Kereső toggle

Elképesztő fordulatok után Kiss László bocsánatot kért

Záróakkord 55 év késéssel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nehéz elképzelni annál dicstelenebb befejezést, mint amit a 75 éves Kiss László korábbi úszó szövetségi kapitány élt át: lapzártánk napján verték le a nevét alkotó betűket a róla elnevezett uszoda faláról, miközben egy másik munkatárs az arcképét vakarta le az épület ablakáról. Kedd este Kiss lemondott százhalombattai díszpolgári címéről is, és mint szerdán kiderült, kedden ügyvédek jelenlétében bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától, attól a nőtől, akit 1961-ben két társával együtt megerőszakolt. És ezzel végleg elismerte, hogy az elmúlt egy hónapban hazudott.

Kiss ügye április 5-e óta vezette a hírlistákat, miután a Privátkopó és a Fullánk nevű portálok dokumentumokkal alátámasztva megírták, hogy Kiss és társai 1961-ben megerőszakoltak egy fiatal lányt a Margitszigeti Sportuszoda egyik szolgálati lakásában.

Kiss László először azt nyilatkozta, megbűnhődött az 55 évvel ezelőtti bűntettéért, néhány nappal később viszont már azt állította, hogy nem követte el a cselekményt, hanem koncepciós per áldozata lett. Ugyanakkor az is kiderült, hogy bár 1961-ben három év börtönre ítélték, 20 hónap után kegyelmet kapott és szabadult, sőt, 1963-ban már ismét versenyezhetett. Ez a tény cáfolta a koncepciós per verziót. És az is, hogy Kiss ilyen múlttal 1964-től úszóedző lehetett.

A Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszószövetség kiállt Kiss mellett: a Gyárfás által összehívott „edzői értekezlet” 19 résztvevője aláírta a kapitány melletti nyilatkozatot. Ugyanakkor figyelemre méltó volt, hogy Cseh László, Kiss egyik olimpiai bajnok tanítványa jelezte, ő nem írt alá semmit, és a másik világsztár, Egerszegi Krisztina sem szólt egy szót sem egykori edzője mellett. 

Gyárfás Tamás közben olyan nyilatkozatokat tett, melyek értelme sokszor attól függött, hogy hová tesszük a vesszőt, vagy a pontot. Például azt mondta, az uszodában mindenki tudott Kiss ügyéről, aztán azt mondta, ő csak annyit hallott, hogy „volt valami nőügye”. A megerőszakolt lányt áldozatnak nevezte – „már amennyiben igaz a történet”. Azt is kijelentette, hogy a lány állítólag „kapható volt”, és csak a befolyásos szülei nyomására született feljelentés.   

Kiss László április 7-én váratlanul lemondott szövetségi kapitányi posztjáról, de azt is kijelentette: „az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtettem a szükséges lépéseket”.

Kiss szerint sajtóhadjárat indult ellene, ami megrendítette egészségi állapotát és közfelháborodást keltett, valamint megosztotta a sportszerető társadalmat – ezért döntött a távozás mellett. Hozzátette: vizsgálja, kinek állhatott érdekében személye „ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése.” Kissék ügyéről valóban tudósítottak az akkori napilapok, de a mai társadalom jelentős része számára újdonságként hatott a hír. 

Közben Aczél Endre publicista Kiss és társai segítségére sietett – legalábbis akkor így tűnt, de mint látni fogjuk, az akció végül kifejezetten kontraproduktívnak bizonyult –, ugyanis megírta, hogy első kézből származó információi szerint az áldozatként beállított lány valójában szerette a szexet, senki nem erőszakolta meg, tulajdonképpen ő viselkedett kihívóan, és egyébként is: a fiatal izmos úszóknak nem volt szükségük nemi erőszakra, mert szinte sorban álltak náluk a lányok. Aczéltól emiatt elbúcsúzott az írásait addig közlő Népszabadság, majd a 168 óra és a Klubrádió is. 

Ezt követően megszólalt Kiss egyik elítélt társa is, szintén tagadva a mocskos tett elkövetését, és – Gyárfás Tamáshoz hasonlóan – azon sajnálkozott, hogy az áldozat már meghalt, így nem lehet szembesíteni az állításokkal.

Ezután néhány hét csend következett, majd kiderült, hogy Kiss ügyvédje a napokban kikérte a per iratait. A fordulópont szombaton jött: az RTL Klub bejelentette, hogy megszólaltatja az egykori áldozatot: a most 73 éves Takáts Zsuzsanna – aki tehát Gyárfásék állításával szemben nem halt meg – elmondta, azért jelentkezett a televíziónál, mert megelégelte a rágalmakat és az áldozathibáztató nyilatkozatokat; bár az őt ért bántalmazásról mindeddig a saját fia sem tudott, becsülete és az igazság miatt nyilvánosság elé lép. Takáts Zsuzsanna az interjúban elmondta, életében először ment a Sportuszodába a végzetes napon, s nem kacérkodott Kissékkel, hiszen nem is ismerte őket. Valóban mindhárman megerőszakolták: Lantos László csalta be Sportuszoda szolgálati lakásába, majd megjelent Kiss és Várszegi Lajos. Az erőszak után rosszul lett, ezért gyógyszert adtak neki. Takáts Zsuzsanna elmondta, évekbe telt, mire feldolgozta a történteket, és azért nem bocsát meg Kisséknek, mert soha nem kértek tőle bocsánatot.   

Hétfőn újabb fordulat jött: a Blikk és a Népszabadság megírta, hogy az úszók vádiratából az is kiderül, hogy Kisst fél évvel az eset előtt három hónapra kitiltották az összes uszodából, mert két – másik – úszóval molesztáltak és fogdostak egy lányt a medencében, aki vélhetőleg csak egy arra járó edzőnek köszönhette, hogy nem vált nemi erőszak áldozatává.

Kedden Kiss egyik elítélt társának, Lantos Lászlónak a felesége szólalt meg a TV2-nek. Az olimpiai érmes Ducza Anikó tornász azt mondta, 47 éve Lantos felesége, és minden nőnek olyan férjet kíván, mint Lantos, a „világ legjobb férje”. Akiről egyébként házasságkötésük előtt is tudta, hogy nemi erőszakot követett el Takáts Zsuzsanna ellen, hiszen ez nyílt titok volt a hatvanas években. De – tette hozzá Ducza – az erőszak nem úgy történt, ahogy az áldozat és a jogerős ítélet állítja. Azt azonban nem részletezte, hogy – legalábbis szerinte – akkor mi történt valójában. A döbbenetes, az erőszakot relativizáló, az áldozat szavait kétségbevonó nyilatkozat után jött az újabb meglepetés: Kiss László egy csokor virággal a kezében bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától. Kiss után Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke és Hargitay András, az úszóválogatott szövetségi kapitánya is elnézést kért az áldozattól.

Arra ugyanakkor továbbra sincs magyarázat, ki és miért szivárogtatta ki az 1961-es ítéletet a sajtónak. Amint arról a Hetek is írt, többen úgy vélték, Kiss megbuktatása valójában Gyárfás Tamás pozícióinak gyengítése érdekében történt, mivel ők ketten tandemet alkotva vezették az úszósportot. Másrészt a Gyárfás ellen kihívóként jelentkező Hornyák Viktor debreceni úszóedző saját közösségi oldalán korábban posztolta Kiss és társai nemi erőszak ügyét, ezért kézenfekvőnek tűnt, hogy Hornyák szivárogtathatta ki a dokumentumokat.

Ezt a verziót viszont jelentősen gyengíti, hogy a Kiss-botrány kitörése után ugyanaz a Privátkopó szállt bele április 23-án Hornyákba – felemlegetve húsz évvel ezelőtti előzetes letartóztatását egy gazdasági ügy miatt –, amelyik a Kiss-ügyet tálalta. (Miért szállna bele az edzőbe az a portál, amelyik pár héttel korábban egy bombasztikus sztorihoz jutott általa?) Hornyák megkeresésünkre azt mondta, nem tőle kapta a portál a dokumentumokat, és arra is emlékeztetett, hogy ő két évvel korábban posztolta a botrányt, de iratok nélkül.

A Kiss-botrányra hivatkozva Gyárfás Tamás közben bizalmi szavazást kért maga ellen, hogy kiderülhessen, bízik-e még benne az úszótársadalom. A szavazás előtt Gyárfás azt nyilatkozta, a MÚSZ-nak „politikai befolyás nélkül kell működnie”. A szavazásra április 24-én került sor: a MÚSZ 118-2 arányban kiállt az elnök mellett.

Olvasson tovább: