hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Semjén kontra egész SZDSZ

2005. 07. 26.
A Magyar Rádió Vasárnapi Újság cím? műsorának adott interjújában, Semjén Zsolt az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöke, Fideszes képviselő a meg-megújuló kormányzati "egyházüldözést" taglalva olyan kijelentésekre is ragadtatta magát, melyek az SZDSZ szerint elegendő oknak bizonyulhatnak lemondatásához.

"Magyar Bálinték elérkezettnek látták az időt, hogy egy hecckampányt folytassanak az egyház ellen. Alapvetően azért csinálják, hogy eltereljék a figyelmet az egyházi szociális intézmények megfojtásáról, az egyházi iskolába járó gyerekek brutális diszkriminációjáról, és a vatikáni–magyar vegyesbizottság ellehetetlenítéséről" – foglalta össze mondandóját Semjén Zsolt, majd a kormányzati hozzáállás spirituális hátterére is rávilágítva "hol bolsevik, hol liberális címkével megjelenő zsigeri antikrisztianizmusról" beszélt. 

Az SZDSZ ezt még le tudta volna nyelni, de az már "kicsapta náluk a biztosítékot", amikor a fideszes képviselő "ledeviánsozta" szavazóik vélhetően homoszexuális és kábítószerélvező rétegét, akik Semjén szerint mellesleg azért találtak rá a szabaddemokratákra, mert ez a párt fejezi ki leginkább "zsigeri egyházellenességüket". Gyurcsány Ferenc nem sértődött meg, pedig habként a tortán az ő neve is elhangzott, mint aki ehhez az egész összeesküvéshez asszisztál. 

A liberális párt már másnap felkérte Áder Jánost, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetőjét, hogy főnöki szóval parancsolja vissza Semjént bizottsági posztjáról, és azt is közölték, hogy meggyőződésük szerint a vatikáni delegációnak nincs szüksége a képviselő bábáskodására. A katolikus állam iránti elfogultságát nyíltan hangoztató politikus ugyanis elképzelhetőnek tartja, hogy a vatikáni delegáció megelégeli a magyar fél részéről megnyilvánuló "packázást, illetve időhúzást", és váratlanul feláll a tárgyalóasztaltól, ami szerinte "példátlan nemzetközi botrányt" kavarna. 

"Azt figyeltem meg, hogy ha Semjén nem szeret egy társadalmi jelenséget, akkor azt azonosítja az SZDSZ szavazóbázisával, és persze deviánsnak kiáltja ki" – számol be tapasztalatairól Sándor Klára, a liberálisok ügyvivője. Most azonban újabb ismérvvel gazdagodtak a homoszexuális, kábítószeres, "szakállas bácsis" semjéni deviánsok, mégpedig az egyházellenességgel. Ez azért is érdekes, mert ez alatt a fideszes politikus a római katolikus egyház valamely püspökének nézeteit bírálókat érti, és persze – ahogyan a szakállasbácsizásban – ebben is burkolt antiszemitizmus és kirekesztés nyilvánul meg az ügyvivő szerint. Arról nem is beszélve, hogy Nyugat-Európában szalonképtelen az egyház kifejezést a katolikussal azonosítani – vallja Sándor Klára rámutatva, hogy számos, előttünk példaként álló országban elképzelhetetlen hasonló, végletesen intoleráns, bezárkozó, és más világnézet létjogosultságát ilyen mértékben elutasító magatartás egy kereszténydemokrata politikus részéről. Az emberi jogi bizottság alelnökeként Semjénnek pontosan a sokszínűség fenntartásáért, az egyenlő jogok biztosításáért kellene küzdenie – tette hozzá az ügyvivő.

Arra a kérdésre, hogy nem mérnek-e kettős mércével, hiszen Székhelyi József szegedi színházigazgatót az SZDSZ küldöttgyűlésén elhangzott, Orbán Viktorra utaló megjegyzésekor megvédték. "Tokaj vesszejéről" szóló eszmefuttatás Sándor Klára szerint azért nem említhető egy lapon Semjén retorikájával, mert előbbi a művészi szabadság megnyilvánulása volt, ráadásul a kijelentés rejtett alanyát a Fidesz azonosította a pártelnökkel, nem a később bocsánatot is kérő színművész.

Beperelték a minisztert

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közerkölcs megsértése miatt szabálysértési feljelentést tett ismeretlen tettesek és bűnsegédeik ellen, így Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!