Kereső toggle

Folytatódik a Sziget-botrány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két feljelentés is érkezett a nyomozóhatóságokhoz azt követően, hogy lapunk újságíróit súlyos atrocitások érték az ultranacionalista Magyar Szigeten. A Jobbik vezetése által kocsmai vitának minősített bűncselekmény – egyelőre mentelmi joggal rendelkező – nevesített érintettje Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Kövér László házelnök szerint nemzetbiztonsági kockázatot hordozó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke.

Mint arról lapunk is beszámolt (Terror a szigeten. Hetek, Belföld, XIV. évf. 31. szám, 2010. augusztus 6.) életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták munkatársainkat a Magyar Szigetfesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón.

Németh Sándor, a Hetek alapító-főszerkesztője levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez. Egyebek mellett azt írta: „A kihívóan közösségellenes és az emberi méltóságot lábbal tipró esemény - mely messze túlmutat a konkrét ügyön, és súlyosan sérti a demokratikus alapértékeket és a társadalom békéjét - megköveteli, hogy az emberi méltóság, az emberi jogok védelmezésére hivatott államszervezet a lehető leghatározottabban lépjen fel az ilyen jelenségekkel szemben." Orbán Viktor nevében Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő válaszolt a lap főszerkesztőjének: „Számunkra elfogadhatatlan, ha bárki a törvényeken felül vagy kívül helyezi magát, ezért a kormány eddig is mindent megtett és ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy akiket jogsérelem ér, bizalommal fordulhassanak a bűnüldöző szervekhez és az igazságszolgáltatáshoz."

Az ügyben az MSZP nyomban vizsgálatot kért Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől, illetve Pintér Sándor belügyminisztertől. Az LMP-s Dorosz Dávid, a magyar Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja frakciója nevében a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki az esetet, és tegyék meg a megfelelő lépéseket. Így került az ügy a Pest Megyei Főügyészséghez, ahonnan a Váci Városi Ügyészségre továbbították az esettel kapcsolatos feljelentés iratait. A nyomozást a váci rendőrség személyi szabadság megsértése miatt indította meg ismeretlen tettes ellen. Mint Birtalan Örkény Pest megyei főügyész a Független Hírügynökségnek elmondta, amennyiben olyan ember érintettsége merül fel, aki ellen - például mert mentelmi jog védi - a rendőrség nem nyomozhat, a hatóságok az illetékes szervhez fordulnak a mentelmi jog felfüggesztése végett.

A Magyar Szigeten megtámadott két újságíró képviseletében dr. Dániel Péter ügyvéd is büntetőfeljelentést tett kényszerítés; csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak; valamint aljas indokból vagy célból elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettének alapos gyanúja miatt. A korábban a gárdaperben is feltűnt ügyvéd szintén ismeretlen tettesek ellen kezdeményezte az eljárást, egyidejűleg indítványozta a hatóságnál az ügyben érintett Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Olvasson tovább: