hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sok a sokkból
Orbán feljelentette Magyarországot

2003. 06. 16.
"Felháborító, cinikus, közveszélyes" – fogalmazott több vezető kormánypárti politikus a Heteknek Orbán Viktor legutóbbi akciójáról, mely során a volt miniszterelnök egy nemzetközi szervezetnél "feljelentette" Magyarországot.



Pápai Gábor rajza

Magyarország polgári és politikai szabadságjogi helyzetét bírálta a Nemzetközi Demokratikus Centrum vezetősége az elmúlt hétvégi lisszaboni ülésén. A CDI által kiadott határozat a kubai és burmai helyzethez hasonlítja a magyarországi kormányváltás után kialakult atmoszférát. Az ellenzékkel szembeni kemény kormányzati fellépés miatt a CDI aggodalmát fejezte ki. Felszólította a magyar kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az alapvető emberi, polgári és politikai jogok tiszteletben tartása érdekében. Sajtóértesülések egyértelműen rámutatnak, hogy a határozat kezdeményezője Orbán Viktor, Magyarország előző miniszterelnöke volt.

A nyilatkozat szerint a szocialista-liberális koalíció hatalomra kerülése óta a következő jelenségek figyelhetők meg: erős pártpolitikai befolyás a rendőrségre; a politikai viták beszűrődése a bíróságokra, pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások; állampolgárok és civil szervezetek gyülekezési jogának korlátozása; ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából; "felségsértés-szer?" bírósági eljárások azok ellen, akik bírálják a kormányt, illetve a polgári sajtó életképtelenné tétele.

A kormány részéről Kovács László külügyminiszter a Heteknek kifejtette: a Fidesz a Magyar Köztársaságot járatta le azzal, hogy felháborító módon Kuba és Burma társaságába "süllyesztette". Hiszen ezen országok az elmúlt években rendszeresen szerepeltek nemzetközi konferenciák napirendjén az emberi jogok, a demokratikus normák alapvető és súlyos megsértése miatt. Miközben Magyarország soha ilyen összefüggésben nem került semmilyen nemzetközi szervezet napirendjére. Tagja az Európa Tanácsnak, és az Európai Unióhoz való csatlakozásunk ékes bizonyítéka annak, hogy alapvető normának tekintjük a demokráciát és az emberi jogokat. Orbán Viktor tette azért is cinikus – folytatta a külügyminiszter –, mert az EU részéről éppen az ő kormányzása alatt fogalmaztak meg kritikákat a demokratikus normák nem megfelelő érvényesülése miatt. Sőt a hiányosságok megszüntetésére szólították fel Orbán Viktor kormányát. 

Kovács azt cinizmusnak tartja, hogy miközben épp a volt miniszterelnök kormányzása idején rendszeresen hazaárulónak nevezték az ellenzéket még a parlament plénuma előtt is, addig most a Fidesz vádolja ezzel teljesen alaptalanul a Medgyessy-kabinetet. 

Horn Gábor államtitkár, az SZDSZ ügyvivője szerint a Fidesz elképesztő mélységbe süllyedt ezzel a tettével. Mint az államtitkár elmondta: megrendítő, hogy a volt miniszterelnök ilyen eszközökhöz folyamodik önmaga kompenzálása érdekében. Három évvel ezelőtt aki szót mert külföldön emelni a magyar belpolitikai élet visszásságairól, azt hazaárulónak titulálták és felkerült arra a listára, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal állított össze ezen személyekről. Ez a Magyar Köztársaság tudatos megsértése, és nem csupán a belpolitikai vita egyik nemtelen eszköze – vélekedett a Heteknek Horn. 

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a rendszerváltás óta példátlan kezdeményezésnek nevezte, hogy egy nemzetközi fórumon ítélteti el valótlan vádak alapján saját hazáját. Lendvai lapunknak elmondta, hogy az MSZP felszólítja a Fidesz új alelnökeit is, név szerint Schmidt Pált és Pokorni Zoltánt, hogy hozzák nyilvánosságra: tudtak-e előre erről a kezdeményezésről. Ha igen, akkor beletartozik-e az általuk hirdetett békés párbeszéd témakörébe Orbán Viktor ezen kezdeményezése. Lendvai véleménye szerint a hatalomvesztés által okozott sokkból a Fidesz vezetői – adott esetben a volt miniszterelnök – már nemcsak önveszélyes, hanem közveszélyes módon keresik a gyógyulást.

Az ügy pikantériája, hogy lapzártánkig nem sikerült találnunk olyan mértékadó politológust, aki tájékoztatást adhatott volna arról, hogy a nemzetközi politikai életben mekkora súllyal rendelkezik a Nemzetközi Demokratikus Centrum, illetve elődje, a Kereszténydemokrata Internacionálé. Több vezető politológus ugyanis azt a választ adta, hogy nem ismeri ezt a szervezetet. 


A Fidesz és az MDF egyetért: diktatórikus jelek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!