Kereső toggle

Vitatott Medgyessy-ötlet

Kétkamarás parlament

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kétkamarás parlamentet szeretne Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A szocialista politikus a múlt héten vetette fel, hogy változtatni kellene a parlament szerkezetén és a képviselők létszámán. Medgyessy Péter egy olyan kétkamarás törvényhozást képzel el, amelyben a jelenlegi – közvetlenül választható – képviselőház mellett jelen lenne egy delegálásos alapon működő felsőház, amelyben a civil szervezetek, egyházak és szakszervezetek képviseltetnék magukat. A kétkamarás parlament ötlete nem új. A Horn-kormány alatt Torgyán József dobta be a köztudatba a felső- ház létrehozásának ötletét, de tekintettel arra, hogy ehhez kétharmados parlamenti többség szükséges, és az akkori kormánypártok nem támogatták az ötletet, lekerült a napirendről. Ennek megfelelően a kisgazda frakció most is támogatja az ötletet. Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt Fotó: Somorjai László

Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető a hétvégén kijelentette, hogy a jelenlegi parlament nem képviseli a teljes lakosságot, több olyan szervezet marad képviselet nélkül, amelynek köze kellene legyen a döntésekhez. Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója szerint Medgyessy javaslata nem eredeti, hiszen a Fidesz kormányra kerülése után már javasolta a választójogi törvény módosítását, a képviselők létszámának csökkentését, de ehhez nem kaptak ellenzéki támogatást. Orbán Viktor szokásos szerdai interjújában a kétkamarás parlament felállítására vonatkozó kezdeményezésére reagálva úgy vélte: a parlament létszámának csökkentése után következhet minden vita arról, hogy milyen legyen a törvényhozás belső szerkezete. Orbán Viktor nézete szerint az lenne az ideális, ha 180-200 fő között lenne az országgyűlési képviselők száma, ami jótékony hatással lenne a kormány által előterjesztett törvényjavaslatok átfutási idejére, valamint a törvényhozói munka minőségére is. Dávid Ibolya igazságügy miniszter saját bevallása szerint a rendszerváltás óta a kétkamarás parlament híve. 

A pártok közül a MIÉP és az SZDSZ utasította el határozottan a kétkamarás parlament ötletét. Csurka István MIÉP elnök szerint Medgyessy Péter javaslata csupán választási fogás, amelynek az a célja, hogy második nyilvánosságot teremtsen az általa támogatni kívánt szakszervezeteknek és civil szervezeteknek, valamint az Országgyűlés fölé helyezni egy nem választott, de az MSZP-hez túlnyomórészt közel álló felügyeleti testületet. A szabad- demokraták szerint külön kell választani egymástól az érdekképviseleti és a politikai képviseleti rendszert. Az SZDSZ szerint elégséges garanciát jelent a demokrácia számára az Alkotmánybíróság, az igazságszolgáltatási rendszer, és a köztársasági elnök intézménye.

Olvasson tovább: