Kereső toggle

Válogatott tizenegy

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Nem lesz dráma, de azért a jobboldali politikusok elgondolkodhatnak" – mondta lapunknak Tóth Károly szocialista képviselő, miután kiderült: az illetékes miniszter megszüntette a szigorúan titkos minősítést a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött egykori és jelenlegi kormánytagok esetében, vagyis elhárult az akadály a névsor nyilvánosságra hozatala elől. Járai Zsigmond. Kellett a púder Fotó: MTI

Kiss Elemér, titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerdán értesítette Mécs Imrét a titkok feloldásáról, ám a bizottság elnöke kijelentette: a testület jövő keddi ülése előtt semmilyen információval nem hajlandó szolgálni. Mécs Imre korábban levélben kérte Kiss Elemért, hogy vizsgálja felül, meg kell-e tartani az érintettek állambiztonsági múltjára vonatkozó szigorúan titkos minősítést, vagy meg lehet-e szüntetni azt. Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár elmondta: a vizsgálat során megállapították, hogy önmagában az érintettség ténye nem tartalmaz olyan adatot, amely a szigorúan titkos minősítés fenntartását indokolná. Tájékoztatása szerint a Mécs Imre által korábban említett tíz érintett fő közül Kiss Elemér nyolc politikusra vonatkozóan szüntethette meg a szigorúan titkos minősítést, mivel a róluk szóló anyag a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, illetve az Információs Hivatalnál található. Mint mondta, a további két érintett személy minősítéséről a Honvédelmi Minisztérium dönthet. (Lapzártánk után várhatóan a HM is feloldja a titkokat.) Tóth Károly – Mécs Imréhez hasonlóan – szintén "fogadalmat tett" a jövő keddig tartó titoktartásra, ám annyit elmondott: több érintett is felkereste a bizottságot, "volt, aki hazudott, volt, aki elismerte a testület által feltárt tényeket, és olyan is akadt, aki többet is elárult annál, mint amit az általunk megkapott dokumentumokból megtudtunk róla".

Mint ismeretes, az eddig kiszivárgott hírek szerint a tíz vagy tizenegy érintett közül öt az Antall-, kettő a Horn-, négy az Orbán-, egy pedig a jelenlegi kormány tagja. (Két érintett két kormányt is szolgált.) Lapzártánkig – az egész lavinát elindító Medgyessy-ügy főszereplőjén kívül – Járai Zsigmondról és Boros Imréről, az Orbán-kormány pénzügy- illetve PHARE-miniszteréről derült ki, hogy éveken át együttműködtek a korábbi titkosszolgálatokkal. Medgyessy Péterhez hasonlóan ma is mindketten vállalhatónak tartják múltjukat, és esetükben a jobboldal sem kiáltott lemondásért.

A Mécs-bizottság a várva várt titkok feltárásán túl is hozott újat a belpolitikai életbe: az eddig monolitikusnak tartott Fidesz-felsővezetés megoszlott az adatkezelés kérdésében; míg például Orbán Viktor hozzájárult a vele kapcsolatos eredmények közzétételéhez, Kövér László és Várhegyi Attila határozottan megtiltotta azt.

Olvasson tovább: