Kereső toggle

Olajat a tűzre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mi is történt? Történt egy borzalmas bűncselekmény. A bűntett egyben egy súlyos társadalmi probléma része is. Nagy társadalmi feszültségek vannak ebben a problémában, ez már eleve egy nagy tűz. Erre a tűzre a késelés maga is öntött egy kanna benzint, és az is, hogy az egyik megtalált elkövetőt börtön helyett először javító-nevelő intézetbe vitték. Ekkor lépett a színre Bayer Zsolt, aki a már eleve nagy lánggal égő tüzet úgy akarta eloltani, hogy ráöntött két-három hordó benzint. Amikor rájött, hogy csak nagyobb lett a tűz, egy-két nap múlva elővette tűzoltó készletét: egy homokozóvödröt, és ezzel kezdte a vizet hordani. Most már vizet. A benzineshordó és a vödör: egy-egy cikk.

Mi volt a hordóban? A cikk fő állítása és a vége: „A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. … Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!” Nem igazán egy probléma-orientált és higgadt érvelés. Nem kis rész, hanem a „jelentős rész” itt a lényeg.

A vödör-cikk egy pár nap múlva született, ebben elmagyarázza, hogy nem úgy gondolta, mint ahogy írta. Próbálja menteni a menthetetlent: „Nem akar itt senki likvidálni sem cigányt, sem zsidót, sem feketét, sem arabot, sem senkit. S ha valaki likvidálni akarna, jómagam és a pártom állna elsőként ennek útjába, tetszik ez nektek, vagy sem, nem érdekel. De jó, ha tudjátok: ami van, fenntarthatatlan és robbanás előtt forrong.”

A forrongásban egyébként igaza van, épp ezért érthetetlen, hogy vajon az első cikkbe miért pakolta bele azt a hordónyi gyúanyagot. Azaz mégis érthető, Bayer meg is mondja a második cikkben: „Azért, hogy ne a Jobbik tematizálja ezt az egész kérdéskört a maga bornírtságával.” Persze, kellenek az  ilyen médiaügyi mesterkedések, tematizálni kell, a Jobbiktól terepet hódítani. De kérdem én (is): nem lehetett volna tematizálni a második cikk hangnemében? Tematizálni csak úgy lehet, hogy a lobogó tűzre egy kanna benzint öntünk? És most, hogy már nem a Jobbik tematizál (néhány hétig), akkor mi van? Ha már megint a Jobbik lesz előnyben, akkor újabb ilyet kell írni nemes versenyben a kurucinfóval?

Balavány György, volt Magyar Nemzet-es újságíró írta Bayerről egy-két napja, emlékezve az MN-nél töltött napjaikra: „Szinte mindenki viszolygott tőle a kollégák közül. Mindenki tudta, ki ő: a Párt Embere.” Azután leírja, hogy amikor Zsolt elment a Nemzettől, akkor véletlenül az ő telefonját kapta meg, és egyszer Kubatov Gábor szólt bele, azt híve, Bayerhez beszél: „Szevasz, figyelj, van itt valami, írd már meg, mondhatom most?” Én nem tudom, hogy most ki szólt tematizálás-ügyben, lehet, senki. De nagyon úgy tűnik, tényleg e miatt írt keményen és embertelenül, a tematizálás miatt.

A gond az, hogy Bayer már évek óta önti az olajat a tűzre (csak néha próbálkozik a vízzel), évek óta tematizál ilyen gyilkos módon. Ha valaki nem náci, csak gyakran náciul beszél, hogy médiaelőnyt érjen el pártjának, nos, az minimum igen ostobán cselekszik. Azt a valódi és súlyos problémát, a cigányság és a magyarság együttélésének gondjait, nem lehet a feszültség növelésével megoldani. Tüzet vízzel lehet oltani. A botrányos cikket meg le kell venni a Hírlap honlapjáról.

(A szerző a Fidesz egyik alapítója.)

Olvasson tovább: