Kereső toggle

Mocskolódás = szabadságharc?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Terjed egy rövidítés a magyar közéletben. Falakra vetítik, bejgliből kirakják, tengerparti homokba rajzolják, pártiroda falát rongálják vele, mémesítik és népszerűsítik mindenféle módon. Láthatóan sokan szinte beleszerettek a használatába. Az érthetetlennek tűnő jelenséget értelmezni kell, főleg azok számára, akik jobban szeretnek krimiket olvasni, mint politikai rejtvényeket fejteni. A rövidítés Simicska Lajos durva szitkozódását foglalja össze három jelben. Ezzel pörgette fel Orbán-ellenes hadjáratát nem is olyan rég. Nem kell farizeusnak lenni című írásában Lévai Júlia magyarázza a magyarázhatatlant a HVG oldalán: „A szó tehát egyértelműen szimbolikus, és azt a posványt szimbolizálja, amit az orbanizmus és Orbán káderpolitikája, emberi viszonyainak rendszere teljes egészében jelent.

Ugyanezt a politikai jelentéssel is felruházott szót most az ellenzék képletesítve, tehát az emblematikus jellegét külön kiemelve vette elő, és ezzel nem tett mást, mint a saját fegyverét fordította gúnnyal a Fidesz ellen: »Igen, egyetértünk: Orbán egy g…. Ti mondtátok, mi csak megismételjük, és még hálásak is lehettek nekünk, hogy tömörítve, művészi formában kapjátok vissza, és nem valamiféle naturalisztikus ábrázolásban.« Ez tehát nem egyéb, mint egy jól feltartott tükör, amelyben kiválóan meglátszik, hogy mivel is állunk szemben.”

Valóban, Lévai eltalálta, tényleg kiválóan meglátszik, mivel is állunk szemben. Valóban sokatmondó, ha valaki ilyen magasröptű dumával akarja a mocskolódást szabadságharccá és művészetté stilizálni. Lényeg az, hogy mindenki, aki a rövidítést használja, nagyjából így gondolkodik. Mi meg most már biztosan tudhatjuk, mire számíthatunk, ha az ezt a jelszót használó csapat hatalomra kerül: bármi rosszat jóvá magyarázhatnak majd. Már most is nagyon negatív a hatása a kampánynak. Egy ellenzéki körökben közepesen népszerű publicista, Konok Péter például ezt írta a Facebookon: „Tulajdonképpen én tök szívesen látnék már egy szép Orbán Viktor szobrot. Két évszám legyen a talapzatán.” Több mint ezer lájkot kapott. Ami nem túl sok, de a hatásuk nem elhanyagolható.

Róluk ennyi elég is. Egy fontos dologra még szeretném felhívni a figyelmet, ez talán a rövidítésgyártók figyelmét is elkerülte. A rövidítések nem csak egyféleképpen magyarázhatóak. Van más megfejtés is. Például ez: Orbán 1 Gentleman. Nem is kell hosszan magyarázzam, mennyire inkább illik ez a jelző a miniszterelnökre, mint a másik. Egy tisztes családapa, ma már nagyapa, aki feleségéhez hűséges. Nem tudok róla, hogy nyilvánosan bármikor káromkodott volna. Szemtanúk szerint, mikor cukrászdába megy, normálisan és udvariasan viselkedik, mint bárki más. Egyszóval: gentleman. Vagy idézzünk fel egy emlékezetes esetet 2011-ből: „Felesleges élet nincs” – vágott vissza akkor Orbán Viktor Vona Gábornak, aki „indokolatlan szaporulatról” beszélt a cigányokkal kapcsolatban. Ekkoriban illesztették az alkotmányba a következő szakaszt: „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.”  A női jogvédő szervezetek azonnal tiltakoztak. Az emberi életet, a családot védő, udvarias és jólnevelt férfi: gentleman. A magyar miniszterelnök ilyen. Az a véleményem, hogy ezt azoknak is el kellene ismerniük, akik a politikai gyakorlatával nem értenek egyet.

Nem lennék elkeseredve, ha hamarosan új mémek jelennének meg a neten. O1Gentleman szöveggel. Matrica is kellene és plakát. Meg egyebek.

A fő különbség a két felirat között az, hogy a made by Simicska változat hazugság. Az Orbán 1 Gentleman meg tény. Ezt még ellenzéki szavazóként is el lehet ismerni. És ha ez megtörténne, akkor elmondhatnánk magunkról mi, magyarok: gentlemanek vagyunk.

Olvasson tovább: