Kereső toggle

Dolgozó mami - Hogyan találhat állást ma egy kismama?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Várandósoknak, kisgyerekes anyukáknak segít tanácsadóként munkajogi kérdésekben eligazodni, ha a babatervezés, babavárás vagy a munkába való visszatérés során gondjuk akad a munkáltatójukkal. Emellett kisgyerekes anyukáknak tanít álláskeresési technikákat, segíti őket, hogy mihamarabb el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Beszélgetőpartnerünk nem más, mint Repka Ágnes, a közkedvelt Dolgozó mami blog szerzője, HR-szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó.

Korábban tanácsadóként, fejvadászként, felsővezetőként dolgozott HR területen több mint egy évtizedig. „2011-ben – amikor otthon voltam a kislányommal – indítottam el a blogot, először csak szórakozásként, »agytornaként«, hogy legyen valamilyen szakmai elfoglaltságom a babázás alatt is. A kezdetektől fogva ugyanannak a célcsoportnak, ugyanabban a témában blogolok, s mára egy olyan szakmai oldalt tudhatok a magaménak, aminek havi szinten több mint húszezer olvasója van” – mesél tevékenységéről, ami azért számít különlegesnek, mert kevesen foglalkoznak a munkavállalók jogaival, s ezenbelül is a kismamák, anyukák jogi védelmével.
Hat évvel ezelőtt még kifejezetten ritkaságnak számított ez a téma, és a gyakori munkajogi változások révén nem is könnyű követni ezt a szakterületet. Ági abban hisz, hogy a jogi tájékoztatás mellett az anyukák lelkével is kell foglalkozni, így nem tipikus, sablonos jogi tanácsokat osztogat, hanem közösen dolgozzák ki a nekik is elfogadható és véghez is vihető stratégiát. Az sem mindennapos máshol, ami nála már évek óta megszokott, hogy online módon, otthonról tanulhatnak kifejezetten anyukákra „szabott” tananyag segítségével jogi ismereteket, s ugyanez álláskeresés terén is elérhető az ügyfelei számára online tanfolyamon. Ráadásul anyukaként több empátiával is szemléli az ügyfelei helyzetét, mint mondjuk egy férfi ügyvéd, akinek sosem kellett a főnöke előtt a várandósságát vagy a magzata elvesztését bejelenteni vagy a beteg gyermeke miatt elkéredzkedni.
Ám a gyermekes álláskeresők mellett bárki meríthet ötletet nála és kérhet tanácsot tőle. Mivel álláskeresésben a módszerek, a technikák ugyanazok, ezért bárki más is hasznosíthatja a blogon írtakat, vagy a tanfolyamon tanítottakat, így volt már több, nem anyukaként jelentkező ügyfele is.
Arra a kérdésre, hogy milyennek látja a nők helyzetét ma Magyarországon, így válaszolt: „Vannak jó kezdeményezések, de sajnos összességében több volt a negatív változás az elmúlt években. Szeretjük azt hangoztatni, hogy mennyire családbarát és gyerekbarát a magyar nép, a magyar társadalom, de sem az általános megítélés, sem a jogalkotás, sem a munkáltatók nem ezt bizonyítják. Csak egyszerű példák szintjén: szüljön egy nő minél több gyereket, de a munkaadók úgy gondolják, hogy ne az ő cégüknél, mert akkor nekik kell fizetni utána. Sajnos a gyakorlatban sem türelmes a társadalom, például a boltban a sorban várakozó és unatkozó gyermekét sikertelenül lekötni próbáló anyával. A tömegközlekedési eszközökön nem adják át a helyet a kismamáknak, de meg lehet azt is nézni, hogy a zebránál hány autós áll meg, hogy átengedje a babakocsit toló anyukát… Én abban hiszek, hogy ha rendszerszintű változás nincs, akkor az egyének szintjén kell változtatni, ezért hoztam létre a blogot és a hírleveleket, ahol minden anyuka tájékozódhat a jogairól.”
Ugyanakkor Repka Ágnes nem gondolja, hogy mindenkit ki kell otthonról mozdítani: aki elégedett az anyai szereppel, és az ő családjukban ez mindenkinek megfelel, annak nem kell feltétlenül visszasietni a munkába. Azért tesz erőfeszítéseket, hogy akinek dolgoznia kell, vagy dolgozni szeretne kisgyermek mellett, azt ne ítélje el a társadalom, ne bélyegezze meg, s ne osztogasson neki kéretlen tanácsokat vagy véleményt. Túlságosan bevette a magyar társadalomba magát az az elképzelés, hogy a gyerekkel három évig otthon kell maradni. Szeretik megszólni az anyákat, vagy ijesztgetni őket a gyermek fejlődési problémáival, holott ezt nem támasztja alá semmilyen kutatás. Mint vallja: jó lenne végre elfogadni, hogy sokfélék vagyunk – ami az egyikünknek jó, az a másikunknak nem biztos, hogy megfelel.
És hogy mi a női karrier titka? Ági szerint: önbizalom, rugalmasság, türelem és jó háttér – egy támogató férjjel, partnerrel összeegyeztethető a karrier és a családvállalás. „Őszintén hiszem, hogy a gyerekvállalás nem egyszemélyes harc, hanem ketten kell, hogy végigcsinálják, így én az apukák szerepvállalását hangoztatom! Ha az édesanya nem egyedül kell, hogy megoldjon mindent a gyermekekkel kapcsolatban, a munkájára, karrierjére is több ideje marad, s jobban tud teljesíteni. Elmehet az apuka is gyermekápolási táppénzre, és ő is elviheti reggel a bölcsibe, oviba a kicsiket”.
Áginak két e-bookja jelent meg eddig magánkiadásban, mind a kettő egyedülálló Magyarországon ebben a témában. Az első, a Jogod van hozzá! várandósoknak szól, minden fontos munkajogi és karriertanács benne van, ami a babatervezésétől a szülésig fontos lehet egy olyan nő számára, aki dolgozik, és nem akarja feladni a munkáját azért, mert kisbabát vár. Ennek a folytatása, a másik e-book, a Dolgozó mami 2.0, mely a kisgyerekes anyukáknak tartalmaz hasznos tanácsokat ahhoz, hogyan térjenek vissza sikeresen a babázás után újra a munka világába, mit tegyenek, ha a munkáltatójuk nem akarja visszavenni őket, vagy ha diszkrimináció éri őket.
A népszerű blogger eközben a második kisbabáját várja. Hogy hogyan lehet összeegyeztetni a családot, a gyereknevelést a munkával? Mint mondja: „Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Amíg az első lányom nagyon kicsi volt, sokat dolgoztam éjszaka, ekkor születtek nagyrészt a blogbejegyzések, hírlevelek, s ahogy nőtt, egyre több tanácsadást tudtam mellette vállalni. A mostani időbeosztásom is hozzá igazodik, akkor dolgozom, amikor ő oviban van, így nem szoktam sem esti, sem hétvégi munkákat vállalni, az kizárólag az ő ideje. Az online tanfolyamok is a rugalmasság jegyében születtek, sokkal könnyebb úgy egy anyukának is tanulni, hogy nem kell kilépnie otthonról, nem kell a kicsijét senkire rábízni, hanem akkor, úgy, olyan ütemben tanul munkajogról vagy álláskereséséről, amikor éppen ideje van rá. Most a második lányom születése miatt egy időre én is visszavonulok tavasz végén, de 2018-tól újra dolgozom majd, természetesen csökkentett munkaidőben, főleg online módon.”
A további terveiről faggatva pedig kiderül: szeretné továbbvinni azt, amit elkezdett. Több száz kismamának, anyukának segített eddig minden évben személyesen, hírleveleinek jelenleg is több mint tizenháromezer olvasója van, sok előadást tart, nyilatkozik tévében, rádióban, hirdeti mindenütt az anyukák jogait. Bár már ez is hatalmas eredmény, még nagyon sokan vannak, akiket – jogi ismeretek hiányában – kihasznál, becsap a munkáltatója. Egyszóval Ágnes szerint van még tennivaló ezen a téren a jövőben is.
Végül az álláskeresőknek javasolja: „Az állandó tanácsomat tudom csak mondani: ne csak az álláshirdetésekre való pályázásban bízzon, hanem emellett foglalkozzon kapcsolatépítéssel, használja a közösségi média adta előnyöket, keressen direkt módon állást, kiszemelt cégeket behálózva, közvetlenül jelentkezve hozzájuk, és készüljön fel a lehető legalaposabban az interjúkérdésekre és a bértárgyalásra. Több mint tizenöt éves szakmai tapasztalatom alapján mondhatom, azok érnek el hamar sikert, akik módszeresen, következetesen dolgoznak az új állásuk megtalálásán, s nem csak alkalomszerűen, néha-néha foglalkoznak álláskereséssel.”

Névjegy

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének menedzsmenttagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett. Jelenleg szabadúszó HR-szakértőként és munkajogi szakokleveles tanácsadóként dolgozik, szabadidejében munkajogi és karriertanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak. Rendszeresen jelennek meg cikkei az írott és az online sajtóban, számos szakmai rendezvény meghívott előadója.
2013-ban a hvg.hu által szervezett Goldenblog versenyen 3. helyezést ért el a dolgozomami.hu blog (120 közül). Valamint az Év Anyavállalata 2014. címet is elnyerte.

Olvasson tovább: