretném megerősíteni: semmiféle, technikai jellegű együttműködés sem képzelhető el a Jobbikkal. Soha. A szélsőjobb ellen szólni kell, figyelmeztetni az embereket.”

Az MSZP igyekszik elejét venni, hogy a szavazóik Vona Gáborban és a Jobbikban lássák a potenciális kormányváltó erőt. Az MSZP taktikája egyébként most a német baloldal kancellárjelöltje, Martin Schulz politikáját másolja, azaz nagyon erős baloldali üzenetekkel, vagyonegyenlőség felé vezető intézkedések ígéretével igyekeznek a kormánnyal elégedetlen tömegeket maguk mellé állítani. Martin Schulz pár hét alatt 10-12 százalékkal „megdobta” az SPD népszerűségét, és beérte az Angela Merkel vezette CDU/CSU koalíciót Németországban, ami nyilván nem jelenti azt, hogy ugyanerre a sikerre a Botka László vezette MSZP is képes lenne.

Olvasson tovább: