hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem várt sikert hozott a Fidesznek a fiktív videó
Csapó

2013. 11. 03.
Bár a baloldal és az ellenzéki sajtó egy része is bizonyítékként tálalta, a rendőrség kiderítette, hogy a választások után két nappal készült az az „amatőr színdarabnak” tekinthető videó, amin arról beszélnek, hogy a Fidesz jelöltje számára szavazatokat vásárolnak. A botrány óta az ellenzéki politikusok magyarázkodnak, a Fidesz pedig karosszékből figyelheti, hogy nem róluk, hanem a baloldal amatőrségéről szól a közélet.  

A videofelvételen egy roma férfi 200 ezer forintot ad át néhány helyi – szintén roma – férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A szobában tartózkodó személyek több esetben rákérdeznek, hogy mi a teendő, amire közvetítő  azt magyarázza, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere küldi a szavazatokért. A megyei rendőrkapitányság pár nap alatt kiderítette: megrendezett a jelenet.

Amatőrök

A videofelvétel eredetét illetően baloldali körökben az egyik forgatókönyv az, hogy a Fidesz ültette fel őket – ám erre semmilyen komoly bizonyíték sincs. Annyit lehet tudni, hogy egy DK-s aktivista segítségével jutott el a felvétel a MSZP központjába. A DK azonnali hatállyal kirúgta a férfit a pártból, de azért nyilatkozataikban azt sugallták, hogy lehet valami köze az illetőnek a Fideszhez, mert egy korábbi időszakban a jobboldalnak kampányolt. A jobboldaliak viszont erre azt válaszolják, hogy éppen a DK ajánlott fel 100 ezer forintot annak, aki bizonyítékot tud adni a bajai csalásokra. Tehát ők generálták az ügyet.
A Baja környéki települések világát érdemes ismerni ahhoz, hogy egy kicsit megértsük, miről is lehetett szó. Magyarország ezen, gazdaságilag elmaradottabb része évtizedek óta a seftelések fellegvára. Az itt élők már a rendszerváltás előtt elkezdtek üzletelgetni a délszláv nemzetek fiaival. A mostani ügyben érintett család is tradicionális lókupec família, igaz, ma már nem állatokkal üzletelnek. A videón található „amatőr színészek” közül a hírek szerint többeknek volt már rendőrségi ügye. Nem tudjuk, hogy pusztán városi legenda-e, vagy van valóságtartalma, minden­-esetre a helyi viszonyokat jól jellemzi az a történet, miszerint a film főszereplője korábban pénzbehajtással foglalkozott, és a rendszerváltás környékén egy megbízás teljesítése közben vállról indítható rakétával döntötte le egy ház kéményét.
Mindenesetre a DK által felajánlott 100 ezer forintos díj „bezsebelése” azért nem lehet túl nagy motiváció a szereplők számára, mert az összeg (főleg négy részre elosztva) nem mondható túl jelentősnek.  
Az biztos, hogy a videó nem kedvtelésből készült, de a megrendelő nem ismert. Az MSZP politikusai azt szajkózzák, hogy ez az egész botrány csak a Fidesznek jó, mert eltereli a figyelmet a kormányzati kudarcokról. Mesterházy Attila pártelnök egyenesen isteni ajándéknak nevezte az ügyet a Fidesz számára, bár ehhez hozzátartozik, hogy leginkább az MSZP bénázásának köszönheti a kormánypárt, hogy a bácskai romák amatőr színjátszókörükkel alaposan át tudták ejteni a magyar baloldalt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!