hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Családromboló játékszenvedély

2001. 05. 26.
A "Családromboló játékszenvedély" cím? cikkre (Hetek, 2001. május 19. Családromboló játékszenvedély) szeretnék reagálni.  Tizennégy évig dolgoztam egy szenvedélybetegekkel foglalkozó intézetben mint ápolónő és segítő. Sok száz férfival és nővel találkoztam, akiknek romokban hevert az életük. Elváltak, válófélben voltak, utálta őket a családjuk, megvetetten egyedül maradtak, esetleg tele fájdalmakkal küzdöttek még értük hozzátartozóik. Megismerve őket, szinte valamennyien szeretetre méltó, kedves emberek voltak. Megdöbbentő sorsok tárultak fel.

Az igazi döbbenet azonban akkor ért, amikor a saját férjemről derült ki a játékfüggőség. Tehetetlenül álltam a probléma előtt. Mindent megtettem, hogy változtassak a helyzeten. Mindent, amit a szakkönyvekből tanultam, amit jónak ítéltem az eltelt évek tapasztalatai alapján. Beadtam a válópert, megzsaroltam a gyerekünkkel, minden lehetőséget kipróbáltam. Pokoli a tehetetlenség, amikor akit szeretünk, a szemünk láttára csúszik lefelé, és nem tudunk tenni érte.

Szinte éreztem az elkeseredett édesanya fájdalmát, amikor a cikket olvastam. Azt a kilátástalanság szülte fájdalmat, amelynek következtében megnyitotta a gázcsapot, hisz nekem is voltak egykor ilyen gondolataim. De nem ez a megoldás!

Hat éve a mi életünk megállt ezen a pokoli lejtőn. Együtt maradt a család, ma három gyermeket nevelünk szeretetben, nyugalomban.

Ez év tavaszán a férjem meglepett egy novellával. Ő írt ebben azokról az évekről, amikor a téli tüzelőre, konyhára félretett pénzeket is a nyerőgépek nyelték le. Döbbenetes volt olvasni, mi zajlik le a gép előtt állókban. Pedig tanultam, ezzel foglalkoztam évekig. Mégis a novella olvasása után értettem meg igazán, mi is az igazi gyökere a szenvedélybetegségben szenvedő emberek – és persze a hozzátartozók – gyötrelmeinek. Milyen agyafúrtan fortélyos, ördögi mesterkedés foglyai. Ez az írás a mi akkori életünkről szól, nyíltan és őszintén. Hat év távlatából olvasva magam is meglepődtem, hogyan lehetett kibírni, túlélni azokat az éveket! De élünk, szeretünk élni!

Ezt a novellát szeretném felajánlani, ha valaki e témában segítséget kérve önökhöz fordulna, szívesen elküldöm számára. Segíthet másként látni, értékelni a problémáját. Megismerhet egy lehetőséget a kilépésre, a játéktermek, kaszinók, más emberek nyomorúságából tőkét kovácsoló kocsmák végleges elhagyására. Nem a gázcsap megnyitásával lehet kilépni ebből a körből! Élni kell, hisz a szabad élet csodálatosan szép. Hat éve minden napját együtt élvezem a családommal. Értékelek minden percet, hisz majdnem elvesztettem, úgy, mint a cikkben szereplő anya.

S. N. V. (név és cím a szerkesztőségben)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!