hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogerősen elítélték Zagyváékat

2014. 07. 06.
A Budapest Környéki Törvényszék másodfokon, jogerősen elítélte a Hetek két újságíróját fenyegető Zagyva György Gyulát, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjét, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökét, valamint társát, Incze Bélát, a HVIM budapesti tagszervezetének elnökét, és  pénzbírság megfizetésére kötelezte őket.

Mint ismeretes, a Hetek két újságírója előzetes regisztrációt követően érkezett a Magyar Szigetre 2010. augusztus 3-án, hogy a rendezvény sajtószóvivőjével egyeztetve riportot készítsen. Miután a belépőjegyet is megvették és elkezdték munkájukat, Incze Béla szervező közölte velük, hogy a szigeten „nincs demokrácia”, és azt tehetnek velük, amit akarnak. Zagyva György Gyula pedig egy faházban – amely a vele készítendő interjú helyszínéül szolgált volna – egyebek mellett anális erőszakkal is fenyegetőzve félemlítette meg őket. Az egyik újságíró vélt zsidóságára utalva többek között azt is ordítva közölte, hogy „legszívesebben nekirontana, és kitaposná a belét”.
Az újságírók szerkesztőségi beszámolója alapján a Hetek bírósághoz fordult. A sértettek jogi képviseletét akkor Dániel Péter ügyvéd látta el. Miután több politikus is az ügy kivizsgálását sürgette, az első tanúvallomások megtételére fél évvel az esemény után került sor a Váci Rendőrkapitányságon. A feljelentés nyomán a Központi Nyomozó Ügyészség is kivizsgálta az ügyet.
A 2012-ben első fokon meghozott ítélet szerint a vádlottakat a bíróság zaklatás vétségében találta bűnösnek. Zagyvát egy év próbára bocsátotta, Inczét pedig megrovásban részesítette, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költségek megfizetésére kötelezte őket. Az ítéletet a bíróság a meglévő magnófelvételekre, a sértettek tanúvallomására és egyéb bizonyítékokra alapozta.
Az elsőfokú ítéletet követően a vádlottak és ügyvédjük felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett. Amikor az ügyet a bíróság másodfokon tárgyalta, súlyosbító körülményként értékelte, hogy Zagyva György a bűncselekmény elkövetésekor fontos társadalmi pozíciót töltött be: országgyűlési képviselő, valamint a HVIM tiszteletbeli elnöke volt. Ebben a minőségben készült volna vele az interjú. A sértettek jogi képviselője szerint súlyosbító körülménynek tekinthető, hogy „társas elkövetés valósult meg”, hiszen a bűncselekmény elkövetésére szolgáló faházban többen is jelen voltak. Az elsőrendű vádlott társadalmi pozíciója miatt továbbá a bűncselekmény alkalmas arra, hogy az állami-társadalmi intézményekbe vetett közbizalmat gyengítse.
A Budapest Környéki Törvényszék június 20-án megtartott nyilvános ülésén hirdették ki az ítéletet, amely indoklásának elhangzása során az első- és a másodrendű vádlott méltatlankodva elhagyta az üléstermet.
A másodfokú, jogerős ítélet szerint Zagyva Györgynek az első fokon hozott próbára bocsátással szemben 300 ezer forint, Incze Bélának az első fokon hozott megrovás helyett 120 ezer forint pénzbüntetést kell megfizetnie. Mivel az ülésen elhangzott, hogy a vádlottaknak jelenleg nincs munkája és bevétele, a pénzbüntetés napi 1000 forinttal számolva 300, illetve 120 nap fogházbüntetéssel is kiváltható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!