hetilap

Hetek hetilap vásárlás
UD-ügy: továbbra is homályban az árnyék-titkosszolgálat
Polipok harca

2009. 07. 04.
Annak ellenére, hogy az ősszel nyilvánosságra került telefonbeszélgetés szerint az UD Zrt. éppen Dávid Ibolya megfigyelésére kapott megbízást, mintegy kilenc hónappal a botrány kirobbanása óta semmit nem tudni az akkor fejét feldugó, polipként emlegetett árnyék-titkosszolgálatról – ám az MDF elnökéből (és Herényi Károlyból) gyanúsított lehet. Ilyen minőségben egyelőre csak Szilvásy Györgyöt, a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) felügyelő egykori kancelláriaminisztert hallgatta ki az ügyészség. ő a fideszes feljelentők szerint jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetését.

„Úgy érzem magam, mint az az ember, akinek ellopták a kabátját, majd miután felismerte és megnevezte a tolvajt, az ügyészség eljárást folytat ellene, mert megsértette a tolvaj személyiségi jogait" - írta a napokban a Hetekhez is eljuttatott közleményében Dávid Ibolya.

Az MDF elnökének levelét az úgynevezett „lehallgatási botrányban" történt váratlan fordulat indukálta: az ügyészség gyanúsítottként kívánja kihallgatni Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt az UD Zrt. nevével fémjelzett ügyben.

A tavaly ősszel kirobbant botrány lényege: egy Dávid Ibolyához került, majd a közvélemény elé tárt hangfelvételen az UD Zrt. akkori vezetője és a közismert bankár, Csányi Sándor arról beszélgetnek, hogy az UD Zrt. megbízást kapott egy Dávid Ibolya lejáratását célzó titkos adat-gyűjtési munkára. Mindez az MDF tisztújítása előtt történt, melyen Almássy Kornél is indulni akart az elnökségért Dáviddal szemben. Tóth János, az UD Zrt. egyik tulajdonosa többek között a következőket mondta Csányi Sándornak: „A Tombor azt szeretné, ha dolgoznánk az MDF-re, Dávid Ibolyára, keresnénk rá terhelőket, merthogy most van valami belső hatalmi váltás előkészítve, s a Tombor azt mondja, hogy a Stumpfék állnak mögötte, ők pénzelik a váltást. Meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet." Elhangzik továbbá, hogy az ügyben szereplő Almássy hamarosan találkozik a cég egyik munkatársával, hogy „leadja konkrétan az információigényét, hogy mit szeretne tőlünk".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!