Kereső toggle

Magyar neonácik Auschwitzban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Október 16-án egy körülbelül ötven-hatvan fős magyar csoport jelent meg Auschwitzban, az egykori náci megsemmisítőtábor területén, ahol napjainkban múzeum és emlékhely működik. A társaság tagjai közül sokan gárdista egyenruhát viseltek, többüknél volt Árpád-sávos zászló, és akadt, akinek nyakában horogkeresztes sál lógott. A kompánia viselkedéséből kiderült: hősi emlékműként tekintenek Auschwitz-Birkenaura - írta az atv.hu a történtek egyik szemtanújának beszámolója alapján.

Október 16-án egy négytagú magyar család látogatott el Auschwitzba, hogy megtekintsék az egykori náci megsemmisítőtábor területén működő múzeumot és emlékhelyet, és megemlékezzenek elhurcolt, megkínzott, megölt családtagjaikról. A belépőjegyek mellé magyar nyelvű idegenvezetést is kértek. - Az idegenvezető jelezte, hogy „egy nem túl szimpatikus" magyar csoport fog csatlakozni családunkhoz - tájékoztatta az atv.hu-t a családfő. Mint kiderült, a csoport egy komplett busznyi emberből, mintegy 50-60 főből állt.

A szemtanú szerint a társaság tagjai nevetgélve, alpári megjegyzéseket téve, náci karlendítéssel pózolva fényképeztették magukat az Arbeit macht frei - A munka szabaddá tesz - felirat alatt. Amikor az idegenvezető a Soában elgázosítottak számát említette, a hátul állók közül néhányan kevesellték a számot: „Többet kellett volna!" - szóltak közbe.

A férfi - aki feleségével és lányaival volt jelen - másnap este mindezt megírta az Auschwitz-Birkenau Múzeumnak, de választ egyelőre nem kapott. Mindenesetre a férfi által elmondottakat a felesége is megerősítette.

Az atv.hu-nak sikerült telefonon elérnie az emlékhely lengyel, de magyarul kitűnően beszélő idegenvezetőjét, aki azt mondta: a náci karlendítésekből, a szélsőjobboldali jelképekből és a Soá áldozatait keveslő megjegyzésekből semmit sem vett észre. Ugyanakkor hozzátette: a magyar náci és nyilas szimbolikában nem igazán otthonos.

A szemtanú elmondta: a magyar neonácik az áldozatok hamvait tartalmazó halottas urnánál felemelt középső ujjal, röhögcsélve fotózták egymást, és viselkedésükből egyértelmű volt, hogy hősi emlékműként tekintenek Auschwitz-Birkenaura.

A cikk nyomán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen egy csoport tagjai ellen, akik a napokban az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor helyén kialakított emlékhelyen a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető, náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelentek meg, náci karlendítéssel pózoltak, valamint éltették a Harmadik Birodalom vezérét. „Ez a csoport cselekedetével meggyalázta a magyarság legnagyobb temetőjét, ahol 1944-ben több mint 400 ezer magyar állampolgárt gyilkoltak meg" - olvasható a közleményben. Mint írták, a magyarul beszélő emberek cselekedete felháborodást és elkeseredést váltott ki a többi látogatóban. A Mazsihisz kéri a Legfőbb Ügyészséget, hogy haladéktalanul rendeljen el nyomozást annak érdekében, hogy az elkövetők személyét meg lehessen állapítani, és büntetőeljárás alá lehessen vonni őket. „Ez a cselekmény is mutatja, hogy a magyarországi szélsőjobboldali mozgalmak nemcsak Magyarországon kívánják megbontani a társadalmi békét, hanem külföldre is exportálni szeretnék a gyűlöletet, és nem tisztelik a meggyilkolt százezrek végső nyughelyét sem" - zárul a közlemény.

 

Olvasson tovább: