hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindent a diplomáért?
Gigantikus diákhitelezés lehet az USA új nemezise

2016. 10. 08.
Sheila Bair 2011-ben szájhúzogatások és kritikus pillantások közepette távozott az amerikai FDIC, azaz a központi bankfelügyeleti és szanálási hatóság éléről, miután 2008 után fő célkitűzésévé tette, hogy megregulázza a nagybankokat. A mandátuma lejárta után végzett kutatásai során azonban úgy találta, hogy az amerikai diákhitelezési statisztikák legalább akkora problémát jeleznek előre, mint a jelzáloghitel-válság. Bair azóta úttörő munkába fogott a Washington College vezetőjeként.

2006 és 2011 között, az egyik legintenzívebb pénzügyi időszakban, Sheila Bairnek központi szerepe volt az amerikai bankcsődök kezelésében. Részt vett a Bázel III-ként ismert globális szabályozói rendszer kidolgozásában, valamint az USA pénzügyi felügyeletének újragondolása is részben az ő keze munkája. Egyik legfőbb törekvése volt a fennálló jelzáloghitel-tartozások kondícióinak megváltoztatása, ám sem Bush, sem Obama idején nem talált komoly támogatókra ez ügyben. 2011-ben, a búcsúelőadásában költői kérdést intézett az amerikai bankszövetség tagjaihoz: „Úgy emlékezzen önökre a történelem, mint akik támogatták a szabad piacgazdaság és a közös felelősségvállalás helyreállítását az amerikai gazdaságban, vagy úgy, mint akik saját rövid távú érdekeiket szem előtt tartva ellenálltak minden olyan reformnak, amely helyreállította volna pénzügyi piacainkon a bizalom és korrektség légkörét?” Sajnos nem aratott vele osztatlan sikert – idézte fel az eseményeket a Bloomberg riportja.

A kansasi republikánus családból származó, idén hatvankét éves Sheila Bairt azonban nem törte össze az, hogy sokszor szélmalomharcra kényszerült a bankvezérekkel és a pénzügyi lobbistákkal szemben. Ma, öt évvel később elmondhatja magáról, hogy immár második éve sikeresen vezeti a Washington College-ot, ahol sokak szerint forradalmi munkát kezdett el a diákhitelek kezelésében.

„A szüleim nagyon óvatos emberek voltak – olvasható a Bloomberg cikkében. – Ez a kockázatkerülő és prudens pénzügyi kultúra egy életre belém ragadt.” A jogi végzettségű Bair eleinte egy kansasi szenátor mellett dolgozott, majd évtizedekre a pénzügyminisztérium vonzáskörébe került, és innen lépett tovább a már említett FDIC-hez. Ezt követően egy nonprofit intézménynél volt tanácsadó, amikor rátalált a Washington College, ahová egy „nem tradicionális” vezetőt kerestek, aki képes „helyreállítani az iskola hírnevét”. Az elmúlt évek azt mutatják, hogy jó úton haladnak efelé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!