hetilap

Hetek hetilap vásárlás
 MTVA: pusztulás a bakiparádé árnyékában
Bezárt az utolsó regionális rádió- és tévéstúdió

2015. 04. 03.
Az idei március 15-e nemcsak a méregdrága, de annál viccesebbre sikerült „megújulás” miatt volt mérföldkő a magyar állami média történetében, hanem azért is, mert ezen a napon hivatalosan is véget ért a regionális stúdiók kora Magyarországon. Utolsóként a Szegedi Körzeti Tévé- és Rádióstúdiót zárták be.A munkatársak egy részét egy magánkézben lévő cég vette át, az pedig kérdéses, hogy mi lesz a felbecsülhetetlen értékű archívum és az ingatlanok sorsa.

A mostani volt a regionális rádió- és tévéstúdiók évek óta tartó felszámolásának utolsó lépése. 2011 szeptembere óta Szeged már nem sugárzott regionális híradókat és magazinműsorokat, a többi vidéki stúdió felszámolását követően már csak összevont tévés-rádiós gyártóbázisként működött.

Az 1976-ban alapított Szegedi Körzeti Tévé- és az 1987-ben indított Rádióstúdió az akkoriban egyeduralkodó Magyar Televízió, illetve Magyar Rádió kirendeltségei voltak. A televízió regionális híreket, magazinokat (például nemzetiségi műsorokat), dokumentumfilmeket, összeállításokat „szállított be” a dél-alföldi régióból az országos műsor­folyamba. A rádiónak jóval hosszabb műsorideje volt (saját regionális frekvenciával azonban egyik sem rendelkezett).

A rendszerváltás időszakára a budapesti központok szakmai (és persze politikai) felügyelete mellett a vidékre delegált (esetenként „száműzött”) stúdióvezetők, a tévés Regős Sándor, majd Bán János és a rádiós Várkonyi Balázs irányításával kifejezetten erős stábok működtek Szegeden olyan közismert szerkesztő-riporterekkel, mint a később politikai pályára lépett Király Zoltán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!