hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymásnak esnek?
A kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolat jövője

2016. 11. 28.
A kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolat kétségkívül a világ legfontosabb és legjelentősebb üzleti viszonya, ami ugyanakkor már évek óta politikai támadások kereszttüzében áll. Miután a frissen megválasztott amerikai elnök, Donald Trump kampányának egyik központi elemét képezte a kereskedelmi protekcionizmus hangsúlyozása, most mindenki arra kíváncsi, hogyan változik a „kínai kapcsolat” a következő kurzusban. Egy biztos: a változás elkerülhetetlen.

Donald Trump ugyanis többször is egyértelművé tette: szándéka, hogy újratárgyalja a jelenleg érvényben lévő kereskedelmi megállapodásokat, továbbá egyoldalú importvámot vetne ki a külföldről bejövő termékekre. Kína esetében pedig elképesztően magas, 45 százalékos vámtarifát állítana a távol-keleti import elé.

Számos elemző szerint pont a védővámok hangsúlyozása vezetett a győzelméhez is. Több keleti „billegő” államot azért tudott megnyerni – állítják –, mert ezeket az ipari térségeket érintette a legsúlyosabban a szabad piac kialakulása és a kínai termékek térnyerése. Az évek során rengeteg olyan amerikai veszítette el a munkahelyét, akik ezen a területen a feldolgozóiparban dolgoztak, vagy éppen kétkezi munkát végeztek. Észak-Karolinában például a ’90-es évek elején a bútorgyártás húzóágazatnak számított. Ám ahogy a Kínával való kereskedelem volumene növekedni kezdett, a gyárak kénytelenek voltak a dolgozóik többségét elbocsátani, vagy teljesen beszüntetni a termelést. A munkanélküliség a duplájára emelkedett a térségben, a kínai bútorimport összege pedig 2000-től 2015-ig 4,4 milliárdról 20,4 milliárd dollárra ugrott.

Az amerikai iparban dolgozók száma 1998 és 2015 között a harmadával csökkent, ami a gyárak bezárása mellett annak is köszönhető, hogy rengeteg vállalat telepítette ki feldolgozó­üzemét Kínába vagy más távol-keleti országba az olcsóbb munkaerő miatt. Az évek alatt leépülő amerikai ipar egyre csak fokozta a dühöt és az elkeseredettséget, Barack Obama kormánya pedig nem tudott valódi perspektívát nyújtani az évek óta létbizonytalanságban tengődő munkástömegeknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!