Kereső toggle

Nyíregyházán feloszlatnák a Jobbikot

Civil kurázsi

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom szervezésében mintegy félezren tiltakoztak kedd délután a Jobbik ellen a szabolcsi megyeszékhelyen. A civilek az 1947-es párizsi békeszerződésre hivat kozva kezdeményezték az ügyészségen a radikális párt betiltását.

Az erről szóló beadványt Lengyel Károly helyi önkormányzati képviselő, a mozgalom vezetője nyújtotta át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen. A képviselő lapunknak azt mondta, megelégelték, hogy senki nem tesz semmit a „fasiszta és nyilas eszmék terjedése" ellen. Hozzátette: a beadványukat az 1947. február 10-én Párizsban aláírt békeszerződésre alapozták. Ebben az áll, hogy Magyarország, amely a Fegyverszüneti Egyezmény értelmében feloszlatott minden „fasiszta jellegű politikai, katonai avagy félkatonai színezetű" szervezetet, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges, revizionista propagandát fejt ki, a jövőben sem engedi meg az ilyen fennállását, működését, „amelynek célja az, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól". Lengyel Károly hangsúlyozta: szerintük a Jobbiknak nem a programja, hanem a napi megnyilvánulásai mutatják meg az igazi arcát.

A város főterén a demonstrációra gyülekezők előtt ugyanezt a beadványt a mozgalom vezetője átadta Nyíregyháza szocialista polgármesterének, Csabai Lászlónénak, aki úgy fogalmazott: „ilyen és hasonló megmozdulásokra hamarabb lett volna szükség". Hozzátette, neki most törvény adta kötelessége, hogy a közelgő választások törvényességét és nyugalmát biztosítsa.

A tömeg ezután rendőri biztosítás mellett „Nem szállok marhavagonba", „Morvai Krisztina Európa szégyene", „Börtönt Budaházynak" feliratú táblákkal a Jobbik nyíregyházi irodája elé vonult, ahol mintegy hetven jobbikos várta a demonstrálókat.

A téren verbális háború kezdődött, a két tábor egymás ellen skandálta jelszavait. „Soha többé fasizmust!, Jobbik, oszolj!" - hangzott a demonstrálók oldaláról. S míg a színpadon valaki Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét skandálta, addig a másik oldalon így regöltek: „Olaszliszka! Dolgozzatok! Csak a Jobbik! Szebb jövőt!"

Többen a ruhájukon sárga csillaggal jelentek meg - erre mondta azt Lengyel Károly, a szónok, hogy ők ezt a csillagot bármikor szabadon levehetik a kabátjukról, a holokauszt áldozatai ellenben ezt nem tehették meg. De itt nem kerülnek börtönbe az emberek, mert itt szabadság és béke lesz - ígérte.
Információink szerint a Jobbik szombatra ellendemonstrációt szervez Nyíregyházán a Kossuth térre.

Olvasson tovább: