hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ásó, kapa, nagy harag
Az ünnepi hangulat rendőrüldözésbe torkollott

2004. 04. 19.
Kerti szerszámokkal "felfegyverzett" romák támadtak a rendőrökre Kiskunhalason húsvét hétfő éjjelén. A járőrök az egymással verekedő fiatalok megfékezésére érkeztek ki a helyszínre, azonban kisvártatva távozni kényszerültek, miközben figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Rövid időn belül ez volt a második olyan eset Bács-Kiskun megyében, amikor romák rendőrökre támadtak. 

Kiskunhalas egyik romák lakta részén hétfő éjjel tört ki veszekedés a beitalozott szomszédok között. A nézeteltérés egy "nőügy" miatt pattant ki, és az indulatok megfékezése érdekében a környékbeliek jobbnak látták riasztani
a rendőröket. A kiérkező járőröknek azonban alkalmuk sem volt kiszállni a rendőrautóból: egy kisebbfajta tömeg támadt rájuk lapátokkal, ásókkal, kaszával felfegyverkezve. Az autóban jelentős kár keletkezett, miután betörték a szélvédőjét, tetejét pedig az alkalmi "hadi eszközökkel" püfölték. A rendőrök saját testi épségük védelme érdekében menekülni kényszerültek a megrongált járművel, miközben nyolc figyelmeztető lövést adtak le a levegőbe. Később erősítéssel visszatérve, a helyi cigány önkormányzat vezetőjének, illetve a határőröknek a segítségével megfékezték a tömeget, és nyolc személyt előállítottak. Közülük kettőt őrizetbe vettek, egy harmadik személy azonban, aki szintén részt vett a nem mindennapi akcióban, ismeretlen helyen tartózkodik. A három gyanúsított egyébként egy családhoz tartozik: egy ötven év körüli férfi és két fia tűnt ki leginkább a rendőrök elleni támadásban. Információink szerint a két fiatalt nem sokkal az eset előtt a rendőrök ittas vezetésen kapták a városban, ám akkor még elengedték őket, miután megígérték, hogy egyenesen haza mennek, és nem fognak "balhézni". Egyébként ezt megelőzően mindhárom gyanúsított került már összeütközésbe a törvénnyel, ezért a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette, illetve a rongálás miatt akár másfél év letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak. 

A városban néhány évvel korábban több hasonló eset is történt. Ugyanakkor általános vélemény, hogy a rendőrök és a romák közötti konfliktusok jóval gyakoribbak lennének, ha a cigányvezetők és a hatóságok között nem volna az átlagosnál jobb a kapcsolat. Rendszeres gyakorlat, hogy ha a rendőröket romák lakta területre riasztják, akkor azonnal értesítik a helyi cigány önkormányzat vezetőjét, Rostás Lászlót is, aki a helyszínen általában eredményesen csillapítja a kedélyeket. Rostás, aki egyébként
az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke is, lapunknak elmondta, jogosnak tartja azt a felvetést, hogy a hasonló esetek alapot adhatnak a romákkal szembeni ellenséges viszony kialakulására. "Ezért mindent megteszünk, hogy a rendőrséggel való kommunikációt javítsuk, valamint igyekszünk a "problémás" családokkal is beszélni, hogy minél kevesebbszer forduljon elő ilyen konfliktus"
– mondta a cigányvezető.

Bács-Kiskun megyében legutóbb tavaly augusztusban történt hasonló eset. Akkor Kunszentmiklóson egy ötven-hatvan főből álló roma csoport többek között vasvillákkal, kihegyezett vasrudakkal, valamint parittyákkal támadt rá a rendőrökre. A konfliktus azt követően robbant ki, hogy a romákat nem akarták beengedni a helyi diszkóba. Más vélemények szerint az akciót a romák előre megszervezték, hogy "visszavágjanak" a velük szemben sokszor indokolatlanul keményen fellépő hatóságnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!