Kereső toggle

Nincs összeesküvés

Konrád György

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

– Berlinben rendszeres a fizikai összetűzés, mert a radikális tüntetők keresik a konfliktusokat. A globalizációval együtt jár a világméretűvé kifejlesztett kapitalizmus. De a kapitalizmus attól még, hogy a kommunizmus megbukott, nem lett sokkal szebb. Amit a gyűlölt Marx Károly mondott, annak nem csupán akkor volt értelme, amikor az állítólagos marxisták voltak uralmon, hanem akkor is, amikor mások. 

Azt ördöginek gondolni, hogy nyolc pasas összeül és rólunk dönt, érthetetlen. Az az elképzelés pedig, hogy itt egy démoni összeesküvés zajlik, téves. Mindenütt a világon – Magyarországon nem kevésbé, sőt inkább – van hajlam arra, hogy magunkat világkonspiráció áldozatának tekintsük, egyáltalán, hogy áldozatnak tekintsük. Az önsajnálat nagyon lényeges elem ebben. 

Én azt nagyon jónak találom, ha a világ képviseletei, hatalmi tényezői a legkülönfélébb fórumokon összejönnek. Mindenképpen szerencsésebb forma, mintha nem jönnének össze, és egymás ellen háborúskodásra készülnének. Egyébként úgy veszem észre, hogy ezeken az összejöveteleken a felvetett témák részben kölcsönösen határozódnak meg, mert amiért szidják őket, valamilyen módon arra reagálnak, még ha félintézkedésekkel is. Tehát nem egészen süketek párbeszédéről van szó, és nem hinném, hogy haszontalan.Erőszak elleni tüntetés Rómában. Gyilkosság a vád Fotó: Reuters

Olvasson tovább: