hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Búcsú Ungvári Tamástól
A vidám pesszimista

2019. 08. 04.
Jó tíz évvel ezelőtt a Scolar Kiadó igazgatójával beszélgettem, ők adták ki akkortájt sorozatban Ungvári Tamás könyveit. Azt mondja a kiadóvezető, azon drukkol, hogy szerzőjük találjon még elfeledett jegyzetlapokat a fiókjában, mert minden egyes mondatot el lehet adni, ami felett Ungvári Tamás neve szerepel.

Nem túlzás, a nagyközönség az elmúlt évtizedekben tényleg ennyire szerette a Professzor Urat. Persze korábban is népszerű volt mint egyetemi tanár, újságszerkesztő, irodalomtörténész, színházintézeti igazgató vagy éppen Beatles-szakíró. Akkor sem feledték el, amikor több mint egy évtizedet külföldön töltött neves egyetemek vendégprofesszoraként. Kivételes volt, hogy megkapta mind a legrangosabb akadémiai tudományos elismerést, a Széchenyi-díjat, mind pedig az irodalmi József Attila-díjat.

De az igazi sikert élete utolsó szakasza hozta meg a számára. Ő maga is így érezte, nem véletlenül mondta a Heteknek adott egyik interjújában ezt: „Igaz, az öregségnek rengeteg hátránya van. Az alkonyi fényben azonban élesebbek a tárgyak, letisztul a látás. Én még azt is igazságtalanként rovom fel a sorsnak, hogy nagysokára tanultam meg írni úgy, hogy az nekem is megfelel. Lecsupaszodott a stílusom, nincs benne előkelősködő barokk csavar. Megy a mondat előre, mint az ostorpattintás. Megérti öreg és fiatal, akadémikus és félanalfabéta.” (Késhet a tavasz, ha már itt a tél? Hazafi Zsolt beszélgetése Ungvári Tamás professzorral. Hetek, 2010. december 23.)

Közel hét évtizedes alkotó pályafutása során rengeteg ember rengeteg helyszínen találkozhatott Ungvári Tamással, így számtalan emlék marad róla, nemcsak könyveiben, hanem az emlékezetünkben is. Nekem megadatott, hogy az elmúlt jó 20 évben többször is beszélgethettem a Tanár Úrral, megtisztelő volt, hogy figyelemmel kísérte munkánkat. Lapunknak szinte indulását követően rendszeres olvasója lett, bölcs tanácsaival sokat segített nekünk, egy-két-három nemzedékkel fiatalabb újságíróknak. Kivételes érzéke volt az eltérő korosztályokhoz, ahogy Hazafi Zsolt kollégámnak mondta: „Fiatalnak lenni önmagában is tehetség, sugárzás, erő, lehetőség. De csak tőlünk tudják megtanulni, hogyan kell élni vele. Arra mindig ügyeltem, hogy fiatalok elől ne vegyem el a helyet. Az a ritka egyetemi tanár voltam, akinek se beosztottja, se irodája nem volt. Fő egyetemeimről idő előtt vonultam nyugdíjba, s kezdtem másutt pályát, hogy útjában senkinek se legyek. Sosem adtam alkalmat magamnak a tisztességtelenségre. Nagy a kísértés a jóra, még nagyobb a gonoszra.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!