Kereső toggle

A Fidesz a tapolcai vereség után

Sokk után, terápia előtt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szervezeti kiürülés, az egyelőre meglehetősen döcögős média-átalakítás, valamint a pártvezetés körüli morális deficit – erre vezették vissza a Hetek fideszes forrásai az október óta tartó, és a párt jelöltjének tapolcai vereségéhez vezető folyamatokat.

Vasárnap a Jobbik megszerezte első egyéni mandátumát az Országgyűlésben, miután Rig Lajos, a párt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a tapolcai időközi képviselőválasztáson. Bár lapzártánkkor az eredmény nem végleges, mert annak a tapolcai szavazókörnek az összeszámlálása, ahová a külképviseleti voksokat várják, még hátravan, a Rig és a fideszes Fenyvesi Zoltán támogatottsága közötti különbség az itt leadott voksok megszámolása után minden bizonnyal nőni és nem csökkenni fog, lévén hogy konkrétan Rig lakóhelyének szavazóköréről van szó. Ráadásul Tapolca városának többi szavazókörében sem sok babér termett a Fidesz és a baloldal számára: a Jobbik elvitte a városbeli szavazók 56 százalékának voksát ezen a vasárnapon.

A Hetek a választás előtt már beszámolt róla (Elhozza-e Tapolca a centrális erőtér végét?, Hetek, 2015. április 10.), hogy tavaly áprilisban a fideszes Lasztovicza Jenő ötödik alkalommal szerzett egyéni mandátumot ebben a kerületben. Az idén januárban elhunyt Lasztovicza 18 és fél ezer szavazatot kapott, az összes leadott voks több, mint 43 százalékát. Ekkor a második a baloldali Horváth József lett 11 700 szavazattal, ami 27,3 százalékot jelentett, a harmadik pedig a jobbikos Dobó Zoltán, aki 10 ezer szavazattal 23,5 százalékot ért el.

A Fidesz október óta tartó vesszőfutásának talán legfájóbb pofonját kapta vasárnap, amikor a jobbikos Rig Lajos a jelenlegi adatok alapján 10 354 szavazatot szerezve 35,3 százalékos eredményt ért el a körzetben, miközben a fideszes Fenyvesi Zoltán (a lapzártakor érvényes állás szerint) 10 093 szavazatot kapott (34,38 százalék).

Bár az utolsó pillanatban Orbán Viktor beszállt a kampányba, ez sem volt elég. Fideszes forrásaink a párt szervezeti kiürülésével, a Fidesz-közeli média átalakításának „rossz ütemezésével” és a pártvezetés körül kialakult „morális deficittel” indokolták a Fidesz vereségsorozatát.

A szervezeti kiürülésre a tapolcai választókerületből is tudtak példát hozni forrásaink. Fenyvesi Zoltán kampánycsapata például konkrétan a jelöltből, családtagjaiból és azok barátaiból állt, másnak ugyanis nem volt annyira fontos a Fideszből Fenyvesi győzelme, hogy tegyen érte. Ez a Heteknek megszólaló fideszesek szerint korántsem egyedi jelenség. 2014 után a korábbi pártpolitikai küzdelmekben részt vevő Fidesz-vezetők közül ki párt-, ki állami pozícióban, ki különböző sportegyesületek és -szövetségek vezető posztjain próbálja a karrierjét építeni.

Mindeközben az Orbán Viktorra az utóbbi időben egyre nagyobb hatást gyakoroló Habony Árpádot egyre jobban leköti a médiabirodalom-építés, ugyanakkor a valaha titokzatos háttérember személye egyre többször és egyre kellemetlenebb kontextusban került a nyilvánosság érdeklődésének középpontjába.

Míg Habony ezzel van elfoglalva, Giró-Szász Andrásra hárul a februárban kirobbant és a Fidesz számára egyre kellemetlenebb brókerbotrány-sorozat kezelése a nyilvánosság előtt, Lázár János energiáinak jelentős részét pedig  Budapest és Brüsszel elmúlt öt évben totálisan szétzilálódott kapcsolatainak rendezése köti le. (Lapzártakor az unió épp 700 milliárd forint folyósítását függesztette fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 és 2014 közötti támogatási gyakorlata miatt.) A korábbi években szintén komoly befolyásra szert tett Rogán Antalnak pedig pont elég baja van a belvárosi ingatlanbotránnyal – az ügyben a Fővárosi Főügyészség a héten váratlanul nyomozást rendelt el (lásd előző oldalon a keretes írásunkat).

Lehetne nagyobb is a gond?

Ahhoz képest, hogy a Fidesz ilyen állapotban van, forrásaink szerint Fenyvesi helytállása tulajdonképpen tisztesnek mondható. Az is igaz, hogy a párt Orbán Viktortól az ilyenkor megszokott kormánypárti fenyegetőzésig minden létező eszközt bevetett. Ami Orbán last minute tapolcai turnéját illeti, annak – legalábbis az általunk megkérdezett fideszesek szerint – komoly szerepe lehetett abban, hogy Rig nem verte meg jobban Fenyvesit.

„A Jobbikhoz még nem ment át a fideszes szavazók tömege, de az tény, hogy az áramlás megindult, miközben a Jobbik a saját táborát hiánytalanul el tudta vinni vasárnap, mi pedig nem” – értékelte a fejleményeket egy fideszes parlamenti képviselő.

A tavaly nyári Orbán–Simicska-szakítás és a februárban a felek között kitört totális háború a magyarázatok mindegyikében felbukkant. A jobboldali médiabirodalom totális átalakítása forrásaink szerint teljes identitásválságot okozott a Fidesz táborában. Főleg a HírTV kiesését tartják óriási veszteségnek.

„Valaki bebeszélte Orbán Viktornak, hogy az állami tévé és rádió milliós elérésre képes, és bőven pótolni fogja a HírTV-t, a Magyar Nemzetet és a Heti Választ” – mondta egyik vezető fideszes forrásunk, aki szerint Orbán egy szemfényvesztés áldozata, hiszen a teljes állami médiaportfólió politikai műsorai sokkal inkább százezres, mint milliós elérésűek, az M1 átállás utáni bezuhanása pedig minden várakozást alulmúlt.

Ami a morális deficitet illeti, az általunk megkérdezett fideszesek szerint megkerülhetetlen Habony Árpád jelenlegi és jövőbeni szerepének tisztázása. A Fidesz környékén a 2002-es vereség, majd Wermer András kampánytanácsadó távozása után feltűnt Habony a rezsicsökkentésre épített 2014-es kampány óta „rendkívüli hatással van Orbánra”, de a tavalyi sorozatos győzelmek óta „nem működik a receptje”.

A Fidesz az új MSZP?

„Jelenleg nincs több a Fideszben, mint hogy abban reménykedik, a konfliktusos cikluskezdés után egy »új rezsicsökkentéssel« majd 2017-18-ra visszaszerzi támogatóit” – mondta egy befolyásos parlamenti döntéshozó, aki szerint viszont ezzel a kormánypárt „vészesen hasonlítani kezdett a rendszerváltás óta szinte csak anyagi természetű ígéretekkel kampányoló MSZP-hez”. Egy vezető kormányzati háttérember szerint pedig eljött az idő, hogy az elmúlt hónapok botrányaiban megkopott „újhullámosok” átadják helyüket a párt mozgolódó „régi motorosainak”, akik közül Kövér Lászlót, Varga Mihályt és Pokorni Zoltánt említette.

Belváros, Quaestor, Buda-Cash: elvarratlan ügyek

Hétfő este adta hírül Juhász Péter Együtt-képviselő Facebook-oldalán, hogy a Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el a gyanús belvárosi ingatlaneladások ügyében. A főügyészség egyben hatályon kívül helyezte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának korábbi, nyomozást elutasító határozatát, és nyomozást rendelt el a belvárosi ingatlanértékesítések miatt.  Juhász Péter feljelentésében azt állította: a 2006 és 2014 között Rogán Antal mai országgyűlési Fidesz-frakcióvezető által polgármesterként irányított V. kerületi önkormányzat az ingatlanvagyonának értékesítése során évek óta jogszabálysértő gyakorlatot folytat, amellyel becslése szerint 4 milliárd forint vagyoni hátrány keletkezhetett.  A Juhász által kifogásolt modell lényege: az önkormányzat az adott ingatlant egy cég (Juhász szerint formális) értékbecslését követően bérbe adta egy meghatározott bérlőnek, aki rövid időn belül vételi szándékot jelentett be az ingatlanra majd kedvezményes áron meg is vette.  A vevők, Juhász szerint, több esetben rövid időn belül jóval magasabb áron továbbértékesítették az önkormányzattól megvett ingatlant. A nyomozást elrendelő Fővárosi Főügyészség az Átlátszó által kedden nyilvánosságra hozott határozatban  rendkívül éles kritikával illette az NNI nyomozás elutasításáról született határozatát. Az ügyészség szerint a rendőrség arra sem vette a fáradságot, hogy beszerezze a kérdéses ingatlanok tulajdoni lapjait; utánanézzen, hogy a vételárat a vevők egyáltalán megfizették-e; és megvizsgálja, az „értékbecslőként” szereplő cég egyáltalán végezhetett-e ilyen tevékenységet (segítünk a nyomozó hatóságnak: nem). A február óta egyre félelmetesebb méreteket öltő brókerbotrány-sorozat szintén váratlan fordulatot vett a héten.  A Kehi szerdán előbb azt közölte, hogy már 2011-ben feljelentést tett a győri ETO Park építésére folyósított MFB-hitel ügyében, ám a rendőrség és az ügyészség is cáfolta, hogy ilyen feljelentés érkezett volna hozzájuk. Majd ugyanaznap délután a Kehi már azt válaszolta az Index érdeklődésére, hogy bár 2011-ben kezdett vizsgálódni a Tarsoly-féle beruházás ügyében, idénre jutott el addig, hogy feljelentést tegyen. Ha lehet, még viccesebb fordulatot hozott a Fidesz által február óta viszonylag következetesen szocialista brókerbotrányként emlegetett Buda-Cash-ügy lapzártánk napján. A Blikk kiderítette ugyanis, hogy a cég vezérigazgatója, Tölgyesi Péter nem másnak, mint Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő lányának az élettársa. A kapcsolatból röviddel ezelőtt gyermek is született. A napilap érdeklődésére Hargitai azt állította: „a lányom élettársát alig ismerem. Talán ha háromszor találkoztam vele, ők Budapesten laknak, mi meg vidéken”.

Lélektelenül

Tapolca után a jobboldali médiában olyanok is elkezdtek a történtek tanulságaival foglalkozni, akikre ez korábban kevésbé volt jellemző, többek között a Békemenet szervezésében fontos szerepet vállaló Bayer Zsolt és Bencsik András.  Ők mindketten a Fidesz lelki kiüresedésével magyarázták az ősz óta történteket. Bencsik szavainak éle leplezetlenül irányul Habony Árpád ellen: „Nem a stratégiával van baj, hanem a lélekkel. A Fidesz iránti szerelem kihűlt. Orbán Viktort még szeretik, de már őt sem úgy, mint régen. Ma nem lehetne Békemenetet szervezni, mert a menetelők vagy áthúznának a Jobbikhoz, vagy otthon maradnának. (…) Orbánt már 1990-ben megszerették, de 1998-ban hódította meg az ország szívét. Ő volt a mesebeli legkisebb fiú, aki elnyerte a királylány kezét és vele a fele királyságot. Aztán a királyság másik felét 2010-ben az emberek közfelkiáltással adták neki. És azt várták, hogy ez a szoros érzelmi kapcsolat, ez megmarad. Eleinte meg is volt, de 2014 után eltűnt valahogy. Jöttek helyette újhullámos ficsúrok lehetetlenül szűk nadrágokban és zakókban, s az alapján véve rosszul öltözött magyarok zavarodottan keresték a régi igazságot, de az valahogy elolvadt.” Bayer szerint „tavaly októberben történt valami, és azóta nem találjuk magunkat. (…) És ezért kell most megállnunk, levegőt vennünk, megnyugodnunk, és kitalálnunk a stratégiát. Aminek legelső és legfontosabb eleme, hogy nem engedjük elvenni a lelkünket. Mert annál nincsen fontosabb. És a baloldalnak nincsen lelke. Ezért van ott, ahol. A Jobbiknak viszont most a legnagyobb a lelke. – Bármi is legyen abban a lélekben! – Olyan nagy éppen, mint a miénk volt huszonöt éve, de nem biztos, hogy olyan tiszta is. Ők pedig azért tartanak ott, ahol tartanak.”

Olvasson tovább: