Hetek Univerzum
A feltámadás történelme
Húsvéti elmélkedés

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

A feltámadás történelme
Húsvéti elmélkedés
1999. 04. 03.
Az összehasonlító vallástörténet nevű tudomány művelői előtt jól ismert tény – ám az e területen járatlanok számára már sokkal kevésbé az –, hogy a Földünkön gyakorolt sokféle vallás és ideológia, valamint a zsidó–keresztény kinyilatkoztatás között egy bizonyos kérdésben olyan feloldhatatlan különbözőség áll fenn, amely talán valamennyi más, vallások közötti eltérésnél élesebb. Ez pedig a lélek halhatatlanságának és a halottak feltámadásának kérdése. (1999. 04. 03.)

Korábban megjelent cikkünket Húsvét alkalmából teljes terjedelmében elérhetővé tettük.

Valamennyi, nem a klasszikus zsidó–keresztény kultúrkörből eredő vallás tanít valamit a lélekről és annak halál utáni állapotáról: némelyek szerint a lélek halhatatlan, s a testből való kiszabadulása után tovább él valahol, egy jó vagy egy rossz helyen; némelyek szerint csak addig él tovább a holtak országában, ameddig a volt lakóhelye, a test is épségben van; mások szerint újabb testbe költözik, és ezt újra meg újra ismétli a végtelenségig; ismét mások azt tartják, hogy e körforgásból kiszabadulva végül feloldódik – s így megszűnik – valamilyen univerzális isteni tudatban; vagy éppenséggel öntudatát is megőrizve él tovább e szellemi birodalomban; vannak, akik azt állítják, hogy a halál után alkotóelemeire bomlik a testtel együtt, s így megsemmisülve szétszóródik a kozmoszban; némelyek szerint talán nincs is az embernek szelleme-lelke, s így a kérdést sem teszik fel – és még hosszan sorolhatnánk a különféle nézeteket, amelyek a fenti alapelemek legváltozatosabb ötvözeteit is felsorakoztatják.

Megdöbbentő jövő

Azt a hajmeresztő állítást azonban, mely szerint valamennyi e Földön valaha is élt ember egy adott időpontban visszakapja ugyanazt a – fizikai! – testet, amelyben – egyetlen – életét leélte, ám olyan halhatatlan – de továbbra is fizikai! – formában, amelyben azután örökké fog élni ugyanazon individuumként, aki mindig is volt, és többé nem hal meg – nos, ezt a megdöbbentő hitvallást minden vallások között egyedül a zsidó–keresztény tradíció fogalmazta meg, sőt tette alapvető fontosságúvá.

Minden történelmi és értelmezési hordalékától megtisztítva ugyanis pontosan ezt állítja a halottak feltámadásának klasszikus judaista és keresztény meggyőződése egyaránt – ráadásul e tekintetben teljes nézetazonosság van közöttük.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!