hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reflexió két mondatra

2001. 08. 19.
Konrád György: "Azt ördöginek gondolni, hogy nyolc pasas összeül, és rólunk dönt, érthetetlen. Az az elképzelés pedig, hogy itt egy démoni összeesküvés zajlik, téves." (Nincs összeesküvés Hetek, 2001. július 28.)

Véleményem szerint az a világ, ahol már "nyolc pasas" dönthet rólunk, az igen-igen nyomorult világ. Az a világ, ahol nyolc, akár a legrafináltabb szisztémával kiválogatott ember dönthet több milliárd ember jövőjéről, bizony ördögi. Sokan megállapították, hogy a demokrácia sem tökéletes, csak a "sok rossz közül a legjobb". (Egyre inkább elfeledkezünk a "sok rossz"-ról, s csak a "legjobb"-ra emlékszünk.)

Ahol emberi hatalom van, ott törvényszerű, hogy előbb-utóbb visszaélnek vele, sőt minél kevesebb kézben összpontosul, annál nagyobb a valószínűsége és hatékonysága ennek a visszaélésnek. Nincs olyan tökéletes garanciarendszer, mely kiküszöbölhetné a visszaélés lehetőségét, mert a hatalom helyzeti előnyben, sakknyelven szólva "tempóelőnyben" van.

Márpedig – mint tudjuk – az ördög nem alszik, legföljebb módszereit váltogatja… és szereti nagyban csinálni. Mivel sokkal okosabb, mint mi, biztos számíthat az ember egyik cégéres gyengeségére, az önnön tévedhetetlenségébe vetett hitére: ha nem is valljuk be, de titkon azt képzeljük magunkról, hogy tudunk a "sorok között" olvasni, hogy elég felkészültek vagyunk az események helyes értelmezésére, vagyis hogy becsaphatatlanok vagyunk…

Így aztán be is csap bennünket lépten-nyomon, s egy kis bajuszú, bohóc kinézet? szobafestőből is lehet kancellár… Még Németországban is!

Tisztelettel:

Jaczina János

Mikebuda

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!