hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar népmese
Matolcsy megszorítócsomagot jelentett be

2012. 10. 11.
Nehéz kiszámítani, hogy mi lesz az Orbán-kormány következő lépése az IMF-fel és az unióval folytatott hiteltárgyalások ügyében, mert egyik nap mintha a kedvükben járna, másnap pedig fizetett hirdetésben veszi le a Valutaalapról a keresztvizet. A Matolcsy György által bejelentett megszorítócsomagot ugyanis pozitívan fogadta a piac, de a kormány IMF-ellenes hirdetésein megrökönyödtek.

Matolcsy György múlt héten pénteken ismertette a 397 milliárdos költségvetési csomagját, amit ha egybeszámolunk a 2011-ben bejelentett első Széll Kálmán tervvel, majd az év elején ismertetett Széll Kálmán terv 2.0-val, akkor a jövő évre számolva gyakorlatilag jóval ezermilliárd feletti csomagról beszélhetünk. Mint emlékezetes, az első Széll Kálmán tervvel a kormány azt célozta meg, hogy 2012-ben 550 milliárddal, 2013-ban és 2014-ben pedig 900 milliárddal javítja az államháztartás helyzetét. Ehhez jött a 2.0-ás kiigazítás.

Matolcsy egyébként meglepetést okozott, mert a csomagja nélkülöz minden szokatlan, úgynevezett unortodox intézkedést. Sőt, első látásra kifejezetten piacbarátnak is minősíthető, mert elsősorban az állam kiadásait csökkenti. Sőt, a közgazdászok által vitatott elemek, így például a bank­adó, vagy az MNB-t sújtó tranzakciós illeték kimaradt a pakkból, ami alapján úgy tűnhet, hogy a kormány talán tényleg meg akar egyezni az IMF-fel és az unióval. (Az Európai Központi Bank elfogadhatatlannak tartotta a jegybank megadóztatását, azaz a korábban 100-120 milliárdosra tervezett tétel akadálya lehetett volna egy megegyezésnek.)     

A kormány intézkedési tervének több része már korábban is kiszivárgott, mindenki biztos volt abban, hogy a hiánycélt 2,2 százalékról felemelik majd. Az Európai Unió a 3 százalék alatti mértéket kéri, de ha a kormány 2,6-2,7 százalékra emeli a 2,2 százalékról a hiánycélt, akkor 150 milliárd forintnyi „mozgásteret” nyer. Ha ehhez hozzáadjuk a Matolcsy György által bejelentett csomag 400 milliárdos tételét, akkor egyértelművé válik, hogy a kormány által a nyár elején elfogadott jövő évi büdzsét 500-550 milliárddal „lőtték” mellé. Egyébként vannak olyan szakértők, akik ezt is kevésnek tartják, mert 600-650 milliárdos „lyukat” látnak a tavalyi költségvetésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!