hetilap

Hetek hetilap vásárlás
50 éves Michelle Obama
„Szeretnék valamit hátrahagyni”

2014. 01. 23.
Minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll – tartja a régi bölcsesség. Michelle Obama, az Egyesült Államok 44. elnökének a felesége látszólag alátámasztja ezt az észrevételt, mert bár az elnök teljesítménye sokak által vitatott, Michelle szerepvállalásaiban kevés kivetnivalót találnak.

Michelle LaVaughn Robinson 1964. január 17-én született Chicagóban Fraser Robinson és Marian Shields második gyermekeként. Apja a helyi vízműveknél dolgozott, édesanyja korábban titkárnő volt egy csomagküldő áruháznál, de miután gyermekeik megszülettek, otthon maradt egészen Michelle 14 éves koráig. A metodista család a „szeles város” déli részén, egy bérlakásban élte nyugalmas, (alsó)középosztálybeli életét. A szülők igyekeztek jó oktatást biztosítani Michelle-nek és bátyjának, Craignek, akik mindketten átugrották a 2. osztályt, majd a hugi egy tehetséges gyerekeket tömörítő osztályba került hatodiktól. Ezt követően Chicago első olyan középiskolájába járt, amelynek célja az volt, hogy több iskolai körzetből, a metropolisz több kerületéből is vonzza a jól teljesítő gyermekeket, és ilyen módon is ellene dolgozzon a gyakorlatban még mindig létező szegregációnak. A Robinson gyerekek ezért napi 3 órát utaztak a zsúfolt és szürke nagyvárosban.

A végig kitűnő tanuló és az iskolai közösségi életben is jeleskedő leányzó – mint­­egy későbbi szerepe előjeleként – 2. legjobbként érettségizett az évfolyamában, és követte bátyját a Princeton egyetemre, ahol szociológia és afrikai-amerikai tanulmányok szakpáron diplo­mázott. A tanulásból azonban még nem volt elég: a Harvard jogi kara következett – így Michelle lett a Fehér Ház harmadik olyan hölgylakója, aki két diplomával is büszkélkedhet.

Ügyvédnő és közszolga

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!