hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elképesztő fordulatok után Kiss László bocsánatot kért
Záróakkord 55 év késéssel

2016. 05. 12.
Nehéz elképzelni annál dicstelenebb befejezést, mint amit a 75 éves Kiss László korábbi úszó szövetségi kapitány élt át: lapzártánk napján verték le a nevét alkotó betűket a róla elnevezett uszoda faláról, miközben egy másik munkatárs az arcképét vakarta le az épület ablakáról. Kedd este Kiss lemondott százhalombattai díszpolgári címéről is, és mint szerdán kiderült, kedden ügyvédek jelenlétében bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától, attól a nőtől, akit 1961-ben két társával együtt megerőszakolt. És ezzel végleg elismerte, hogy az elmúlt egy hónapban hazudott.

Kiss ügye április 5-e óta vezette a hírlistákat, miután a Privátkopó és a Fullánk nevű portálok dokumentumokkal alátámasztva meg­írták, hogy Kiss és társai 1961-ben megerőszakoltak egy fiatal lányt a Margitszigeti Sportuszoda egyik szolgálati lakásában.

Kiss László először azt nyilatkozta, megbűnhődött az 55 évvel ezelőtti bűntettéért, néhány nappal később viszont már azt állította, hogy nem követte el a cselekményt, hanem koncepciós per áldozata lett. Ugyanakkor az is kiderült, hogy bár 1961-ben három év börtönre ítélték, 20 hónap után kegyelmet kapott és szabadult, sőt, 1963-ban már ismét versenyezhetett. Ez a tény cáfolta a koncepciós per verziót. És az is, hogy Kiss ilyen múlttal 1964-től úszóedző lehetett.

A Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszószövetség kiállt Kiss mellett: a Gyárfás által összehívott „edzői értekezlet” 19 résztvevője aláírta a kapitány melletti nyilatkozatot. Ugyanakkor figyelemre méltó volt, hogy Cseh László, Kiss egyik olimpiai bajnok tanítványa jelezte, ő nem írt alá semmit, és a másik világsztár, Egerszegi Krisztina sem szólt egy szót sem egykori edzője mellett. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!