hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jótékony manipulációk

2001. 08. 19.
Érdeklődve olvastam a Mindennapos manipulációk cím? cikket (Mindennapos manipulációk Hetek, 2001. július 28.), amiből egyfajta szubjektív véleményt tudhat meg az olvasó. Lényegében a realitásoktól messze esik a cikk tartalma, amely a globalizáció- és multinacionális cégellenesség újabb irománya. [Cikkünk Jeffrey Robinson: Manipulátorok – Vásárló leszel, ha tetszik, ha nem cím? könyvét ismertette – a szerk.]

Manipulációról esik szó, aljas és sötétben szövetkező ügynökökről, akik csak egy célt tartanak elfogadhatónak: átverni mindenkit, akit lehet!

Manipulálni ugye csak azt lehet, aki hagyja. Tabi László írása jut eszembe, amelyben vízióként vetíti elénk a nők kötött sapkájának budapesti elterjedésében szerepet játszó titkos találkozókat, a női társadalom példátlan és precízen összehangolt szövetségét, melynek eredménye, hogy egyik napról a másikra kötött sapkát viselnek. Szó esik a vízióban kereskedelemről is, de ez az írás legalább szórakoztató, szemben a ki tudja hányadikként megjelent összeesküvés-elmélet "mindent leleplező" történetéről. A multik itt vannak hazánkban. Ezt el lehet fogadni, lehet tiltakozni a vásárlás megtagadásával, de erőtlen cikkek írásával is lehet próbálkozni, vélhetőleg nem nagy eredménynyel. A szóban forgó áruházláncok értékesítési politikája jelenleg száműzte a magyar boltokból a mócsingos húst, a rossz minőség? élelmiszereket, sok terméket reális áron kínálnak. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a magyar készítmények (már amelyet egyáltalán képes még a magyar ipar és mezőgazdaság előállítani) eladási tekintetben előkelő helyet foglalnak el e boltokban, akkor a "mindenmultiteltaposunk!" felkiáltással óvatosabban kellene bánni. 

Garai Gábor

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!