hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Frankfrász - A forint gyengült, a kormány népszerűsége nem csappan

2010. 09. 03.
Noha történelmi csúcsot ért el a svájci frank a forinttal szemben, a kormányzó párt népszerűsége töretlen. Úgy tűnik, a mikrogazdaságban meghozott kormánydöntések (pálinkafőzés szabadsága, adókönnyítések), az erőteljesnek ható ígéretek (készül a segítség a devizahiteleseknek) ellensúlyozzák az árfolyamveszteséget, illetve azt a tényt, hogy a makrogazdasági adatok a kormányváltás ellenére sem javultak.

Bizonytalan az európai gazdaság, s ezen belül a kelet-európai blokk helyzete, ezért - miként a viharban a hajósok, úgy - most a befektetők „biztonságos kikötőt" keresnek: a bizonytalan devizák helyett egyre többen a „viharbiztos" svájci frankban kívánják tartani az értékeiket. Többek között ez az oka annak, hogy a héten 222,2-es forintárfolyammal történelmi csúcsra jutott a svájci frank. Ez persze különösen azoknak a százezreknek rossz hír, akik Magyarországon évekkel ezelőtt lényegesen alacsonyabb forintárfolyam mellett vettek fel frank alapú hitelt.

A nemzetközi gazdasági lapokban rendre „átlag magyar" példákon mutatják be azt a rémisztő helyzetet, amikor valakinek a törlesztőrészlete akár ötven százalékkal is megnőtt. (2008 nyarán még 140 környékén jegyezték a svájci fizetőeszközt, ma 220 körül.)

Az őszi kilátások az elemzők szerint senkinek sem okoznak felhőtlen örömöt. Ma úgy tűnik, hogy éppen a „biztonságos kikötő effektus" miatt marad tartósan magas (akár 220 forint feletti szinten) a svájci frank árfolyama, ami az eladósodott családok nem lekicsinyelhető problémája mellett a kereskedelemnek és több banknak is alaposan betesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!