Kereső toggle

2010. május 21-ei számunkban írták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Élet menete

Külföldön élek immáron két éve a családommal együtt. Nemrég bukkantam Önökre a neten, de meg kell mondjam, hogy még most sem találom a szavakat. Félelmetes az, hogy mekkora bátorsága van önöknek, hogy egy olyan antiszemita országban, amilyen Magyarország, ki mernek állni Izrael mellett! Fantasztikus dolognak tartom és köszönöm! Elolvastam Németh úr beszédét is, amelyet az Élet Menetén mondott. Minden szó ott volt, és tökéletes, ahogy elhangzott! Csoda kellene ahhoz, hogy Magyarország megváltozzon, mert ahogy látom, a legszélsőségesebb párt is bent van a parlamentben.
Hoffman David

Bonyodalmas kezdő lépések

Azt írták, hogy „Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester az egyik kereskedelmi csatornában kijelentette: szerinte nem Sólyom Lászlónak fogják hívni a következő államfőt”.  Fel szeretném hívni figyelmüket, hogy tudomásom szerint a pontos idézet a következő: „Nem Sólyom Lászlónak fogják hívni a következő államfőt a következő években.” Mint tudjuk, Sólyom László köztársasági elnök mandátuma idén augusztusban jár le. Felmerül a kérdés, vajon Pokorni Zoltán miért többes számot használ „a következő években”?
Nem hinném, hogy a Fidesznek alapvetően valamilyen baja lenne Sólyom László személyével és más jelöltet készülne támogatni nyáron. Szerintem Sólyom László újraválasztását fogják szorgalmazni. Viszont egy-két-három éven belül, mégsem Sólyom László lesz a köztársaság elnöke. Akkor mi fog történni?
A lehetséges értelmezések közül azt hiszem, azon is gondolkodhatunk, hogy a Fidesz teljesen új Alkotmányt készül elfogadtatni, például prezidenciális jellegű rendszert. Érdemes arra számítani, hogy belátható időn belül az augusztusban újra megválasztott Sólyom László mandátuma „technikai” okokból megszűnik, ebben az esetben Orbán Viktor lehetne az új államfő és Navracsics Tibor a miniszterelnök. Ezért volt fontos a kétharmados parlamentáris többség megszerzése?
Üdvözlettel: Frechet Tímea

Nem csak a tyúktolvajok felelősek

Egyre gyakrabban foglalkoztat az a kérdés, hogy a Jobbik parlamentbe jutására hogyan tudnának a Magyarországon élő cigányok frappáns választ adni. Véleményem szerint a hazai cigányságot egyetlen politikai tömörülés sem képviseli megfelelő módon. Az Országos Cigány Önkormányzat nem politikai párt, ezért a romák képviseletét nem tudja megfelelő módon ellátni a közéletben. A cigány lakosság létszámát figyelembe véve már nagyon aktuális lenne, hogy létre jöjjön egy olyan tömörülés vagy párt, amely a cigányok érdekeit a nagypolitika szintjén tudná megfelelő módon képviselni. Óriási különbségek lehetnek cigány és cigány között, de egy dologban mégis azonosak vagyunk: a legtöbbünk magyar állampolgár, itt születtek a nagyszüleink, a szüleink, és mi magunk is. Ebből kifolyólag szinte mindnyájan szavazati joggal rendelkezünk... Ha lennének olyan karizmatikus, hiteles, elhivatott cigány férfiak és nők, akik egységbe tudnák forrasztani a cigányok alapvető érdekeit, akkor négyévente, a választások idején a cigányok a „saját” pártjukra adnák a szavazatukat! A cigányság összlétszámát figyelembe véve borítékolható lenne az, hogy a parlamentben egy cigány pártban cigány politikusok ülnének, és képviselnék a cigányok érdekeit (is). Ebben a szép új világban még az sem lenne lehetetlen, hogy a hazai cigányokat tömörítő cigány párt, koalíciós szerepkörben kormányzati pozíciót kapjon. Szerintem mindez azért maradt eddig álom, mert ma az ellenzéki, illetve kormánypártoknak nem áll érdekében, hogy a cigányság végre saját öntudatra ébredjen, és hallassa a hangját. Pedig mi cigányok tudnánk frappáns választ adni a radikális jobboldal térnyerésére.
Baranyi Gábor cigány származású magyar állampolgár

Volt egyszer egy Garay tér

Kétlem, hogy a kínaiak adófizetési morálja által okozott kár miatti felháborodás arányos lenne a tényleges adatokkal. Magyarországon kb. húszezer kínai él, nem hiszem, hogy ők jobban károsítanák a költségvetést, mint a szintén elég alacsony adófizetési morállal rendelkező magyar vállalkozók. Nem is beszélve a több százezer rokkantnyugdíjasról, akik nem hogy adót nem fizetnek, hanem még a költségvetésből is élnek. Más országokban ugyanis csupán tízezrekben mérhető a rokkantnyugdíjasok száma. Tehát itt az idő haragudni a magyarokra is, ne mindig másokban keressük a hibát!
Másrészről azért a kínaiak teljesítményéből tanulni is lehetne, hiszen egy olyan országba jöttek, amelynek még a nyelvét sem beszélték, mégis jobban tudnak boldogulni sok anyanyelvű hazánkfiánál. Aki úgy gondolja, hogy ez semmiség, esetleg kipróbálhatja: menjen el külföldre, indítson magyar éttermeket, vagy matyóhímző-gyárat, hátha le tudja nyomni az ottani ipart. De nem szerencsés: „Nézd, milyen autója van a sárga kutyának” megjegyzéssel illetni egy másik embert, amint ezt az utcán hallani lehet. Nem lehet, hogy itt egyszerűen csak irigységről van szó? Vagy xenofóbia, idegengyűlölet? 
Az viszont valószínűleg nem köztudott, hogy Magyarországon a kínaiak nagy része nem él fényes körülmények között: a védőnőnk, aki ugye bejáratos a gyerekes családokhoz, mondta, hogy kevés kínai család lakik egy lakásban egyedül, inkább az a jellemző, hogy 2-3 család lakik együtt egy háromszobás panellakásban.
Végül szeretném megjegyezni, hogy mivel a magyar hazafiak, hazaszeretet ide vagy oda, nem vállalnak elég gyermeket a nemzet fennmaradása érdekében, kénytelenek elviselni a bevándorlókat. Ha a kínaiak nem tetszenek, van más választék, csak szét kell nézni Nyugat-Európában: törökök, pakisztániak, esetleg más, szintén mohamedán vallású népcsoport. Viszont ők nem fognak megelégedni a letelepedéssel és a gazdasági tevékenykedéssel, szintén körül kell nézni, kicsit kitekinteni kicsiny hazánkon túlra is, és meg lehet tudni, mik a követeléseik. Ehhez képest a kínaiak nem akarják bevezettetni Magyarországon a saját törvényeiket, és nem fenyegetik terrortámadásokkal az embereket, például egyszerű karikatúrák miatt, köztük a magyar politikusokat sem.
D. Szilvia, Budapest

Olvasson tovább: