Hetek Univerzum
A hetedik korszak
Flaisz Endre teológus pünkösdi írása

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

A hetedik korszak
Flaisz Endre teológus pünkösdi írása
A Jézus Krisztus földön történt megjelenésével kezdődő világkorszakot (aión) a Szentlélek korszakának is szokták nevezni a teológusok. A Biblia szerint ez az aión Jézus Krisztus újraeljöveteléig fog tartani. Egyes értelmezések szerint ezen a nagy világkorszakon belül több, összesen hét kisebb egyháztörténeti korszak követi egymást a Szentlélek működésének megfelelően. (1999. 05. 29.)

Pünkösd alkalmából most teljes terjedelmében elérhetővé tettük korábbi lapszámunkban megjelent cikkünket.

A korszak legutolsó, Jézus eljövetelét közvetlenül megelőző egyháztörténeti periódusát a Jelenések könyve alapján "laodiceai kornak" nevezi számos teológus. Ennek az időszaknak egyik fő jellemzője, hogy a Szentlélek személye és tevékenysége minden addiginál erőteljesebben nyilvánul meg, ugyanakkor ez minden addiginál hevesebb vitákat vált ki Egyházon belül és kívül egyaránt. 

Mindezek alapján sok teológus úgy véli, hogy a jelenlegi egyháztörténeti kor azonos lehet az apokalipszisbeli "laodiceai korral".

Tény, hogy korunkban a Szentlélek és tevékenysége az egyházban – de részben már a világiak között is – az emberek figyelmének középpontjába került, főként a működését kísérő külső megnyilvánulások miatt. Ezek közé tartozik a nyelvekenszólás (glosszolália: olyan nyelven történő beszéd, amit a beszélő soha nem tanult), az Újszövetségben felsorolt kilenc "karizma" (ajándék), valamint remegés, földreesés, természetfeletti örömmegnyilvánulások, nevetés, csodás gyógyulások is előfordulnak, melyek mára a pünkösdi-karizmatikus jellegű istentisztelet elfogadott részeivé váltak. Ezek a megnyilvánulások azonban a tradicionális, különösen a klasszikus protestáns kereszténység teológiája és vallásgyakorlata alapján egyelőre nehezen értelmezhetők.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!