hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyurcsányék rászerveztek, a Fidesz mozgósított
Kellemes napot szereztek Orbánnak

2013. 10. 24.
Orbánnak mindent alápakoltak, az összbaloldal széthúzó volt, míg a magát mérsékeltre maszkírozni próbáló Jobbik identitászavarban szenved. Körülbelül így lehet összefoglalni az október 23-ai politikai gyűléseket.

A csúcsokat döntögető októberi melegrekord ellenére – vagy pont éppen azért – ismét a száz­-ezres létszámot súroló tömeg gyűlt össze a Civil Összefogás Fórum által beharangozott, immár harmadik Békemenetre, amelynek első perceiben a szervezők közül páran a mikrofon mögé lépve osztották meg gondolataikat, mielőtt a megjelentek népes tábora egy veterán Csepel teherautót követve megindult volna a Hősök tere irányába. Széles Gábor üzletember a gyarmati sors helyett ezúttal a csőcselék uralmától féltette az országot – példaként Kun Béla hatalmát említette az első világháborút követő évekből. Bayer Zsolt publicista és Bencsik András lapszerkesztő pedig a Hallgatói Hálózat (HaHa) és más balos szervezetek provokációjától óvta az embereket.

Bayer szerint a menet megzavarására készülő aktivisták azt próbálják bemutatni, hogy „mi ugyanolyan agresszívak vagyunk, mint ők”. Az agresszió mint téma egyébként máshol is előkerült, rögtön az élen menetelők egy olyan táblát tartottak, melyen a „Nem leszünk gyarmat” feliratot arra cserélték, hogy: „Aki agresszív, fél. Mi nem félünk.” A közönség soraiban a táblás önkifejezés népi művészete a „Józan többség győzni fog” típusú, mérsékelt transzparensektől az első sorban menetelők, transzcendens „Illumina nos da pacem Domine – Adj fényt és békét, Uram!” feliratán át a szocialistákat és a liberálisokat az ördöggel való cimborálással vádoló táblákig terjedt. Az utolsó percekben végül az is kiderült: kár volt a provokátoroktól félteni a Békemenetet (az interneten szerveződő ellen-megmozdulásra egyébként is mindösszesen 13-an ígérték biztosra a részvételüket), a meglehetősen tarka menet különösebb incidens nélkül, népdalokat és Kossuth-indulókat énekelve érkezett meg a központi ünnepségre a Hősök terére.

A rendőrségi kordonok és a fokozott biztonsági készültség miatt nem is volt olyan könnyű a Hősök terére kiérve egybeolvadni a sokasággal, mindazonáltal mégis jónéhány külföldi városnéző élt e lehetőséggel, ha már arra járt. A helyszín kiválasztása semmiképpen sem lehetett véletlen, hiszen a rendszerváltás hajnalán innen küldte úgymond haza a szovjet tankokat a délután főszónoka. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!