hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szembejött a nyomor
EP-képviselők látogattak a legszegényebb magyar faluba

2009. 02. 28.
Ott, ahol az abaúji dombság egy kies völgybe szalad, kezdődik a nyomor. A nyomornak neve is van, úgy hívják, Csenyéte. 441 lakosa bizton elbüszkélkedhet vele, hogy az országban az ő faluja a legszegényebb. És tényleg, munkahely csak négy akad, kettő a hivatalban, kettő az iskolában, ahol az osztályterem ajtaján ott sorjáznak a nevek, kivirít közülük Vanesszáé, Andzselináé és Kittié. Három amerikaias hangzású név, Csenyétének ennyi jutott a nem annyira művelt Nyugatból. Meg egypár EP-képviselő.

Az Európai Parlamentnek terepasztal e táj. Amit elnézve megindokolható, miért is kéne  átforgatni végre a támogatási rendszert, miért is kéne komplex módon fejleszteni (munka, infrastruktúra, oktatás) a régiók helyett a kistérségeket.

És muníció is Csenyéte. A fejlett nyugati országok ugyanis érzik a balkáni-balti Vadkelet irgalmatlan nyomását, hogy csináljanak végre valamit a mélyszegénységgel. Ám azt is érzik, hogy emiatt felborulhat a támogatási mechanizmus, a felzárkóztatási pénzek zöme átcsoroghat az unió keleti blokkjába, így ők is komoly nyugati nyomorügyeket karolnak fel, például, hogy az Alpokban még nincs minden házban internet.

Na, erre jó Csenyéte, hogy bizonyítsa: a világháló hiányába viszonylag nehéz belepusztulni, az élelem, a gyógyszer és a tüzelő hiányába azért könnyebb. Ennek tulajdonítják, hogy a múltkor is bementek néhányan a boltba a falon át. „A téglákat a hűtő mellett bontották meg, aztán vittek, amit láttak, de hát ha nem lennének éhesek, nem csinálnák" - bizonykodik egy cigányember csorgó bajsza és taplósipkája alól. Még részletezné, de kocsisor gördül, a férfi bizalmatlanul méregeti a metálfényes luxust, odébbáll. Nem ő itt a reprezentatív minta, megéled az utca az EP-képviselők (bár akkor kilétük még nem köztudott) jöttén, hisz azóta nem volt itt ilyen esemény, hogy egy államtitkár a felújított iskola szalagvágása után nem merte megfogni a kerti budi „maszatos" kilincsét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!