hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs összeesküvés
Konrád György

2001. 07. 28.

– Berlinben rendszeres a fizikai összetűzés, mert a radikális tüntetők keresik a konfliktusokat. A globalizációval együtt jár a világméretűvé kifejlesztett kapitalizmus. De a kapitalizmus attól még, hogy a kommunizmus megbukott, nem lett sokkal szebb. Amit a gyűlölt Marx Károly mondott, annak nem csupán akkor volt értelme, amikor az állítólagos marxisták voltak uralmon, hanem akkor is, amikor mások. 

Azt ördöginek gondolni, hogy nyolc pasas összeül és rólunk dönt, érthetetlen. Az az elképzelés pedig, hogy itt egy démoni összeesküvés zajlik, téves. Mindenütt a világon – Magyarországon nem kevésbé, sőt inkább – van hajlam arra, hogy magunkat világkonspiráció áldozatának tekintsük, egyáltalán, hogy áldozatnak tekintsük. Az önsajnálat nagyon lényeges elem ebben. 

Én azt nagyon jónak találom, ha a világ képviseletei, hatalmi tényezői a legkülönfélébb fórumokon összejönnek. Mindenképpen szerencsésebb forma, mintha nem jönnének össze, és egymás ellen háborúskodásra készülnének. Egyébként úgy veszem észre, hogy ezeken az összejöveteleken a felvetett témák részben kölcsönösen határozódnak meg, mert amiért szidják őket, valamilyen módon arra reagálnak, még ha félintézkedésekkel is. Tehát nem egészen süketek párbeszédéről van szó, és nem hinném, hogy haszontalan.



Erőszak elleni tüntetés Rómában. Gyilkosság a vád Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!