Kereső toggle

Tavasszal megindulnak?

Nem mindenki akar demonstrációt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Megalakult a Magosz demonstrációszervező bizottsága” – jelentette ki a Heteknek adott nyilatkozatában Budai Gyula, a gazdakörök szervezetének szövetségi igazgatója. A Fidesz színeiben is tevékenykedő Budai annak kapcsán mondta mindezt, hogy a múlt héten egyértelművé vált: a kormány 33 milliárd forinttal kurtítja meg a mezőgazdaság költségvetését.

Január elején Gráf József úgy nyilatkozott, hogy a hazai agráriumot a világméretű pénzügyi válság nem fogja jelentős mértékben érinteni. Nos, amennyiben 33 milliárd forint nem jelentős összeg, kijelenthetjük: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium első emberének igaza volt. A miniszter akkor az élelmiszertermékek fogyasztásának várható kisebb mértékű csökkenésére, a mezőgazdaság piaci változásokhoz igazodó gyors reakcióképességére, valamint az agrárbüdzsé uniós forrásokból származó stabilitására alapozta véleményét. A koncepció végül nem várt oldalról dőlt be: a kormány a válság okozta államháztartási hiányt a mezőgazdaságra szánt támogatások egy részének átcsoportosításával kívánja betölteni.

A megszorító intézkedés bejelentését követően a mezőgazdaságban dolgozók - így termelők, feldolgozók, értékesítők egyaránt - egységesen emelték fel hangjukat az elvonás ellen. Pedig a miniszteri tájékoztatón az is elhangzott, hogy az ország stabilitásának megteremtése érdekében hozott intézkedések ellenére az idén kis mértékben - a tavalyi 233 milliárd forinttal szemben 258 milliárd forintra - emelkedik az ágazat európai uniós támogatása. Az ominózus 33 milliárd forint „csak" az úgynevezett „GOFR-növények" (gabona, olajos magvak, fehérje- és rostnövények) esetében kiutalt nemzeti kiegészítések elvonását jelenti.

Az elmúlt hónapok visszhanggal teli botrányai - így például a „dinnyeblokád", az állattartók őszi demonstrációi, a tavalyi „zöldség-, gyümölcsborítgatások", az „almablokád", valamint különösen a tejgazdaság válsága - a gazdákat fogékonnyá tette az utcai „frontok" megnyitására. Nem volt meglepő tehát, hogy az elsősorban kistermelőket tömörítő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek  Országos Szövetsége (Magosz) a magyar termelők elleni „durva támadásnak" titulálta a rendelkezést, s az egész országra kiterjedő demonstrációt helyezett kilátásba.

Ezzel párhuzamosan múlt hét pénteken mintegy 20-30 traktoros vonult ki a Tiszafüred melletti főútvonalra. A félpályás útlezárást azonban nem a kormányzati elvonások indukálták: „Több okunk is van a demonstrációra, de egyik sem politikai indíttatású" - kezdte mondandóját Márkus László, a demonstráló gazdák szóvivője.

„Először is meguntuk már a pénzelvonásokat, a késve érkező juttatásokat, de szerencsére máris megkezdte csepegtetni a pénzt a kormány. Azonban továbbra is óriási problémánk van egy, a Fidesz, illetőleg egy, az MSZP kormányzása idején keletkezett rendelettel. A mezőgazdasági járműveinket egy elavult szabály miatt százezrekkel büntetik meg, ráadásul teljesíthetetlen feltételeknek kell megfelelniük. Egy gazda a traktorjával gyakorlatilag csak a kertjében farolgathat!" - sorolja sérelmeiket a szóvivő, aki a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal működési körét, továbbá az intervenciós intézkedések, s az egyes juttatások „szabályozatlanságát" is nehezményezte. „Itt nem politikai machinációról van szó. A Magosz ráadásul egyenesen egy rossz „magánakciónak" nevezte a fellépésünket, pedig erre szükség van. Nekünk, gazdáknak az a feladatunk, hogy menjünk és termeljünk, hogy az országnak legyen mit ennie! Ezt tegyék lehetővé!" - zárta sorait a gazda.

A Magosz múlt heti bizottsági ülésén döntött a korábban már működő demonstrációs bizottság reaktiválásáról, de a szervezet vezetői egyelőre kivárnak. Elviekben a kormány reakcióira, a gyakorlatban azonban úgy hallani, maguk a gazdák sem egységesek a tüntető fellépés kérdésében.

A Hetek megkereste Dr. Mikula Lajost, a Fiatal Gazdálkodók Magyarországi Szövetsége elnökét, aki jóval mérsékeltebb hangot ütött meg. „Most a tárgyalás lehet a legalkalmasabb eszköz a konfliktusok feloldására, nem a békétlenség. Csak ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor alakulhat ki olyan helyzet, amelynél szóba kerülhet bármilyen más eszköz. Úgyhogy egyelőre ez a Magosz ügye" - mondja a demonstráció kérdése kapcsán. Hozzá hasonlóan fogalmazott a termelők és szövetkezők országos szervezetének (MOSZ) főtitkára. „Nem nagyon értjük a Magosz-t, hiszen a válság mindenkit érint, a nyugdíjasoktól kezdve a kukásokig. És egy szakembernek tudnia kell mindig, hogy mikor állhat elő a követeléseivel. Ez pedig most nem egy ilyen időpont" - nyilatkozta Horváth Gábor, hozzátéve: a tejgazdaság katasztrofális helyzete tényleg sürgős intézkedéseket igényel az agrárminisztérium részéről, melyek kikényszerítéséért akár a MOSZ is hajlandó lesz fellépni.

A demonstrációval kapcsolatos eltérő álláspontok miértjéről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályának vezetője, Dékány András a következőket mondja: „A Magosz-nak joga van a szervezkedéshez, s mi ezt tiszteletben tartjuk. Mégiscsak 33 milliárd forintról van szó. Egy gazdasági válság közepén egy kormányzatnak a megszorításokkal élnie kell. Ez mindenkit érint, miért éppen a mezőgazdaság jelentene kivételt?" - teszi fel a kérdést a szóvivő, aki szerint a gazdák eleve megosztottak, hiszen a kistermelők és a nagyobb, társas gazdaságok más érdekkörök mentén helyezkednek el. Állítása szerint folyamatosan dolgoznak a megfelelő rendeletmódosításokon a mezőgazdaságijármű-használat feltételeivel kapcsolatban, továbbá különös hangsúlyt fektetnek a tejgazdaságok problémáinak enyhítésére is.

„A 33 milliárd forintos elvonást a gabonaféléktől kemény tárgyalások során sikerült ennyire csökkenteni a kormányüléseken. Ha demonstrációkra  kerül is sor, ez az összeg már biztosan nem lesz kisebb" - magyarázta Dékány.

Olvasson tovább: