hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Buenosz nocsesz
A liberális média fél a kisgazdapárt egységétől

2001. 01. 20.
Régen volt egy helyen ennyi újságíró, talán a Jimmy temetésén leszünk ilyen sokan – mondta egy kolléga, miközben Torgyán József érkezését vártuk a ferihegyi repülőtér kormányvárójában. "Buenosz nocsesz" – köszöntötte stílusosan a jelenlévőket a pár perces késéssel érkező miniszter, majd mintegy ötvenperces időtartamban beszámolt kéthetes dél-amerikai útjáról.  Lapunk Dél-Amerika-szakértői az interneten – többszöri próbálkozás ellenére – egyetlen lapban találtak tudósítást Torgyán útjáról, az El Columbiano cím? kolumbiai lapban. Ezen orgánum január 16-án a magyar miniszter érkezése előtt egy három soros hírben, érkezése után egy hosszabb cikkben számolt be. Ez utóbbit az ottani távirati iroda, a Colprensa hírére alapozva. A tudósítás lényege, hogy a két állam szerződést kötött, és agrárterületen ezentúl kooperál. Bővebben nem írtak.



Egy h? kisgazdaelnök: Gulyás Balázs (Győr). Teljes a díszlet Fotó: MTI

Az újságírókat a kisgazdapárt belviszálya foglalkoztatta leginkább, ezzel kapcsolatban Torgyán kijelentette: viszályról szó sincs, a pártot a liberális média egy része gyalázza, mert megrémült a kisgazdák egységétől, amely egyébként nagyobb, mint valaha. Torgyán cáfolta, hogy rendcsinálásra készülne, nevek említése nélkül azonban érzékeltette, hogy három-négy személlyel rövidesen leülnek elbeszélgetni, hogy kiderüljön: beállnak-e a sorba, vagy a párt ellen fordulnak. Az ebben a körben érintettek: Kiszely Katalin, Lányi Zsolt, Molnár Róbert és Liebmann Katalin. A két hölgyről akik nyíltan vagy burkoltan bírálták a pártvezetőt – Torgyán annyit mondott, hogy eddig csak azt hitte, "szélkakasok léteznek, de most rájött, vannak széltyúkok is". 

Kiszely Katalin lapunkat arra emlékeztetette, hogy ő egyszer sem mondta azt, hogy Torgyán alkalmatlan a pártvezetésre. "Nekem a pártot szétverni eszem ágában sincs – nyilatkozta lapunknak –, engem csak megkérdeztek, hogy mint a párt főügyészének, mi a véleményem a budapesti elnökség leváltásáról, annak törvényességéről." A politikus szavaiból úgy tűnt, mintha "kihátrált" volna néhány nappal ezelőtti pozíciójából, amikor is részt vett a Torgyán leváltása érdekében létrehozott "válságstáb" megbeszélésén. Kérdésünkre kifejtette, őt elvi szinten foglalkoztatja, hogy egy demokratikus párt elnöke adott esetben leváltható legyen. Ez az eset azonban momentán nem adott, mert mint Torgyán József sajtótájékoztatóján kifejtette, az ő leváltásához ezerhatszáz megyei elnök elhatározására lenne szükség, aminek esélye a nullával egyenlő. A "lázadók" közül az elnök Lányi Zsolt volt alelnökre is úgy utalt, mint olyanra, aki még jóváteheti "hibáját", kaphat esélyt a visszakozásra. Mindemellett Torgyán ezúttal sem mulasztotta el megemlíteni Lányi tíz évvel ezelőtti "árulását", amikor is egy időre csatlakozott a "nemzeti" kisgazdákhoz. Az egyetlen személy, akinek Torgyán láthatóan nem kíván "kegyelmet adni": Csúcs László. Róla a pártelnök megvető stílusban beszélt: emlékeztetett rá, hogy Csúcs az ő segítségével jutott parlamenti mandátumhoz, és fel is szólította a képviselőségről történő lemondásra.



Torgyán József. Nekilát-e tisztogatásnak? Fotó: Archív

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!