hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bedönti-e az Apple és a Google a svájci óraipart?

2016. 08. 18.
A svájci karórákat az emberek általában az aprólékos kézi munkával és az ebből előálló minőséggel azonosítják. Viszont a technológiai fejlődés a jól megszokott paradigmákat is képes kihívás elé állítani. Nincs ez másképpen a karórák területén sem, ahol az Apple és a Google a klasszikus svájci karórák komoly versenytársaivá nőttek.

A svájci óragyártók vezetői a legrosszabbtól tartanak. A két legnagyobb, okosórákat gyártó vállalat, az Apple és a Google lendületben van, miközben a svájci órákat az előző években vásárló,  Európába látogató kínai turisták száma fogy. „Nagyon nagyon nehéz évet várunk 2016-tól” – mondta még januárban Vincent Perriard, a HYT luxusórákat gyártó cég vezérigazgatója.

A félelmek beigazolódni látszanak. Volt, hogy a svájci órák exportja 11 hónapig folyamatosan esett – számolt be a Bloomberg.

A Financière Richemont, a Cartier anyavállalata 350 munkahelyet szüntetett meg februárban. Az Omega karórákat is gyártó Swatch ikonikus műanyag karóráinak eladásai csökkentek, azonban létszámleépítést nem hajtott végre. A vállalat viszont arra figyelmeztetett, hogy az első félév nyeresége akár 50 százalékkal is kisebb lehet a tavalyinál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!