Kereső toggle

Olimpia Győrben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarországon első ízben Győrben lobban fel az európai olimpiai láng, ahol ötven ország fiatal sportolói részvételével rendezik meg tíz sportágban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF, 2017. július 23–30.). Új sportlétesítmények, infrastrukturális fejlesztések és rengeteg izgalmas program jellemzi Győrt a 2017-es esztendőben is.

A város 2011-ben kötelezte el magát az EYOF rendezése mellett, és azóta számos új sportlétesítmény épült meg, vagy épül jelenleg is a városban. A magyar állam jelentős támogatást nyújtott, s a város szintén többmilliárdos nagyságrendben fordított az infrastruktúra fejlesztésére az eseménnyel összefüggésben.

Az egyik megvalósult létesítmény az Audi Aréna Győr multifunkcionális csarnok, mely a világhírű Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapat otthona. Különlegessége, hogy az új csarnok a már korábban is meglévő Magvassy Mihály Sportcsarnok közvetlen szomszédságában, azzal egy komplex egységet alkotva épült meg. Az 5500 férőhelyes új létesítmény befogadóképessége az aktuális rendezvény férőhely-igényéhez igazítható. A multifunkcionális csarnok a sportesemények mellett helyet ad koncerteknek, színházi előadásoknak, kiállításoknak és a társadalmi élet különböző eseményeinek is. Az Aqua Sportközpont a város első ötvenméteres medencével rendelkező versenyuszodája 2014-es átadása óta is több rangos vizes sporteseménynek, többek között felnőtt úszó országos bajnokságnak is otthont adott már. A napjainkban épülő Radnóti úti Sportkomplexum magában foglal egy atlétikacentrumot, teniszcentrumot 9 pályával, egy tornacsarnokot, egy csarnokot a küzdősportok számára, illetve egy multifunkcionális sportcsarnokot 8 hektáros ingatlanon, 24 ezer beépített négyzetméteren. A sportkomplexum a győri EYOF fő versenyhelyszíne lesz, hiszen négy sportág versenyeit is itt rendezik meg.

A győri Széchenyi István Egyetem szintén az egyik fő helyszíne a 2017-es fesztiválnak, ahol állami és önkormányzati forrásból egy kollégiumi épület is épül, amely az olimpiai falu egyik részét képezi majd. A másik része a közeli volt olajgyári területen fekszik, ahol külső beruházásban 200 új lakás épül, melyeket a sportesemény után vesznek birtokba tulajdonosaik. A létesítmények lehetőséget adnak nemzetközi edzőtáborok és további európai és világesemények szervezésére, miközben a lakossági igényeket is kiszolgálják.

Jó hír, hogy mind az 50 európai ország hivatalosan is visszajelezte részvételét a győri EYOF-on, ami azt jelenti, hogy a sportolókkal, sportvezetőkkel együtt mintegy 3600 résztvevő érkezik júliusban, akik a hozzátartozók és érdeklődők révén további több ezer turistát jelentenek hazánknak. Az április 25–28. között sorra kerülő, csapatvezetői értekezleten tehát 50 ország küldöttei járják be a helyszíneket, olimpiai falvakat, véglegesítik a himnuszok, zászlók megjelenítését, és beszélnek át minden lényeges kérdést. Érdemes megjegyezni a május 22–24-ei dátumot is, hiszen ekkor érkezik meg az európai olimpiai láng, ezúttal Rómából, az Európai Olimpiai Bizottság központi városából. Az olimpiai jelkép két hónap alatt bejárja egész Magyarországot.

Az EYOF egyébként a nagy olimpia nyitóünnepségéhez hasonlatos megnyitóval kezdődik július 23-án, és az olimpiákról ismert éremátadó ceremóniákkal is találkozhatunk majd.

Nyáron így egy mindezidáig egyedülálló esemény otthona lesz hazánk, amely hírét viszi országunknak és Győrnek szerte Európában. Mindeközben pedig a város megrendezi hagyományosan népszerű fesztiváljait, kikapcsolódásra csábít a gyönyörű barokk belváros, a felújított folyóparti sétányok, a város egyedi hangulata – vagyis 2017-ben is érdemes ellátogatni Győrbe, amely ezer élményt kínál minden korosztálynak.

Olvasson tovább: