hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz kontra félelem
Feszültségek a TTIP miatt Németországban és Amerikában

2016. 05. 22.
Barack Obama látogatását követően az elmúlt hetekben ismét felerősödtek az úgynevezett TTIP, vagyis a Transzatlanti-Szabadkereskedelmi Egyezményről szóló viták Németországban. A rövid kifejezés elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, ha azonban a titkos berlini olvasóterem és a szigorúan őrzött iratok kerülnek szóba, máris más a helyzet.

Berlinben, a híres Scharnhor-straße-nél a német gazdasági minisztérium szigorúan őrzött olvasótermében helyezték el a TTIP, vagyis az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi meg­állapodásról szóló tárgyalások aktáit.

A dokumentumokba – folyamatos megfigye­lésük mellett – csak képviselők tekinthettek be, azok­ról semmilyen másolatot, sem jegyzetet nem készíthettek, a helyiségben pedig maximum két órát tartózkodhattak. Az olvasóterembe való belépés előtt minden technikai eszközt, így természetesen a telefonjaikat is le kellett adniuk. Mivel rendkívül tömény, szinte már-már a kódnyelvek szintjén megalkotott jogi-gazdasági szakszövegekről van szó, ez egyáltalán nem mellékes körülmény. Az olvasótermet körülövező rejtelmes feszültség egészen addig tartott, amíg néhány nappal ezelőtt, má­jus elején a világhírű környezetvédő szervezet, a Greenpeace – ki tudja, milyen forrásból – nyilvánosságra nem hozta a dokumentumok tartalmát. Könnyen lehet azonban, hogy a TTIP mégis csak innentől válik igazán izgalmassá. Egybehangzó német lapértesülések szerint ugyanis a Greenpeace lépését követően Angela Merkel német kancellár asszony azonnal rátaposott a gázpedálra annak érdekében, hogy minél hamarabb aláírásra kerülhessen az USA és az EU közti egyezmény. De miről is szól ez az elsőre szinte kémfilmbe illő történet?

Pénz kontra félelem

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!