hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Simicska–Jobbik közeledéstől retteg a Fidesz
Kremlinológia rovat

2016. 04. 05.
A Fidesz vezérkarában vannak olyanok, akik pacifikálnák Simicska Lajossal a kapcsolatot. Az ok egyszerű: tartanak attól, hogy a migráns-kártya nem lesz elég ahhoz, hogy 2018-ig megőrizzék a kormánypárt előnyét. Viszont ha megváltozik a választói hangulat, akkor könnyen pattközeli helyzet alakulhat ki egy ország­­gyűlési választáson. Hangulatváltást pedig az aggályoskodók szerint egy befolyá­sos ellenfél és egy befolyásos médium képes generálni.

A kremlinológiára fogékony magyar politikai elitben a következő hetekben sokan figyelnek Szolnokra. Pontosabban a Tisza-parti város kosárlabdacsapata, a Szolnoki Olaj új sportcsarnokának soron következő avatójára. A jelentős múltú csapat vezetője ugyanis az a Nyerges Zsolt, aki az Orbán Viktorral a választások után komolyan összevesző Simicska Lajos vállalkozó, egykori Fidesz pénztárnok szövetségese. A várakozások szerint Orbán Viktor is részt vesz a sportlétesítmény avatóján, ami a Simicska Lajossal vívott háborújára való tekintettel különös súlyt kap.
A kormánypártokban többen is szeretnék, ha a kormányfő több fronton is képes lenne pacifikálni a Fidesz helyzetét. Azzal a Fidesz vezetésének kemény magjában is egyetértenek, hogy tarthatatlan volt a 2010–2014 közötti időszakra tehető rendszer, amikor az Orbán-kabineten belül működött egy Simicska-kormány is. A párt jövőjét veszélyeztette, hogy nem 7-8 nagytőkés jelentette a Fidesz gazdasági holdudvarát, hanem csupán egy, Simicska Lajos, aki nemcsak a gazdaságban, hanem a médiában is monopolhelyzetben volt ezen időszak alatt. A Fidesz gazdasági és médiahátországának sokszereplőssé tételét elfogadják, de tartanak Simicska Lajos bosszújától, ő ugyanis ismerheti nemcsak Orbán Viktor erősségeit, hanem gyengéit is, így politikai bosszúból olyan lépéseket tehet, amelyek megrendíthetik a Fideszt.
Ha Orbán Viktor részt vesz a szolnoki stadion avatóján, kezet fog Nyerges Zsolttal, akkor ez akár üzenetértékű is lehet az egykori harcostárs, Simicska Lajos számára, hogy rendezni kívánja a kormányfő kettejük viszonyát.
Ám nem kizárt, hogy a békülésre vonatkozó híresztelések inkább a kormánypártok politikusainak félelmét tükrözik. A kormánypárti holdudvarban ugyanis az a félelem is megjelent, hogy ha a háború folytatódik, akkor Simicska Lajos a Fidesz legnagyobb ellenfelének, a Jobbiknak a támogatójává válhat. Ez egyebek mellett azt jelentené, hogy a Jobbik óriási médiafelülethez jutna, ráadásul Simicska Lajos – akinek „emberei” évekig a közigazgatás felső szegmensében dolgoztak kulcspozíciókban – számtalan vitatott ügyre érdemi rálátással rendelkezhet, így a választási kampányban tippeket adhat a Jobbiknak korrupciós jellegű ügyekben. A 2010-es és a 2014-es választási kampányban a baloldal számára tragikus volt egy-egy szimbolikus korrupciós botrány, amelyeket rendszerint a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó orgánumok robbantottak ki. Választási „éles helyzetben” a Fidesz számára súlyos károkat okozhatna egy ellenük fordított hasonló fegyver.
Ezt a Fideszben nagyon sokan el szeretnék kerülni, ám egy forrásunk, aki évtizedek óta ismeri mindkét főszereplőt, nem tudja elképzelni, hogy Orbán és Simicska az elmúlt évben dúló ádáz „gyilkolás” után simán kiegyezzen. Egy másik forrásunk pedig, aki rálátással bír Simicska építőipari „mozgására”, egyenesen azt állította: az is elképzelhető, hogy Orbán Viktor szeretné a Szolnoki Olaj csarnokavatásán való részvételével „leválasztani” Nyerges Zsoltot a nagyvállalkozóról. Igaz, hallottunk olyan véleményt is, hogy a látogatást azért nem érdemes túldimenzionálni, mert az Szolnok – ahol Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége nevelkedett – választóinak szól csupán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!