hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tavasszal megindulnak?
Nem mindenki akar demonstrációt

2009. 03. 07.
„Megalakult a Magosz demonstrációszervező bizottsága” – jelentette ki a Heteknek adott nyilatkozatában Budai Gyula, a gazdakörök szervezetének szövetségi igazgatója. A Fidesz színeiben is tevékenykedő Budai annak kapcsán mondta mindezt, hogy a múlt héten egyértelművé vált: a kormány 33 milliárd forinttal kurtítja meg a mezőgazdaság költségvetését.

Január elején Gráf József úgy nyilatkozott, hogy a hazai agráriumot a világméretű pénzügyi válság nem fogja jelentős mértékben érinteni. Nos, amennyiben 33 milliárd forint nem jelentős összeg, kijelenthetjük: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium első emberének igaza volt. A miniszter akkor az élelmiszertermékek fogyasztásának várható kisebb mértékű csökkenésére, a mezőgazdaság piaci változásokhoz igazodó gyors reakcióképességére, valamint az agrárbüdzsé uniós forrásokból származó stabilitására alapozta véleményét. A koncepció végül nem várt oldalról dőlt be: a kormány a válság okozta államháztartási hiányt a mezőgazdaságra szánt támogatások egy részének átcsoportosításával kívánja betölteni.

A megszorító intézkedés bejelentését követően a mezőgazdaságban dolgozók - így termelők, feldolgozók, értékesítők egyaránt - egységesen emelték fel hangjukat az elvonás ellen. Pedig a miniszteri tájékoztatón az is elhangzott, hogy az ország stabilitásának megteremtése érdekében hozott intézkedések ellenére az idén kis mértékben - a tavalyi 233 milliárd forinttal szemben 258 milliárd forintra - emelkedik az ágazat európai uniós támogatása. Az ominózus 33 milliárd forint „csak" az úgynevezett „GOFR-növények" (gabona, olajos magvak, fehérje- és rostnövények) esetében kiutalt nemzeti kiegészítések elvonását jelenti.

Az elmúlt hónapok visszhanggal teli botrányai - így például a „dinnyeblokád", az állattartók őszi demonstrációi, a tavalyi „zöldség-, gyümölcsborítgatások", az „almablokád", valamint különösen a tejgazdaság válsága - a gazdákat fogékonnyá tette az utcai „frontok" megnyitására. Nem volt meglepő tehát, hogy az elsősorban kistermelőket tömörítő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek  Országos Szövetsége (Magosz) a magyar termelők elleni „durva támadásnak" titulálta a rendelkezést, s az egész országra kiterjedő demonstrációt helyezett kilátásba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!