Kereső toggle

Lebukott luxusprosti-hálózat

Szépségversenyek, modellügynökségek, celebek és politikusok a botrányban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A rendőrök elsősorban az utcai prostitúciót üldözik, miközben a magyar gazdasági, politikai és médiaelitet érintő ügyekre általában külföldi kényszerből vagy politikai leszámolásból kerül a sor – állította a Heteknek Betlen Anna szociológus, aki évtizedek óta kutatja a prostitúciót. A téma azért lett aktuális, mert egy oknyomozó portál megszerezte egy luxusprosti-hálózat felgöngyölítését célzó nyomozás  teljes iratanyagát. A kuncsaftok között voltak politikusok, de nem tudni, hogy kik, mert a nyomozás során az ő személyüket nem vizsgálták külön, miközben más érintettekét igen.

Répás Lajos szépségverseny-szervezőt és modellügynökség-vezetőt az ügyészség kerítéssel és kitartottsággal vádolja. Ügyének 2500 oldalas nyomozati anyagát a Direkt36 oknyomozó portál szerezte meg, és három részes cikksorozatot írt a rendőrségi dokumentumokból. A Nemzeti Nyomozó Iroda fél évig hallgatta le Répás telefonját, pontos képük van arról, hogyan szerveződtek a találkozók. A tényfeltáró cikkekből kiderül: 18 éven aluli lányt is közvetítettek ki politikusnak, bár a találkozó egy félreértés miatt nem jött létre. Az is előfordult, hogy egy politikus a parlamenti ülésről szaladt ki az Országgyűlés épületéhez közel található hotelbe, hogy ott vásároljon magának prostituáltat.

Prostitúció = erőszak

Ha valaki 18 évet be nem töltött – ez esetben kiskorúnak számító – személy esetén folytat kerítői tevékenységet, 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A kiskorú prostituált szolgáltatásainak „megvásárlása” is bűncselekmény, itt a kliens 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A magyar jog kizárólag kiskorú prostituált szolgáltatásának igénybevétele esetén bünteti súlyosan a kuncsaftot, míg például Svédországban a klienst minden esetben büntetik.

A prostitúciót a svéd büntető törvénykönyv „a nők és a gyermekek ellen elkövetett erőszak egyik formájaként” írja le, a szolgáltatást vásárló pénzbírsággal vagy félév börtönbüntetéssel büntethető. Az észak-európai országban a kerítésért 4–8 év jár, a prostituált viszont nem büntethető, áldozatnak tartják őket, és próbálják úgynevezett visszailleszkedési projektekkel kimenteni őket a kerítők és a kuncsaftok hálójából. Norvégiában teljesen, Finnországban részben átvették ezt a modellt, és több országban folyamatban van már a bevezetése. Az EU tagállamai közül csak Horváthország és Litvánia tiltja teljesen a prostitúciót.

Magyarországon a 90-es évek óta nem illegális a prostitúció, de valakit prostitúcióra kényszeríteni bűncselekmény. A jogszabályok szerint, ha az elkövető a sértettel kapcsolatban fennálló hatalmi/befolyási viszonyával visszaél, vagy vele szemben megtévesztést vagy erőszakot alkalmaz, az 2–8 évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető. A prostitúció elősegítése is büntetendő, így ha valaki épületet vagy egyéb helyet másnak átad prostitúcióra való használat céljából (0–3 év), vagy aki borbélyházat tart fent (1–5 év).

Nem annyira gátlásos figurák

Magyarországon úgynevezett védett épületek közelében tilos a prostitúció, így a népképviseleti, közigazgatási, bírósági, ügyészi szervek, valamint diplomáciai és konzuli képviseletek, köz- és felsőoktatási, köznevelési, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, szociális, közművelődési feladatok ellátására rendelt épületek, egyházi intézmények közelében (ez 300 méteres távolságot jelent).

A Direkt36 által megszerzett rendőrségi jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a konkrét esetben az Országgyűlés, a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, titkosszolgálatok, bíróságok, továbbá az ügyészség pesti központjához nagyon közel zajlott ez a tevékenység. Répás Szent István úti irodája egy utcányira volt a honvédelmi tárca és a titkosszolgálatok központi irodaházától. Az a hotel, ahová szervezték a „találkozókat”, a MNB szomszédságában található, pár utcányira a volt oktatási minisztériumtól és a Markó utcától, amely egyebek mellett az Országos Bírósági Hivatalnak és Kúriának is helyt ad.

A portál által megismert nyomozati anyagból és lehallgatási jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a jelenleg kerítés vádjával bíróság előtt álló Répás Lajosnak több áttételes kapcsolata is volt a hatóságokkal, és kapott információkat az őt is érintő nyomozásról. Egy barátja például azt állította, hogy jó összeköttetései vannak a Nemzeti Nyomozó Irodával (NNI), és igyekezett neki információkat szállítani az eljárásról. Ez a barát volt az, aki 2011. augusztus 8-án „kötelességének érezte értesíteni Répást” arról, hogy „előkerült a neve a szervnél”. Ez után kezdte Répás óvatosabban használni a telefonját, és kódoltan beszélni az üzletekről. A nyomozati anyagban nincs arra utaló jel, hogy a rendőrség megpróbálta volna kideríteni, hogy az NNI-től ki szivárogtatott információkat a nyomozás állásáról. A nyomozati anyagokból kiderül az is, hogy Répásnak egy családtagján keresztül áttételes kapcsolata volt az Alkotmányvédelmi Hivatallal (AH) is, vagyis a magyar polgári titkosszolgálattal. Az NNI a nyomozás során kikérte Répás hívásadatait a telefonszolgáltatótól, és ebből kiderül, hogy öt és fél hónap alatt 305-ször beszélt valakivel telefonon, akinek a rendőrségi irat szerint az AH fizeti elő a mobilját. Az AH-t felügyelő Belügyminisztérium közölte, hogy a telefonszám a flottacsomagjának része, és nem is közvetlenül a hivatal fizette elő, hanem az egyik munkatársuk, aki aztán azt egy közeli hozzátartozója rendelkezésére bocsátotta.

Dubai–Budapest

 „A magyar rendőrök elsősorban az utcai prostitúciót üldözik” – állította a Heteknek Betlen Anna szociológus, aki évtizedek óta kutatja a kérdést, és úgy látja: a közéleti vagy üzleti szereplőket érintő ügyek többnyire külföldi eljárások nyomán vagy belső leszámolások eredményeként) kerülnek terítékre, egyébként a prostitúció elleni küzdelem általában abban merül ki, hogy a leépült, több esetben drogfüggő, utcán strichelő lányok ellen indul szabálysértési eljárás.

Betlen szavait igazolni látszanak a tények. Répás először úgy került a hatóságok látókörébe 2008-ban, hogy a francia hatóságok kihallgatták Párizsban, mert azt gyanították, hogy két magyar nőt egy külföldi állampolgárnak, egy harmadikat pedig magyar üzletembereknek közvetített prostitúcióra. A jelenlegi eljárás során azonban véletlenül került rá a sor. Külföldi hatóságok jelezték a magyar rendőrségnek, hogy működik egy magyar hálózat, amely Dubaiba, Marokkóba, Svájcba és Franciaországba szervez „modelleket”. Ez lett a magyar sajtóban „Dubai-ügy” néven elhíresült bűncselekmény-sorozat. A rendőrök eleinte úgy vélték, hogy Répás is benne van ebben az ügyben.

A nyomozás során aztán arra a megállapításra jutottak, hogy Répás hálózata ettől a „társaságtól” különböző. Répás ügyében a vádirat 67 nőt és 5 tizennyolc éven aluli lányt említ. Ügyfeleik között országosan ismert színész, a 100 leggazdagabb magyar listájára is felkerült üzletember, válogatott focista, több csatornát megjárt tévés és egy több tízmilliós lemezeladási mutatóval rendelkező külföldi énekes neve is szerepel. Politikust viszont nem nevesítettek.

Egy, az igazságszolgáltatási eljárásra rálátó forrásunk szerint azonban némi hasonlóság van a Dubai- és a Répás-ügy között.

Szépségversenyek, modellügynökségek, prostitúció

A luxusprostitúciós iparágban levő nők versenyeznek azért, hogy a híresebb erotikus magazinokba vagy azok címlapjára kerüljenek, mert azzal a tarifáik duplájára nőhetnek. A két rendőrségi eljárásban tanúként vagy gyanúsítottként szereplő nők egy része híres és népszerű celebnek (erotikus magazinok címlapsztárjának, reality műsorok állandó szereplőjének) számít Magyarországon. Többekről a bulvár- és kereskedelmi médiában cikkek, filmek is készültek (készülnek) mint befutott, irigyelt és sikeres nőkről.

A rendőrségi nyomozásból az a kép rajzolódott ki, hogy a szépségverseny-szervezés és a modellügynökség működésének fontos eleme volt, hogy Répásék új lányokat szerezzenek a luxusprostituált-hálózat számára. Egyértelműnek tűnik, hogy a különböző néven, többfordulós, több esetben vidéken is megszervezett versenyek résztvevői nem is tudták, hogy valójában a „húspiac” szereplői lettek.

Olvasson tovább: