Kereső toggle

Adólázadás Walesben

Egy egész város döntött az offshore mellett

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A walesi Crickhowell helyi kisvállalkozói merész dologra készülnek: offshore cégként az egész várost kiköltöztetnék az országból, hogy mentesüljenek a társasági adó fizetése alól – írta az Independent.

Első ránézésre talán úgy tűnhet, a walesi kisvállalkozók a túlzottan nagy adóterhek ellen tüntetnek az akcióval, ám valójában egészen más ok áll a háttérben. Nemrégiben a Powys megyei Crickhowell város független vállalkozói kiderítették, hogy az országban jelen lévő multinacionális nagyvállalatok milyen off-shore-praktikákkal használják ki a jogi kiskapukat az adófizetés elkerülése céljából. Ugyebár itt definíciószerűen olyan vállalkozásokról van szó, amelyek a bejegyzésük szerinti országban nem végeznek gazdasági tevékenységet, így üzleti aktivitásuk alapján külföldinek (offshore, azaz parttól távol fekvő) minősülnek.

A nagyobb cégek ilyen jellegű működése már régóta bevett gyakorlat, és nem csak Walesben okoz sok bosszúságot a kormányoknak – meg a kisebb, helyi cégeknek. Ám a crickhowelli vállalkozók a csendes beletörődés és dühöngés helyett inkább összefogtak, és közös „ellentámadást” indítottak. Az akció lényege, hogy a nagyvállalatokhoz hasonló számviteli trükköket alkalmazva egész Crickhowellt kiköltöztetnék az országból. A Brecon Beacon nevű térség családi vállalkozásai például már be is nyújtották saját adózási tervüket a hatóságoknak. A tervek tulajdonképpen a globális nagyvállalatok által használt offshore-megállapodásokra építenek, amelyeknek köszönhetően rendkívül kevés vagy éppen nulla társasági adót kell az államkasszába befizetnie az adott cégnek.

A crickhowelli lakosok azt szeretnék elérni, hogy más városok is csatlakozzanak a „lázadáshoz”, amellyel ráirányítanák a kormány figyelmét a jogszabályokban szereplő kiskapukra. Crickhowell városában többségben vannak a kisebb, független, gyakran három generáción át öröklődő kisvállalkozások. Így a város lakosai felháborodottan vették tudomásul, hogy egyes nagyvállalatok már több éve nem fizetnek társasági adót Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy évi több milliárd font árbevételt halmoznak fel. Az Amazon például mindösszesen 11,9 millió font adót fizet be 5,3 milliárd font árbevétel után, a városban is működő nemzetközi Caffé Nero pedig már 2008 óta tevékenykedik adómentesen Walesben, az anyavállalatának székhelye ugyanis a Man szigeten van bejegyezve, ahol nem kell társasági adót fizetni. (A sziget, amely az Ír-tengeren fekszik, maga is királyság, habár nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona függősége – a szerk.) Jo Carthew, aki egy helyi családi vállalkozást üzemeltet, dühösen nyilatkozott erről a BBC-nek: „Teljesen megdöbbentünk, amikor megtudtuk, hogy a nagyvállalatok esetében a keményen dolgozó brit alkalmazottak által megtermelt bevétel nincs kimutatva az adóhatóság felé. Mindnyájan tisztességesen be akarjuk fizetni az adónkat, mert mind használjuk a helyi iskolákat és kórházakat, de törvénymódosítást is akarunk annak érdekében, hogy mindenki méltányos részt vállaljon a közterhekből. A bonyolult offshore-trükközés sokáig csak a nagy cégek privilégiuma volt, akik meg tudták fizetni az erre szakosodott ügyvédeket. Mi változtatni akartunk ezen, ezért több kereskedő- társammal összedugtuk a fejünket, és végül sikerült egy olyan megoldást találnunk, amivel lemásoltuk a módszerüket” – mondta a hölgy.

Carthew azt is elárulta, hogy a helyi kereskedők nemrég egy kifejezetten jó hangulatú találkozón vettek részt az adóügyekért felelős osztály munkatársaival, ahová jóváhagyásra benyújtották az offshore adózási tervüket. „Ez a terv komoly fenyegetést jelent a kormányra nézve, mert ha nem cselekszik időben, egyre több város fog csatlakozni a forradalmunkhoz. Gyorsan hozzátenném, hogy minden előterjesztésünk és gyakorlatunk legális” – közölte a kisvállalkozó.

George Osborne kormánypárti politikus már korábban ígéretet tett arra, hogy bevezetik az úgynevezett Google-adót, ami azokat a nagy technológiai cégeket érintené, akik kiviszik a nyereségüket a tengerentúlra. A szkeptikusok azonban attól tartanak, hogy a nagyvállalatok így is megtalálják majd a módját a jogszabályok kijátszásának. „A crickhowelli kereskedőknek elegük van abból, hogy nekik kell egyedül fenntartaniuk az egész rendszert. A nagyvállalatokkal szemben őket soha nem hívja meg hangulatos és vidám megbeszélésekre az adóhatóság, holott ők alkotják a brit gazdaság gerincét” –mondta erről Heydon Prowse, a BBC egyik műsorvezetője.

A walesi kereskedők nemrég Amszterdamba is ellátogattak, ahol az Európai Bizottság jogellenes állami támogatásnak minősítette a Starbucks (amely Nagy-Britanniában szintén nem fizet társasági adót) és a holland kormány közötti adómegállapodást. Egy crickhowelli kávézó tulajdonosa elmondta: „Én mindig minden pennyt befizettem az adómból, ez ellen soha nem is volt kifogásom. Az viszont felháborít, hogy miközben én befizetem a teljes adómat, addig a nagynevű versenytársaim mindent megtesznek, hogy kibújjanak a kötelezettségük alól.” Az egyik helyi vállalkozó azt is kiszámolta, hogy ezidáig már hétszer annyi társasági adót fizetett be a brit kasszába, mint a Facebook, amely tavaly kevesebb, mint 5000 fontot adózott az Egyesült Királyságban.

Olvasson tovább: