hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lacika, a kishal
Zuschlag kifutófiúja öt évet kapott

2009. 02. 15.
A közéletet szennyező korrupciós háló körvonalazódik – jelentette ki a bíró a Weiszenberger László egykori szocialista önkormányzati képviselő és kistérségi megbízott ügyében hozott elsőfokú ítélet indoklásában. A fiatalember befolyással való üzérkedés miatt öt év letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon. Az ügyet közelről ismerők szerint Weiszenberger csak „kishalnak” számított a Zuschlag János körül kialakult „korrupciós hálóban”.

„Én azt mondom neked, hogy mondjuk megcélozzuk a maximálisat, azt általában el szoktam tudni intézni, azt a 24-25 millió forintot, abból mondjuk, tekintettel, hogy már segítesz is meg minden, egy húszas marad neked” – ilyen és ehhez hasonló, videóra rögzített mondatokkal pecsételte meg saját sorsát Weiszenberger László. A kiskunhalasi kistérségi megbízott F. Károly vállalkozót avatta be a felvétel tanúsága szerint, miként tud neki pályázati pénzt szerezni. Mint elmondta, csak azoknak a pályázatoknak van esélye, amelyeket ő – vagy 100 milliós összeg felett Zuschlag János – „tol”. Weiszenberger arról is beszélt, hogy a visszaosztott 5 millió forintnak csak 10 százalékát teszi el, a többit a minisztériumba kell felvinni. „Nekem szóltak a minisztériumból, hogy mikor viszem a pénzt. Én úgy leizzadtam. A leg…bb emberek a világon a politikusok. Ezek nagyon nagy parasztok tudnak lenni, életeket tudnak elintézni egy pillanat alatt. Akkor hívogattalak, hogy most már valami legyen. Hófehér lettem, leizzadtam. Akkor nagyon nagy gáz volt” – osztotta meg saját tapasztalatait a kistérségi megbízott.
A rejtett kamerás felvételt F. Károly 2005-ben azért készítette, mert miután a 2003-ban elnyert 17 milliós pályázati összegből nem akart visszaosztani, Weiszenberger megfenyegette. A videó 2007-ben a Zuschlag-ügy „mellékvizén” került nyilvánosságra.
Weiszenberger László a felvétel nyilvánosságra hozása után azt állította: nem volt igaz, amit a kazettán mondott. A nyomozás során kiderült, hogy vesztegetés nem történt, a befolyással üzérkedést azonban beismerte a volt politikus, akit első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság. Fodor Endre bíró az ítélet indoklásakor úgy fogalmazott: a közéletet szennyező korrupciós háló körvonalazódik az ügyben. Jogászok véleménye szerint a bíró a súlyos ítélettel egyben példát is akart statuálni. A Weiszenberger-ügyet közelről ismerő helyi politikusok túlzottnak tartják a verdiktet, és arra utalnak: ismert, hogy a kistérségi megbízott Zuschlag János „kifutófiúja” volt. Hozzáteszik: bár az egykori szocialista honatya jelenleg csak az alapítványi pénzek „eltüntetése” miatt áll bíróság előtt, korábban a pályázati pénzek ügyében is „eljárt”. Erre maga Weiszenberger is utal a felvételeken.
Az ügyet név nélkül kommentáló arra is rámutat, hogy a fiatalember éppen annyira áldozat, mint amennyire felelős a történtekért. „Lacikát Zuschlag emelte fel, elhitette vele, hogy ma így működik a közélet, és nem lesz semmi következménye annak, ha ő is alkalmazkodik mindehhez” – fogalmazott egyikük. Eleinte be is jöttek a korábban autószereléssel és diszkózással foglalkozó Weiszenberger számításai: Trabantját luxusautóra cserélte, továbbá önkormányzati képviselő és kistérségi megbízott lett.
Túlzottnak érzi a fiatalemberre kirótt büntetést maga F. Károly is. „Lacika csak kishal volt a történetben” – fogalmazott. A vállalkozó korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy még vannak a birtokában nyilvánosságra nem hozott felvételek, amelyeken több név is elhangzik a pályázati ügyekkel kapcsolatban. Ezekkel kapcsolatban most azt állította, hogy megsemmisítette a szalagokat.

Hunvald most is befolyásol

A Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette Hunvald György VII. kerületi polgármestert, és indítványozta  előzetes letartóztatását. A szocialista politikust az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatban vették őrizetbe, és több rendbeli csalással és csalási kísérlettel gyanúsítják.
A VII. kerületi ingatlanügyben addig összesen 14 önkormányzati lakóház értékesítésével kapcsolatban történtek gyanúsítások. A nyomozás eddigi adatai szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnak összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg. Eddig 12 embert hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül 8 szabadlábon védekezik. A nyomozó hatóság szerint Hunvald tudomással bírt az ügyben mind az értékbecslések előre egyeztetett módjáról, mind pedig a tőkével rendelkező – és a piacon elérhető reális, a becsültnél lényegesen magasabb vételár megfizetésére hajlandó – külföldi befektetők vételi szándékáról. A polgármester mindezek tudatában szándékosan segítséget nyújtott a gazdasági bizottság elnökének, akivel összehangoltan, egymást követően, több ingatlan értékesítésével összefüggésben 2003-ban és 2004-ben szándékos bűncselekményeket követett el a VII. kerületi önkormányzat sérelmére.
A főügyész egyebek mellett azért is döntött Hunvald György őrizetbe vételéről, mert „konkrét adatok merültek fel arra nézve, hogy a polgármester a folyamatban lévő nyomozást, illetve a nyomozó hatóságot és a képviselő-testületet befolyásolni törekszik”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!