hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adólázadás Walesben
Egy egész város döntött az offshore mellett

2015. 12. 03.
A walesi Crickhowell helyi kisvállalkozói merész dologra készülnek: offshore cégként az egész várost kiköltöztetnék az országból, hogy mentesüljenek a társasági adó fizetése alól – írta az Independent.

Első ránézésre talán úgy tűnhet, a walesi kisvállalkozók a túlzottan nagy adóterhek ellen tüntetnek az akcióval, ám valójában egészen más ok áll a háttérben. Nemrégiben a Powys megyei Crickhowell város független vállalkozói kiderítették, hogy az országban jelen lévő multinacionális nagyvállalatok milyen off-shore-praktikákkal használják ki a jogi kiskapukat az adófizetés elkerülése céljából. Ugyebár itt definíciószerűen olyan vállalkozásokról van szó, amelyek a bejegyzésük szerinti országban nem végeznek gazdasági tevékenységet, így üzleti aktivitásuk alapján külföldinek (offshore, azaz parttól távol fekvő) minősülnek.

A nagyobb cégek ilyen jellegű működése már régóta bevett gyakorlat, és nem csak Walesben okoz sok bosszúságot a kormányoknak – meg a kisebb, helyi cégeknek. Ám a crickhowelli vállalkozók a csendes beletörődés és dühöngés helyett inkább összefogtak, és közös „ellentámadást” indítottak. Az akció lényege, hogy a nagyvállalatokhoz hasonló számviteli trükköket alkalmazva egész Crickhowellt kiköltöztetnék az országból. A Brecon Beacon nevű térség családi vállalkozásai például már be is nyújtották saját adózási tervüket a hatóságoknak. A tervek tulajdonképpen a globális nagyvállalatok által használt offshore-megállapodásokra építenek, amelyeknek köszönhetően rendkívül kevés vagy éppen nulla társasági adót kell az államkasszába befizetnie az adott cégnek.

A crickhowelli lakosok azt szeretnék elérni, hogy más városok is csatlakozzanak a „lázadáshoz”, amellyel ráirányítanák a kormány figyelmét a jogszabályokban szereplő kiskapukra. Crickhowell városában többségben vannak a kisebb, független, gyakran három generáción át öröklődő kisvállalkozások. Így a város lakosai felháborodottan vették tudomásul, hogy egyes nagyvállalatok már több éve nem fizetnek társasági adót Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy évi több milliárd font árbevételt halmoznak fel. Az Amazon például mindösszesen 11,9 millió font adót fizet be 5,3 milliárd font árbevétel után, a városban is működő nemzetközi Caffé Nero pedig már 2008 óta tevékenykedik adómentesen Walesben, az anyavállalatának székhelye ugyanis a Man szigeten van bejegyezve, ahol nem kell társasági adót fizetni. (A sziget, amely az Ír-tengeren fekszik, maga is királyság, habár nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona függősége – a szerk.) Jo Carthew, aki egy helyi családi vállalkozást üzemeltet, dühösen nyilatkozott erről a BBC-nek: „Teljesen megdöbbentünk, amikor megtudtuk, hogy a nagyvállalatok esetében a keményen dolgozó brit alkalmazottak által megtermelt bevétel nincs kimutatva az adóhatóság felé. Mindnyájan tisztességesen be akarjuk fizetni az adónkat, mert mind használjuk a helyi iskolákat és kórházakat, de törvénymódosítást is akarunk annak érdekében, hogy mindenki méltányos részt vállaljon a közterhekből. A bonyolult offshore-trükközés sokáig csak a nagy cégek privilégiuma volt, akik meg tudták fizetni az erre szakosodott ügyvédeket. Mi változtatni akartunk ezen, ezért több kereskedő- társammal összedugtuk a fejünket, és végül sikerült egy olyan megoldást találnunk, amivel lemásoltuk a módszerüket” – mondta a hölgy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!