hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új reformkorszak tavaszodik
A piacoknak tetszik az irány, de a népnek nem biztos

2011. 01. 21.
Matolcsy György kezében az ország sorsa. Ha februárban a piacok által „szétszedhető” reformokat jelent be, akkor a pénzpiacok bizalma tovább romolhat Magyarország iránt. Mivel a hitelminősítőknél közel vagyunk a bóvli kategóriához, ez akár végzetes is lehet. A gazdasági miniszter megítélése így is ellentmondásos pénzügyi körökben, ezért talán nem is véletlen, hogy a tőkepiacoknak Orbán Viktor jelentette be a reformcsomag – amúgy a piacok szerint ígéretes – irányait. Kérdés, hogy a legfőképp az inaktívakat sújtó átalakítások mekkora társadalmi konfliktussal járnak majd.

Orbán Viktor tagadhatatlanul katalizál – először fülkeforradalommal egybekötött választást, másodszor nemzeti együttműködést, aztán nyugdíjrendszer-államosítást és multiadóztatást, negyedszer sajtószabadságot, végül pedig Európai Uniót. Katalizátori szerepét senki nem vitathatja, hiszen a szó elsődleges jelentése alapján valóban gyorsította a folyamatokat, minden területen. Az már más lapra tartozik, hogy hova futnak ki ezek a folyamatok. Ugyanis sajnálatos módon Orbán szintén a gyurcsányi utat látszik járni, kommunikációban és cselekvésben egyaránt. Ahogy egykori szocialista elődjénél, úgy a jelenlegi miniszterelnök esetében is azt mondogatja a párt – egyelőre valószínűleg meggyőződésből –, hogy a termék jó, csak a kommunikáció sántít.
Akad azonban egy ennél lényegibb hasonlóság: a rátakarás technikájának alkalmazása. Magyarán, ha a kormányzat bejelent valamit, ami vagy nem indul el, vagy nem a kívánt eredményt hozza, akkor nyomban jön egy újabb hangzatos program. Gyurcsánynál például volt 100 lépés, majd lett 48 pontos program, Orbán pedig már túl van a második gazdasági akcióterven, bekurblizta a gazdaság motorját, az Új Széchenyi Tervet, és mindjárt bekopog a konvergenciaprogram is, különböző közellátó rendszerek reformjával karöltve.

Csak lyuktömés

Az tagadhatatlan, hogy az államkasszába dől a pénz: 2011-ben az állam nem utalja át a magánnyugdíj-pénztári számlákra az évente 360 milliárd forintra rúgó járulékrészt, 161 milliárdot fizet különadó formájában a távközlési és az energiaszektor, valamint a kereskedelmi láncok sora, illetve itt van a magánnyugdíjpénztárak mintegy 3000 milliárdos vagyona, amiből a visszalépők a várakozások szerint legalább 2500 milliárdot visszapumpálnak az állami nyugdíjrendszerbe. Ennek ellenére a Commerzbank elemzése szerint komoly kérdés, hogy az Európai Bizottság a 2011-es költségvetést a maastrichti kritériumok teljesüléseként értékeli-e, ugyanis a pénzintézet szerint hiába teljesül a hiánycél, ha a kormány egyszeri, gyakorlatilag rekvirált pénzekkel tömi be a lyukakat. Hogy hogyan tovább magyar gazdaság, illetve miképp alakul az unió és Magyarország viszonya, az gyakorlatilag jövő tavaszra dől el. Az új uniós szabályozás értelmében ugyanis 26 tagállamot – köztük hazánkat – egyfajta pénzügyi felügyelet, azaz szigorúbb ellenőrzés alá („európai szemeszter”) veszi az Európai Bizottság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!